Klimadebatt i askeskyggen

Askeskyen over Europa de siste dagene har som kjent ført til store problemer for flytrafikken. Og når regjeringsmedlemmer og kongelige må finne andre framkomstmidler enn fly, kan de kanskje også oppdage hvor dårlige stelt det er. Kanhende ville Jens Stoltenberg heller ha tatt lyntog fra Madrid til Oslo enn å kjøre bil, men siden den viktigste satsingen på jernbane i Norge de siste femti år har vært flytoget, er ikke tilbudet til andre reisemål enn Gardermoen mye å skryte av. Dersom togene over hele landet hadde hatt samme standard som Flytoget ville virkningene av flystansen vært atskillig mindre, for å si det mildt,

Nåja. Blant dem som har stått askefast de siste dagen var flere innledere på konferansen KLIMAKS der jeg har tilbrakt helga. Det ble derfor nødvendig for arrangørene å bruke slike grønne virkemidler som improvisasjon, jernbane og videokonferanse. Vi måtte for eksempel høre Pål Prestrud fra Cicero forklare grunnleggende fakta om klimaforskningen via skype.

Blant dem som var fysisk tilstede var Nina Dessau, som kunne forklare hvorfor kvotesystemet CDM gir økonomisk støtte til bedrifter som bruker foreldet teknologi i stedet for å stimulere til utvikling av nye løsninger.

Nina Dessau var også en av flere som tok for seg klimafornekternes plagsomme virksomhet. I likhet med sin forløper Wise Use-bevegelsen er mange grupper som hevder at menneskeskapte utslipp ikke har noen klimaeffekt opprettet og finansiert av oljeindustrien og andre multinasjonale selskaper. En av de viktigste av oljeindustriens desinformasjons-grupper er Global Climate Coalition, som blant annet leverer argumenter til de norske såkalte klimarealistene. Det samme gjelder FRPS «vitenskapelige rådgivere» i SEPP. I sin bok Den globale oppvarmingen har hun forklart mere om slike organisasjoner og deres rolle.

For flere av innlederne på KLIMAKS var det et poeng at den tid man bruker på å besvare lange og intrikate spørsmål fra slike folk, er tid som kunne vært brukt på andre ting, og at spørrerne gjerne kommer tilbake med enda lenger og mere detaljerte spørsmål, kopiert feks. fra klimarealistenes nettsider eller linker.

Men siden det ikke var noen klimafornektere tilstede på KLIMAKS, fikk vi tankevekkende innlegg fra lokale krefter som Edgar Hertwich, Erica Löfström og Asgeir Tomasgard, og foredrag via videolink fra blant andre Mekonnen Germiso og Lars Haltbrekken. Kompliserte sammenhenger ble lettfattelig presentert, og de fleste var optatt av motsetningen mellom hva politikere og andre folk sier de ønsker, og hva de virkelig gjør.

Et konkret eksempel på reell innsats, som flere av innlederne var inne på, er den prosjekterte klimanøytrale bydelen Brøset i Trondheim, som blir en prøvestein for vår lokale klimasatsing, og sannsynligvis et demonstrasjonsprosjekt med virkning langt ut over Trondheims grenser.

Under mesteparten av konferansen var undertegnede den eneste politikeren i salen, men på det avsluttende møtet kom det en gjeng som skulle paneldebattere. Jeg fikk også en plass ved bordet, og vi fikk en – forhåpentligvis – klargjørende debatt om klimapolitikken i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: