Palestinere og kurdere

Gravferd for drepte ved det israelske angrepet på Gaza-konvoien.

Israel har mistet troverdighet og støtte over hele verden etter det blodige angrepet på konvoien til Gaza for ei uke siden. Blant de viktigste bivirkningene er antakelig skaden på det allerede anspente forholdet til Tyrkia. Nå har tyrkerne også anklaget Israel for å støtte den kurdiske PKK-geriljaen.

Presidenten i Sørkurdistan Massoud Barzani, har grepet anledningen til å bedre forholdet til Tyrkia ved å love tiltak mot PKK-basene i Nord-Irak, og Israels overtramp kan derfor underlig nok tjene til å bedre forholdet mellom Tyrkia og den kurdiske ministaten i Nordirak.

Ettersom beretningene fra de arresterte deltakerne i konvoien til Gaza blir offentliggjort, blir det bekreftet igjen og igjen at de israelske soldatene har oppført seg ytterst brutalt. Kanhende ikke like brutalt som de rutinemessig ville ha oppført seg dersom de arresterte hadde vært palestinere, men likevel så hensynsløst at beretningene sjokkerer den internasjonale opinionen.

Israel ser ingen grunn til å beklage noe som helst, men de internasjonale reaksjonene er nok kraftigere enn forventet. Ikke minst er den tyrkiske reaksjonen denne gangen enda sterkere enn etter Gaza-krigen for et drøyt år siden.

Israel blir nå oppfattet som en fiende av mange tyrkere, og i sann konspiratorisk ånd har man begynt å leite etter forbindelser mellom sine ulike fiender. Et bombeangrep fra kurdergeriljaen PKK som fant sted samtidig som det israelske angrepet på forsyningsskipene, blir i flere aviser framstilt som bevis på en allianse mellom PKK og Israel. Mistanken om en slik forbindelse styrkes av israelske trusler mot Tyrkia.

Gode vibrasjoner mellom Barzani og Erdogan i Ankara.

Paradoksalt nok kan mistanken om en forbindelse mellom PKK og Israel gjøre forholdet mellom Tyrkia og de irakiske kurderne bedre. Forbindelsene mellom Ankara og Erbil , som i utgangspunktet var iskalde, har forlengst tint opp, og under Massoud Barzanis nylige besøk i Ankara var tonen hjertelig.

Barzani ble gjenvalgt som som president for den autonome kurdiske ministaten i Nordirak i fjor sommer og hans KDP-parti har styrket sin innflytelse gjennom at den viktigste konkurrenten, PUK, ledet av den irakiske presidenten Jalal Talabani, er splittet. PUK har hatt en overenskomst med PKK, som har brukt sine baser i PUK-kontrollert område til utgangspunkt for angrep inne i Tyrkia. Barzanis parti KDP har på sin side flere ganger vært i kamp med PKK.

Med PUK sterkt redusert kan Barzani nå utfordre avtalen om at PKKs baser skal få være i fred i Qandil-fjellene, og han skal ha lovt den tyrkiske ledelsen å bruke sterkere midler mot såvel PKK som deres iranske allierte PJAK.

Men bevisene for en forbindelse mellom PKK og Israel er ytterst skrøpelige. Israel og Tyrkia har lenge samarbeidet om geriljabekjempelse, og PKK-lederen Abdulla Öcalan blir ofte sammenliknet med den palestinske lederen Yassir Arafat. Barzanis KDP-parti har derimot i årtier hatt nære forbindelser til sioniststaten, skjønt han også har ønsket å holde forbindelsene til PLO åpne.

Massoud Barzanis far, den legendariske Mustafa Barzani, fikk så vel militær som økonomisk støtte fra Israel, og det er god grunn til å anta at KDPs væpnede styrker fortsatt får hjelp fra israelske instruktører. Barzani forsøker imidlertid å skjule sine forbindelser til Israel, ikke minst fordi den vil skade kurdernes forhold til det arabiske flertallet i Irak. Til denne maskeraden får han altså nå uventet hjelp fra en tyrkisk opinion som kan være beredt til akseptere Barzani som en alliert mot den konstante trusselen fra PKK.

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  jun 09, 2010 @ 18:10:00

  Klassekampens nærsynte utenriksredaktør, Peter M. Johansen, skriver idag at de kurdiske myndighetene i Irak gir stilltiende tillatelse til at Tyrkia og Iran kan bombe i Irak. Dette er helt feil.
  Massoud Barzani kan nok ønske seg PKK vekk, men han ønsker ikke utenlandske angrep i sit område, han har derfor bedt statsminister Maliki gripe inn overfor Iran.

  Johansens antakelse er nok at PKK (som AKP og tilliggende herligheter anser som kurdernes eneste skikkelige representant) er så sterke og så forhatt av de kurdiske partiene i Irak at disse aksepterer tyrkisk og iransk hjelp for å holde dem under kontroll. Sannheten er det motsatte: uten den beskyttelse PUK og KDP gir dem ville PKK og PJAK hatt stor problemer.

 2. predikeren
  jun 10, 2010 @ 17:33:05

  Glad du lager slike gode innlegg!
  Å holde meg orientert i dette ved hjelp av de vanlige mediene
  våre er ikke så enkelt.
  Fint med linkene også, takk for dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: