La oljen ligge!

Debatten om oljeutvinning i nord har skutt fart etter at foreløpige rapporter om mulige oljereserver i området og områdets sårbarhet for utslipp er lagt fram. Fra et økologisk synspunkt er det en provokasjon i det hele tatt å vurdere oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen, men oljeindustrien har ingen annen moral enn profitt.

Norsk klimapolitikk er preget av en særegen schizofreni; på en ene sida skal nasjonen Norge være verdensmester i miljøvern og klimavennlighet, på den annen side skal vi fortsette å meske oss med inntektene fra eksport av fossile brennstoffer.

Denne politiske dobbeltheten kommer klart til uttrykk i spørsmålet om olje-leiting langs kysten av Nord-Norge. Enkelte hevder naturligvis åpent at de ønsker å starte produksjonsboring så snart som mulig, men forbausende mange later som hensikten med leiteboring ikke er å legge grunnlaget for seinere utvinning. Neida, det er bare spørsmål om å skaffe kunnskap, heter det f.eks. fra Arbeiderpartiets side.

Debatten om hvorvidt utvinning skal tillates eller ikke har derfor i stor grad, fra organisasjoner som Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten og Vesterålen, gått på sannsynligheten for oljesøl og eventuelle konsekvenser for fiskerier og natur, satt opp mot oljeindustriens forlokkende visjoner om arbeidsplasser og milliarder

Men fra et økologisk synspunkt er disse motsetningene helt irrelevante. De mengdene karbon som ligger lagret i jordskorpa må forbli der, hvis vi skal ha håp om å holde klimaendringene på et håndterbart nivå, vanligvis definert som under 2 graders global oppvarming.

Oljeutvinning i historisk perspektiv

Oljeutvinning i historisk perspektiv

I tillegg kommer det enkle faktum at vi mennesker på snaue hundre år har brukt opp brorparten av den mineralolje jordkloden har produsert de siste milliardene år.

Det er jo ikke slik at oljeindustrien produserer olje. Oljeselskapene tapper ut olje som allerede finnes. Å basere framtidig velstand i Norge på fortsatt uttapping av disse ressursene vil innebære at den tilgjengelige mengden for framtidige generasjoner raskt går mot null.

Det er derfor gledelig at rikspolitikeren Snorre Valen fra SV nå peker på nødvendigheten av å trappe ned oljevirksomheten. Dette er synspunkter som ingen andre politiske partiet enn MDG tidligere har våget å hevde, til tross for at argumentasjonen fra miljøorganisasjonene og elementære økonomiske vurderinger entydig viser at dette er nødvendig. Det er bare et spørsmål om tid.

Oljeselskapenes logikk er den samme enten de – (som Statoil) – eies av staten eller – som Exxon-Mobil – av private investorer. Oljegigantene bruker alle midler for å presse jordkloden til den siste oljedråpe er oppbrukt, om ikke engang de gigantiske miljøødeleggelsene raffinering av oljesand i Canada vil medføre, skremmer Statoilledelsen. Og det politiske flertall i Norge som ellers i verden bøyer seg ydmykt for oljemakta og deres nærsynte profittlogikk.

Jeg sier: velkommen etter til Snorre Valen. Måtte vi sammen få mange flere med oss på veien mot økologisk fornuft og levedyktig utvikling. .

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

 1. predikeren
  apr 22, 2010 @ 17:24:30

  Etter at man fant gode metoder for å utnytte gassen i skiferen har man vel visst at nå endrer alt seg. Amerika vil bli så og si selvforsynt med gass og det samme vil gjelde mange gassimporerende land.
  Ganske raskt etter at dette er kommet i drift vil prisene på olje og gass synke mye. Man sier at det ikke vil svare seg å åpne nye felt, ihvertfall ikke disse omdiskuterte høyrisikofeltene i havet, og nye gassledninger vil i hvertfall ikke svare seg.
  Vi har jo noe skifer selv, og vil vel bruke noe resurser på å etablere virksomheter på land.
  Jeg savner de åpne debattene, men de kommer vel når analysene av konsekvensene av disse nye metodene for gassproduksjon kommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: