Regjeringa sitter oljefast.

Oljeflaket i Mexicogolfen vokser raskere og raskere, og truer nå ikke bare de amerikanske sørstatene. Hvis oljen blir fanget opp av golfstrømmen kan katastrofen få enda større omfang enn det vi tidligere har fryktet, den kan nå USAs østkyst og tilmed Europa.

Oljeutslippet i Amerika illustrerer farene ved oljevirksomhet også langs Norskekysten, et poeng som iallfall Snorre Valen fra SV fikk med seg i sin førstemaitale i Vågan. Men det forhindrer ikke oljeindustrien fra å true med barkebrødtider om bremsene skulle bli satt på den klima- og miljøfiendtlige virksomheten deres.

Arbeiderpartiet kan muligens bli litt mere medgjørlige i Lofoten og Vesterålen nå som de har fått muligheten for olje- og gassutvinning i Barentshavet, men hovedprinsippet er fortsatt at fossilt karbon skal tappes opp fra jordskorpa så fort som mulig.

Siden Jens Stoltenberg innser at klimaet kan løpe løpsk dersom alt dette karbonet skulle slippes ut i atmosfæren, lanserte han og regjeringa en storstilt satsing på fangst og lagring av CO2. Intet mindre enn den rødgrønne regjerings månelanding, som både skulle gi regjeringa ryggdekning for å starte et gasskraftverk, være et hovedelement i de hjemlige klimatiltakene og blidgjøre miljøbevegelsen.

Statoil og SINTEF er blant norske institusjoner og bedrifter som er tungt involvert i utvikling av den nødvendige teknologien. For få dager siden ble et stort forskningssenter i SINTEFs regi åpnet her i Trondheim med kronprinsen som snorklipper.

Flankert av Sintefs klimadirektør Nils A. Røkke og Sintefs konsernsjef Unni Steinsmo, åpnet kronprins Haakon den nye CO2-laben på Tiller.Foto: MARIANN DYBDAHL/Adressa

Flankert av Sintefs klimadirektør Nils A. Røkke og Sintefs konsernsjef Unni Steinsmo, åpnet kronprins Haakon den nye CO2-laben på Tiller Foto: MARIANN DYBDAHL


Mange har stilt seg skeptisk til realismen i slik CO2-fangst. Den er kostbar, teknisk vanskelig og ikke minst svært energikrevende.

Også i miljøbevegelsen har skepsisen vært stor, men de mest system- og teknologi-frelste miljøvernerne, med Bellona i spissen, har klappet regjeringa på ryggen for vilje til å satse på klimatiltak innnenlands.. Nå er altså ikke viljen der likevel. Regjeringa utsetter investeringene i CO2-rensing på Mongstad minst fire år, etter en rekke tidligere utsettelser.

Samtidig sier Stoltenberg og oljeministeren at det ikke er aktuelt å utsette åpningen av selve gasskraftverket. MDG krever derimot at det avvikles umiddelbart.For SV som hadde vanskeligheter med å akseptere at gasskraftverket uten rensing i det hele tatt skulle prosjekteres er dette meget bittert, og kan i verste fall føre til sammenbrudd for hele regjeringssamarbeidet.

Og ikke bare for regjeringa men også for Bellona er dette et betydelig miljøpolitisk nederlag. Bellona hevder i dag at teknologien finnes og at det bare trengs penger for å få den på plass. Dette avspeiler selvfølgelig den naive teko-optimismen som preger Bellona på sitt verste. For oss som aldri har sett på CCS-teknologien som annet enn et miljøpolitisk alibi for ei regjering som er forblindet av oljens og økonomiske og samfunnsmessige muligheter, er det fristende å hovere, men det gir knapt nok en kortvarig glede.

Viktigere er det nå å peke på hva regjeringa i sin oljeblindhet har forsømt: investeringer i alternative og miljøvennlige teknologier, fossilfrie kommunikasjoner osv. Og når det gjelder fossilfrie kommunikasjoner er det fristende å trekke parallellen mellom den ensidige satsinga på olje som industripolitisk lokomotiv, og den ensidige satstinga på fly som effektiv kommunikasjonform innenriks såvel som utenriks.

Om regjeringa ikke lenger sitter askefast, er den iallfall oljefast. og det ser ikke ut til å gå over med det første.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Gunnar Andreassen
    mai 15, 2010 @ 10:47:43

    Særdeles velskrevet og opplysende artikkel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: