De hersens kurderne

 Finn Graff har illustrert artikkelen til Smilden uten å vite hvordan en kurder ser ut. Siden mannen til venstre har arabisk hodeplagg, går jeg ut fra et skikkelsen til høyre er ment å forestille en kurder.

Finn Graff har illustrert artikkelen til Smilden uten å vite hvordan en kurder ser ut. Siden mannen til venstre har arabisk hodeplagg, går jeg ut fra et skikkelsen til høyre er ment å forestille en kurder.

Så har også Jan Erik Smilden i Dagbladet oppdaget at det er uenighet om Kirkuk. I dagens utgave av Dagbladet skriver han en hel side om dette problemet, men det later ikke til at han har hatt noe bredt tilfang av kilder. Antakelig er det først og fremst Reidar Vissers kommentarer han har forholdt seg til, iallfall bruker han samme språk som Visser, men om Visser er kurderskeptisk framstår Smilden som direkte kurderfiendtlig.

Smilden skriver for eksempel (om arbeidet for en irakisk oljelov) at «Kurdiske partier — er den fremste hindringen for en løsning». Med andre ord: hvis bare de hersens kurderne holdt kjeft ville alt ordne seg.

Og det fortsetter i samme stil. I likhet med Visser avviser Smilden at de omstridte områdene langs bruddlinja mellom Arabistan og Kurdistan er – omstridte. Han skriver at de «kalles omstridte», underteksten må være at det bare er de de plagsomme kurderne som lager bråk igjen. Alle andre er antakelig enige. Igjen viser det seg at alt ville vært så mye bedre om bare kurderne holdt kjeft.

Nå er det faktisk ikke sant at alle turkmenere og arabere er motstandere av kurdisk styre i Kirkuk. Mange av dem ser med glede på Kurdistan som med alle sin feil er atskillig mere tillokkende enn arabisk Irak. Mange arabere og turkmenere er skeptiske, men ilden i deres skepsis ville nok vært betydelig mindre om den ikke stadig ble pustet til av såvel arabere fra andre deler av Irak som av herskerne i nabolandene. Tyrkia og Syria gjør begge sitt beste for å forhindre at velgerne i Kirkuk skal få bestemme byens framtid. Man kunne faktisk med betydelig rett si at det er kurdernes undertrykkere i nabolandene som har forhindret en løsning på Kirkuks status i å komme på plass.

Når det gjelder de kurdiske væpnede styrkene, peshmergas, har Smilden rett i at de ikke bare opererer innenfor Kurdistans grenser, men han later ikke til å være klar over at de utgjør den mest veltrente delen av den irakiske hæren. Dermed går han glipp av de nyansene som ligger i statsminister Malikis sjonglering med kurdiske og arabiske avdelinger.

Omfattende kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og peshmergas er lite sannsynlig, iallfall de nærmeste årene, nettopp fordi regjeringsstyrkene ikke har særlig mange kampklare styrker utenom de kurdiske.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Konrad
  mar 07, 2010 @ 23:33:25

  Ja du vet, enklest å fortelle en historie med klare konflikter og gjerne good vs bad guys.

 2. JohnF
  mar 08, 2010 @ 09:31:07

  Du glemmer det viktigste: At sunniaraberne er det egentlige irakske folket! 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: