En dom i Bhopal

Grafitti med brodd mot Union Carbide er ikke uvanlig i Bhopal.

25 år etter verdens største industrikatastrofe, gassutslippet i Bhopal i desember 1984, med titusener av døde og enda flere lemlestede er 8 av de ansvarlige blitt dømt. De dømte er stort sett lokale ledere for den indiske avdelingen av Union Carbide. Men rettens beslutninger gir ikke mye trøst til ofrene for katastrofen. De fleste av dem har fortsatt ikke fått noen som helst form for erstatning, til tross for at Union Carbide i 1999 gikk med å betale ca 50 millioner dollar til et fond for ofrene.

Det kom til opphissede demonstrasjoner utenfor rettslokalet i Bhopal da dommen ble kunngjort for få dager siden. Den strengeste dommen gir 2 års fengsel og 10 000 kroner i bot. Toppsjefen i Union Carbide, Warren Anderson var ikke blant de tilalte, men dommeren hevder at han fortsatt er under etterforskning.

Granskingsrapporten etter ulykken slo fast at årsaken var dårlige rutiner i bedriften, som produserte sprøytemidler til landbruket. For å spare penger hadde ledelsen «rasjonalisert» sikkerhetsrutinene. Flere advarsler om mulige lekkasjer var blitt ignorert. Det er altså ingen tvil om at bedriften hadde et direkte ansvar for ulykken og for omfanget av den. At de ansvarlige nå omsider får en nesten reint symbolsk straff blir derfor oppfattet som en hån av de mange rammede og deres slektninger.

Bedre blir det ikke av at Union Carbide (nå en del av Dow Chemicals) uttaler at dommen ikke angår dem. De anser seg nemlig idag ikke å ha noe ansvar for katastrofen, og heller ikke for utslippene fra anlegget som fortsetter den dag i dag. I mellomtida fortsetter Amnesty International og en lang rekke andre frivillige organisasjoner å kjempe for at ofrene skal få en skikkelig oppreisning.

Det kan jo være interessant å huske dette resultatet av rettslige tiltak mot Union Carbide – ei sak som løper ut i sanda etter 25 år – når President Obama nå truer med juridiske tiltak mot BP for de gigantiske oljeutslippene i Mexicogulfen. BP vil selvsagt bruke alle tilgjengelige jurdiske knep for å forhale saka, mens utbyttet til aksjonærene og bonus til lederne ganske sikkert vil utbetales punktlig.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Jan Hagen
    jun 08, 2010 @ 22:11:55

    Jeg var i Delhi våren 2008 og spilte noen sanger, sa noen ord på norsk og slapp noen ruphier i ei bøtte. Skreiv seinere om sultestreiken og forfatteren Indra Sinha sitt engasjement til intern. utvalg i Forfatterforeninga, men der var det tyst. Har ikke fulgt saken så nøye det siste året, så fint med en oppgradering, Jan.

  2. Jan Bojer Vindheim
    jun 08, 2010 @ 22:15:16

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: