Journalistmord i Barzanistan

Familien sørger over Sardasht Osman

Mordet på den regimekritiske journalisten Sardasht Osman stiller utviklinga i det kurdiske Nordirak i grelt relieff. Journalister og menneskeretts-grupper reagerer skarpt, tusenvis av kurdere protesterer i gatene, og opposisjonen retter pekefingrene mot president Massoud Barzani.

Lokalvalgene i Kurdistan ifjor sommer førte åpent regimekritiske partier som det sekulære Gorran og det mildt islamistiske Yakgirtu inn i det kurdiske parlamentet, men det førte også til at Barzani-klanens parti KDP styrket sin stilling. Der det før var to jevnstore partier som styrte hver sin del av Kurdistan; Massoud Barzanis KDP i nordvest og Jalal Talabanis PUK i sørøst, ble det nå ett dominerende  parti, KDP, med et redusert PUK på slep. Massoud Barzani vant også presidentvalget og framstår som den klart mektigste lederen for kurderne. Og han unnlater ikke å demonstrere sin makt.

Massoud Barzanis portrett på en kontorbygnng i Erbil.

KDP er som parti klart dominert av Barzaniklanen, som fyller de fleste viktige posisjoner. Også PUK har et dynastisk preg, og de to partiene har siden 1991 styrt Kurdistan med full kontroll over pengebingene. Kampen mot korrupsjonen var et hovedelement i framveksten av opposisjonspartiet Gorran, ledet av tidligere PUK-nestleder Nawshirwan Mustafa.

Gorran har både radio, TV og aviser, og det finnes dessuten en rekke uavhengige medier, men deres arbeidsforhold er stadig blitt vanskeligere, ikke minst i de Barzanistyrte delen av Kurdistan, inkludert hovedstaden Erbil. Organisasjonen Reporters Without Borders mener de to styrende partiene samarbeider om å undertrykke pressefriheten.

Det er ikke nytt at pressefriheten er snever i Kurdistan. For fem år siden ble professor Kamal Said Qadir dømt til tjue års fengsel for å ha fornærmet Massoud Barzani. Etter en internasjonal kampanje ble han løslatt og bor nå i Wien. Andre har vært mindre heldige, flere regimekritiske journalister har blitt banket opp eller tilmed drept både i hos PUK i Suleimaniyah og hos KDP i Erbil og Dohuk.

Bilder av Saradasht Osman

Det som har skjedd med Sardasht Osman er likevel spesielt. Han hadde i flere år skrevet om korrupsjon og nepotisme, og var ikke ukjent med anonyme telefoner og eposter. Men det var først etter en satirisk artikkel om president Barzanis datter (som du kan lese her) at han fikk klare meldinger om at han skulle bli drept. Disse truslene offentliggjorde han i avisartikler og på nettsidene til Kurdistan Post.

Så det var ikke uventet da han den 4. mai ble bortført av væpnede menn fra universitetet i Erbil der han studerte, mens universitetets egne vakter passivt så på. Fire væpnede menn i en bil med mørke vinduer tok ham med seg. Dette kunne umulig ha skjedd uten KDPs godkjennelse, og de flest antar at presidenten selv står bak.

Etter fire dager ble han funnet mishandlet og skutt i utkanten av Mosul. Myndighetene i Erbil hevder å ikke ha noen spor etter gjerningsmennene. Journalistforbundet i Kurdistan protesterer heftig, det samme gjør opposisjonspartiene fra islamister og kommunister til Gorran. Tusenvis av studenter protesterer mens universitetets rektor toer sine hender.

Den kurdiske regjering hevder å være uskyldig og lover å undersøke hva som har skjedd. Imens har Amnesty International lansert en kampanje med høflige eposter til president Barzani. Det skader neppe å sende en slik en, men det er nå det politiske systemet i Kurdistan blir stilt på prøve. Både regjering og opposisjon er oppe til eksamen i demokrati og pressefrihet.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  mai 15, 2010 @ 17:09:10

  KDPs forsøk på å dysse ned saka (eller skyve ansvaret over på opposisjonen) lykkes ikke. Her er et opprop fra framtredende kurdere som spør hvordan ukjente personer kan kidnappe en student for øynene på sikkerhetspolitiet, for deretter å frakte ham gjennom en rekke sikkerhetskontroller uten å bli stoppet?

  Og her er den uavhengige avisa Rudaws
  rapport om reaksjonene på mordet.

 2. karim
  mai 24, 2010 @ 01:38:37

  jeg synes enste som kan drepe sardasht er pdk leder sønn (masrur barzani) frdi di er en familei som er veldig strengt i hude , trur , …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: