Parlamentarismens arroganse

Trondheim bystyre har tatt et viktig skritt mot en parlamentarisk styreform. På bystyremøtet 20. mai ble det etter lang og heftig debatt vedtatt å kutte antallet bystyremedlemmer med 18 – fra 85 til 67. Det kan kanskje synes uskyldig nok, skjønt det kan være dramatisk for småpartier som De Grønne. Med samme valgresultat som i 2007 ville vi mistet halvparten av gruppa og sitte igjen med bare 1 representant. Rødt og Kristelig Folkeparti ville begge mistet en av sine tre, mens Svein Otto Nilsen fra Demokratene ville falt ut. Arbeiderpartiet ville på sin side ha mistet 7 representanter, men likevel sitte igjen med 30.

Men det var større perspektiver i debatten enn som så. Til tross for at Arbeiderpartiets mange representanter stadig gjentok, som en rituell besvergelse, at vi bare skulle ta stilling til antallet representanter, dreidde debatten seg stort sett om parlamentarisk styreform og om partigruppenes arbeidsbetingelser. De siste åra har økonomiske problemer ført til kutt i politikernes utbetalinger. Noe kutt i heltidspolitikernes romslige lønn har ikke vært på tale, men de mere beskjedne utbetalingene til fotfolket og til de minste partiene har følt sparekniven. Og spørsmålet om godtgjøring for politisk arbeid har derfor blitt et sentralt tema i årets runde av debatten.

Nå er det slett ikke første gang overgang til parlamentarisme, eller reduksjon i bystyrets størrelse har blitt tatt opp. Disse sammenknyttede temaene har vært behandlet gang etter gang, på initiativ fra Arbeiderpartiet og Høyre som begge har hatt for mange representanter og vararepresentanter å holde styr på. De siste periodene har FRP blitt så stort at de har hatt samme problem. Men de store partiene har vært nødt til å finne samarbeidspartnere, og samarbeidspartnerne på begge fløyer har vært enstemmige om å beholde 85 representanter.

Ordfører Rita Ottervik

Et utvalg ledet av varaordfører Knut Fagerbakke har nå utredet mulige styringsformer for Trondheim, uten å konkludere. Deretter har ordføreren selv lagt fram ei innstilling for bystyret. Det er denne innstillinga som var utgangspunkt for bystyrets behandling.

Sant nok gjaldt det formelle vedtaket bare antallet bystyrerepresentanter, men saksframlegget inneholder en lang rekke føringer som går langt utover dette. Ordføreren går inn for noe hun kaller slank parlamentarisme. Dette uskyldige begrepet betyr at godtgjøringene skal holdes så lavt som mulig, noe som i praksis vil bety at opposisjonen får mindre penger til frikjøp, og de små partiene får nesten ingenting. Dette til tross for at Fagerbakkeutvalgets innstilling viser at parlamentarisk styre vil koste byen rundt 10 millioner kroner hvert år dersom opposisjonen skal ha mulighet til å følge med i svingene.

Urettferdigheten i ordførerens slankemodell ble påpekt av Rødts Arne Byrkjeflot, og er siden tatt opp i et brev til ordføreren undertegnet av 8 politiske partier med plass i bystyret. Allerede Byrkjeflots første utspill førte til en så rabiat reaksjon fra Rune Olsø, leder for Trondheim Arbeiderparti, at Adresseavisa sin lederskribent fant det på sin plass å reagere. På dette tidspunkt fant også Høyre ut at parlamentarisme kunne kjøpes for dyrt, og sluttet seg til hovedpunktene i småpartienes krav. Heller ikke innad i Arbeiderpartiet manglet kritikken.

De 8 gruppelederne ble, åkkesom, innkalt til et møte på ordførerens kontor dagen før bystyrebehandlinga. Jeg var ikke selv tilstede, men de som var der forteller at det var som å komme til rektor for å få kjeft. Ordfører Ottervik og APs gruppeleder Åse Sætran skjelte de åtte små ut og nektet å diskutere noe som helst kompromiss. I Adressa beskyldte Sætran gruppelederne for bare å tenke på penger.

Med denne forhistorien bør det ikke forundre noen at bystyredebatten ble hissig. Beskyldningene om udemokratiske hensikter flagret fra begge sider. Selv påpekte jeg motsetningen mellom påstanden om at parlamentarisme gir velgerne større innflytelse og ordførerens skriftlige anbefaling av en modell der det bare bare trenger å være én eneste folkevalgt representant i et framtidig byråd. Men da skyndte ordføreren seg å si at vi bare skulle ta stilling til bystyrets størrelse.

Den maktarroganse Arbeiderpartiet nå viser er nok delvis et resultat av at de har satt seg godt tilrette i Rådhuset i Trondheim, liksom i regjeringsbygningene i Oslo. Men muligheten for et godt samarbeide undergraves av denne oppførselen. Alle veit at Arbeiderpartiets jubelvalg i 2007, med nesten 44 % av stemmene ikke lar seg repetere. Derfor vil Ap trenge sine juniorpartnere mere enn noen gang etter neste valg. Arroganse er ikke den beste invitasjon til samarbeid.

3 kommentarer (+add yours?)

 1. viewpointofview
  mai 22, 2010 @ 13:01:00

  Det er jo alltid et dilemma, men dersom man sorterer vekk alle de små partiene, så får man et mer styringsdyktig parlament. Det er jo derfor man ikke har helt proposjonal representasjon på stortinget heller.

 2. Jan Bojer Vindheim
  mai 22, 2010 @ 15:05:13

  Det er flere ulike forhold som drøftes her.
  * Mener man det er for mange partier, kan man endre sperregrensa.
  * Mener man det er for mange representanter, kan man redusre bystyrets størrelse og
  * Mener man det er for mye offentlighet kan man flytte beslutningene inn på bøttekottet (evt byrådsmøtet).

  Hovedpoenget her var likevel ingen av disse spørsmåla, det var arbeiderpartiets maktarroganse

 3. Merethe Baustad Ranum
  mai 23, 2010 @ 09:08:28

  Bare til orientering: Det var ikke bare gruppelederene fra de åtte partiene som ble innkalt til ordførerens kontor, det var et gruppeledermøte, hvor alle gruppelederene var innkalt. Jeg var selv til stede som representant for Høyre.

  Merethe B. Ranum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: