Fra Israel-kritikk til jødehat

Grensene mellom legitim kritikk av Israels politiske og militære framferd på den ene side og antisemittisk rasehat på den andre er ofte uklar. Det er mange grunner til dette. Forsvarere av Israel beskylder rutinemessig sine motstandere for å være antisemitter i den hensikt å tåkelegge debatten og gjøre enhver kritikk av Israel ugyldig. Dette arbeidet forenkles betydelig av klart antisemittiske ytringer og handlinger fra noen av Israels motstandere.

Eirik Eiglad har i ei lita bok, The Anti-Jewish Riots in Oslo tatt for seg hvordan de rasistiske og jødefiendtlige elementene i januar 2009 kom til å dominere en serie demonstrasjoner i Oslo mot det israelske overfallet på Gaza. Demonstrasjonene sjokkerte offentligheten i Oslo på grunn av sin voldelige form, et aspekt som for Eiglad er klart knyttet sammen med det klart antisemittiske uttrykket de fikk.

Eiglad, som er en viktig skikkelse i den sosial-økologiske bevegelsen Communalism (basert på Murray Bookchins post-anarkistiske ideer), skildrer sitt inntrykk av demonstrasjonene og sine reaksjoner på de grove overtrampene i såvel form som innhold. Han påpeker videre hvordan den antiisraelske venstresida i Norge (og ikke bare her …) unnlater å kritisere antisemittismen i egne rekker, og i mange tilfeller gir ukritisk støtte til ekstreme islamistgrupper med dypt menneskefiendtlig politikk. I dette tilfellet dreier det seg om Hamas som ikke bare driver grov undertrykkelse av den palestinske befolkningen på Gazastripen, men som også har som erklært mål å utslette det jødiske folk.

Nå er det selvfølgelig mange gode grunner til å kritisere israelsk politikk, og krigen i Gaza var et eklatant eksempel på dette, men voldsbruk og hat-retorikk er ikke mere akseptabelt fra den ene sida enn fra den andre. Skal kritikere av Israel unnlate å kritisere rasisme og undertrykkelse hos Israels motstandere blir det en kvalmende dobbeltmoral.

Historisk sett har en slik dobbeltmoral vært framtredende i sosialisters og kommunisters forhold til de kommunistiske diktaturer, i seinere år har en tilsvarende holdning gjort seg gjeldende i forhold til muslimske og arabiske diktaturer. Her er Eiglad klinkende klar: de som vil kjempe for et nytt og bedre samfunn kan ikke akseptere rasehat eller overfall på sakesløse fra noen part, og han ser ikke noen form for nasjonalisme som hevet over kritikk:

«De som søker alternativer som er kosmopolittiske og internasjonalistiske – eller tilmed antinasjonalistiske – har ikke annet alternativ enn å avsløre og bekjempe både sionisme og antisionisme, så vel som all undertrykkelse og diskriminering etter religiøse, kulturelle og etniske skillelinjer. Men å forestille seg at først og fremst jødisk nasjonalisme og Israel må forsvinne for at vi skal oppnå et fritt samfunn er en farlig feiltakelse.» (min oversettelse)

Eiglads bok har ikke fått mye omtale i Norge: Åmås har presentert den i Aftenposten, min partifelle Øyvind Strømmen har blogget begeistret om den. Mere forutsigbart er den positivt omtalt på document.no og har blitt møtt med jubel på et stort antall israelvennlige nettsteder . Den kan i Norge kjøpes via «Med Israel for Fred». , eller direkte fra forlaget

Det er å håpe at israelvennene leser hele boka, og ikke bare de avsnittene som kritiserer Hamas og deres støttespillere, men først og fremst er det å håpe at indignerte motstandere av israelsk politikk leser denne vesle boka og tenker over retningen av sin politikk og sine handlinger.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Konrad
    mar 07, 2010 @ 14:54:51

    Vel talt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: