Narkodebatten ruller videre

Det er oppløftende at stadig nye deltakere med tung faglig bakgrunn krever liberalisering av narkotikapolitikken også i Norge. Det siste utspillet fra høyesterettsdommer Ketil Lund føyer seg inn i en etterhvert lang rekke.

Dessverre er det fortsatt slik at politikere og andre beslutningstakere mangler den faglige og menneskelige innsikt som kunne gjort dem istand til å innse at Lund har rett, slik Willy Pedersen også har rett i sitt krav om legalisering av cannabisomsetningen. Det er verdt å merke seg at flere og flere rusforskere nå tør å ta bladet fra munnen og peke på at straff av folk som bruker andre rusmidler enn alkohol er kontraproduktivt – det øker de sosiale og medisinske omkostningene ved rusbruken.

Aftenposten skriver
Reidun Førde, professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, mener ideologiene styrer hvordan problemet blir definert og at følelsene hindrer dialog og forståelse. Solidaritetstanken blir utfordret og andre regler blir gjort gjeldende for rusavhengige enn for oss andre, ifølge Førde.

– Overfor dem som er utenfor gjelder ikke alltid vanlige regler om hjelp. Avstanden gir grunnlag for forakt og forakten skaper selvforakt.

Som jeg har påpekt annet steds bidrar vanlig språkbruk sterkt til forvirring om rusmidlenes farlighet. Det vi kaller «narkotika» er stoffer som ikke har annet til felles enn at de står på helsedepartementets narkotikaliste. Alkohol og tobakk har langt større skadevirkninger både relativt og absolutt enn f.eks. khat eller cannabis, slik rusforskere stadig påpeker, men mediene framstiller hver eneste dag de forbudte rusmidlene som om de hadde en felles narkotisk virkning.

Men en rangering av stoffer etter farlighet berører likevel ikke de dype problemene i dette spørsmålet. Ketil Lund peker på kontrollomkostningene – altså den belastning for samfunnet og den enkelte som skapes gjennom forbudspolitikken – dette er også det grunnleggende poenget for Unge Venstre som flere ganger har gjentatt sin støtte til avkriminalisering, etterhvert også med støtte fra enkelte lag i moderpartiet som nå sist Sogn og Fjordane Venstre.

Det er vel ikke mere enn vi kan forvente at stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) i sin reaksjon på dette vedtaket avslører at hun ikke forstår forskjellen på avkriminalisering og legalisering – hun reagerer på et forslag om avkriminalisering etter portugisisk modell med å ta avstand fra legalisering. Dessverre er fordommene på rusfeltet så sterke at en slik neglisjering av grunnleggende saksinformasjon er både vanlig og akseptert. Derfor kan da også Bent Høie (H) og Per Sandberg (Frp) synse friskt om narkopolitikken uten hensyn til internasjonale forskningsresultater som f.eks. viser at cannabisbruk er mere utbredt i land som Frankrike og Storbrittania, der lovene er strenge, enn i Nederland der bruk og besittelse er avkriminalisert, og cannabisutsalg (coffee-shops) er regulert gjennom lov. .

Heller ikke i mitt eget parti, Miljøpartiet de Grønne, er det noen vilje til å engasjere seg i narkodebatten. Egen alkoholbruk forenes her som ellers i samfunnet med grove fordommer mot andre rusmidler. Ikke dessto mindre har vi, i norsk sammenheng, relativt radikale formuleringer som åpner for avkriminalisering i arbeidsprogrammet.

Det er likevel bare Det Norske Cannabispartiet som tør å ta til orde for retten til å beruse seg uten innblanding fra sosialarbeidere, politikere og politi.

3 kommentarer (+add yours?)

 1. Konrad
  feb 15, 2010 @ 16:36:09

  Vel talt!

 2. Anonym
  feb 16, 2010 @ 14:48:25

  Folkeaksjonen for lovlige utsalgssteder for hasj og marihuana og NORMAL er på linje med det norske cannabispartiet. Ville nok tro FHN er det i forhold til cannabis også.

 3. olofee
  feb 20, 2010 @ 00:04:43

  Ja, respekt for Lund!
  Hvis det kan trøste deg er det er flere som tenker i dine baner i partiet 🙂
  Du nevner forresten ikke koblingen mellom (forbud av) narkotika og kriminalitet og terrorisme.
  Jeg hadde nylig et innlegg i Finnmark Dagblad om temaet. Finnes her:
  http://olofee.wordpress.com/2010/02/04/feilslatt-narkotikabekjempelse/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: