Krekar kaster masken

Ingen snill bamsefar lenger

For noen år siden inviterte et Venstrelag i Oslo den irakiske flyktningen Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som Mulla Krekar, til å innlede på et partimøte om asylsøkernes problemer i møte med norske fordommer. De norske liberalerne mente åpenbart å vise frisinn ved å gi Krekar anledning til å forsvare seg, men de må også ha hatt en forestilling om at han var en slags frihetskjemper for kurdiske rettigheter. Krekar sjøl forsøkte, antakelig godt hjulpet av sin advokat Brynjar Meling, å framstå som en godmodig familiefar som spiste pizza med pressen.

For dem som fortsatt måtte tro på dette bildet, bør opptakene fra pressekonferansen forleden dag være en vekker. Her ser vi en snerrende Krekar strø om seg med trusler mot navngitte personer.

Nå er det ikke noe nytt at Krekar kommer med trusler, men de er denne gangen gitt en mere direkte form en tidligere, og det er nytt at Erna Solberg spesielt trekkes fram. Også tidligere har Krekar hevdet at dersom han utvises vil det gjøre Norge til et terrormål, men det er nytt at han nå så klart hevder at ikke bare Ansar al-Islam men også al-Qaeda vil ønske å hevne ham. Det faktum at han nærmest pålegger sine egne barn å gjennomføre mord på norske politikere får vi skrive på kontoen til kurdiske blodhevntradisjoner, og ikke bruke mot familiemedlemmene hans.

Restene av en yezidi-landsby sør for Mosul etter bombeangrep fra Krekars venner

Krekar fastholder at han ikke har noen forbindelser til A Qaeda, men påstanden om at Al Qaeda vil ønske å hevne ham må iallfall anses som en klar bekreftelse på det nære ideologiske slektskapet mellom de to gruppene. I Irak har de vært uenige blant annet om holdningen til Sjiamuslimer. Al-Qaeda i Irak mener enhver sjiamuslim er et legitimt mål, mens Ansar al-Islam (som tidvis kaller seg Ansar al-Sunna) nøyer seg med å gå til angrep på grupper utenfor islam, som kristne og yezidier.

De ekstreme holdningene Krekar representerer har heldigvis ingen støtte blant norske muslimer, og Krekar er ikke lenger velkommen til å tale i noen av Oslos moskeer. Det faktum at han på pressekonferansen i Oslo valgte å tale på arabisk, og ikke på kurdisk eller norsk, blir av flere observatører sett som tegn på at han henvender seg til et internasjonalt publikum. Han har ved en rekke anledninger tidligere kommet med klare oppfordringer til vold i internasjonale media, og har åpenbart pretensjoner om å bli en global jihad-leder.

For norske myndigheter gjør disse siste uttalelsene det klarere enn noen gang hvor vanskelig det er å gjennomføre en retur av Krekar til Irak. Om han nøyer seg med verbal vold her til lands, bør ingen lenger tvile på at han som leder for geriljagruppa Ansar al-Islam var ansvarlig for omfattende voldshandlinger i Kurdistan. Dette har kurdiske myndigheter i Nord-Irak aldri tvilt på, og de legger heller ikke skjul på at det venter ham en dødsdom dersom han stilles for retten i hjemlandet. Dette gjelder enten rettssaka foregår i Bagdad eller i den kurdiske hovedstaden Erbil. Skulle rettsaka foregå i Suleimania, i den regionen der Ansar al-Islam var mest aktiv, er sjansen stor for en benådning fra henrettelse til livsvarig fengsel, men det er neppe mulig for norske myndigheter å inngå en avtale direkte med de lokale myndighetene der.

Så lenge Norge ikke kan utlevere folk til en ventende dødsdom må dessverre Krekar forbli her i landet. Dette er det første paradokset: fordi han har så mye blod på hendene at han vil bli dømt til døden, kan vi ikke utlevere Krekar, mens uskyldige flyktninger sendes tilbake med direkte fly.

Det andre paradokset er at Krekar ikke bare klager over hvor fælt han har det i Norge, men også aktivt utnytter det norske politiske systemet som han forakter. Men her ser vi også demokratiets styrke: Vi demokrater lar ikke bare Krekar leve, vi beskytter ham. Krekar selv går derimot inn for å drepe sine meningsmotstandere.

Reklamer

12 kommentarer (+add yours?)

 1. No Name
  jun 12, 2010 @ 10:54:03

  Er det pga feighet at fyren fortsatt oppholder seg her?
  Jeg vil gjerne ta på meg ansvaret jeg!
  Få ut denne drittsekken. Han gjør oss til latter.
  Nå har han gått lenger enn langt, haaaaandling straks…!!

 2. Emeritus
  jun 12, 2010 @ 10:59:09

  Den enkleste og beste løsningen er: Send ham til Iran til Ahmadinejad. Ha passer sikkert veldig bra der !

 3. Jan Bojer Vindheim
  jun 12, 2010 @ 11:03:32

  Både som kurder og som sunni-muslim ville Krekar fått problemer i Iran. Man kunne riktignok se det som en fordel om de ekstreme muslimene, sunni eller sjia, kjempet med hverandre i stedet for å gå til angrep på uskyldige….

 4. Stig Halvorsen
  jun 12, 2010 @ 11:26:54

  Han kan jo ikke være i livsfare, da han og familien reiser til irak titt og ofte! Men sorry folkens, han har fått solid fotfeste her og han kommer ALDRI til å forlate norge! Vi har igjen gitt en terrorist husly!

 5. PC
  jun 12, 2010 @ 11:48:34

  Jeg skrev allerede 25/11/2009 at, «nå er nok, nok! Send Krekar kreket ut, a.s.a.p»!!!

  Må noen av våre folkevalgte dø, p.g.a kreket Krekar?! Sjekk linken og les boka, God Is Not Great, How Religion Poisons Everything, Christopher Hitchens.

 6. conn1
  jun 12, 2010 @ 11:58:04

  USA som gjerne ønsker Krekar velkommen på en liten «prat» blir med ønsket siden noen her har mistet det som før kaltes ryggrad .
  For en barnslig regjering vi har , uten ryggrad å knekte ankler prøver dem å fremstå som noe de alldrig blir !
  At det går ann sier nå jeg ….

 7. Fly forbanna
  jun 12, 2010 @ 12:36:21

  Kanksje Norge vil se seg om to ganger nå. før de drar «rått og røti i land fra kaja». (..trukke det!)

  Skal ikke sitte her å påberope meg rasisme, det klarer jaggu innvandrerne en kjempe jobb med selv. Jeg skal ikke sitte her å si jeg er bedre enn dem, for det er jeg ikke. MEN! Jeg er født og oppvokst her så kultur og arv har kommet med morsmelk og kjærlighet, i motsetning til et evindelig hat mot vesten. Statuer et eksempel i riktig rettning, kyl Krekar ut av landet. De neste som kommer på lignende grunnlag. Å skulle ikke dette fungere …. så trenger de sikkert å få malt/preparert gjerdene rundt HA osv…..

 8. Jan Bojer Vindheim
  jun 12, 2010 @ 14:44:36

  Noen av disse kommentarene later til å være skrevet av folk som ikke har forstått at Krekar er forhatt av de fleste kurdiske muslimer, og ikke blir akseptert av de fleste muslimer i Norge uansett nasjonal bakgrunn.

 9. Frank
  jun 13, 2010 @ 06:59:31

  STRAFF DEN MANNEN HER OG NÅ! Har lest litt om regimet som Ansar A Islim hadde, med noen av de strengeste Sharia lovene, tortur, de er mer fanatiske sunnier enn i Saudi Arabia, de er beskyldt for å stå bak mer enn 1000 drap -> i Irak! Den mannen burde få den straffen som svir aller hardest – før han sendes tilbake : DAGLIGE MULLALØFT fra Erna Solberg – hver dag til han sendes hjem!

 10. Konrad
  jun 19, 2010 @ 17:01:37

  Mye klokt der, Vindheim. Det at vi lar selv en kødd som Krekar få beskyttelse er ikke bare et tegn på demokrati, men på sivilisasjon – det er det prinsippielle i denne saken.

  Jeg vet ikke hvor mye blod Krekar personlig har på hendene (mitt inntrykk er at han er en pratmaker og ikke en handlingens mann), selv om det er helt klart at han var involvert i noe i Nord-Irak. Så lenge ingen ting er bevist kan han heller ikke straffes – det er sivilisasjon.

  Men dersom de siste truslene han kom med er spesifikke (rettet mot bestemte personer) er det såvidt jeg forstår straffbart, og da får politiet ta seg av saken. Men vage utsagn om å «drepe amerikanere i Irak» minner mer om politisk agitasjon eller løst prat (selv om det altså er forkastelig) og kan neppe straffes, det er ikke så mye verre enn det mann leser på diverse nettsider.

 11. Ole Ullern
  jun 20, 2010 @ 00:47:06

  Bra innlegg om ‘Krek-kar’, Bojer.

  Jeg er ikke glad i Herr Krek-kar, men jeg er glad i rettighetene han har. Dette er den humanistisk baserte holdningen.

  Nå – med oppfordring til drap på Gærna Smørberg på gitte vilkår – har Krek-kar gått såpass langt at det innebærer trusler og oppfordring til drap.

  Dette har vi lov mot:

  «Lov om endringer i straffeloven 20. mai 2005 nr. 28 mv. (skjerpende og formildende omstendigheter, folkemord, rikets selvstendighet, terrorhandlinger, ro, orden og sikkerhet, og offentlig myndighet)»:

  § 136. Oppfordring, rekruttering og opplæring til terrorhandlinger
  Med fengsel inntil 6 år straffes den som
  a) offentlig oppfordrer noen til å iverksette en straffbar handling som nevnt i §§ 131, 134, 135 eller §§ 137 til 144,
  b) rekrutterer noen til å begå en straffbar handling som nevnt i §§ 131 (…)

  § 131 viser til bl.a. å gjelde «§ 275 (drap)»

  Krek-kars utsagn dermed faller ganske tydelig innenfor straffeloven. Han er anmeldt for forholdet, og vi bør derfor kunne vente at han settes i varetekt med forbud mot pressekontakt.

  Slik skulle da saken etterhvert være løst, humanistisk og en rettsstat verdig.

 12. Jan Bojer Vindheim
  jun 21, 2010 @ 15:56:57

  Det kurdiske islamistpartiet KIM ønsker Krekar velkommen til Irak, og antyder at de vil ha ham med i ledelsen, ifølge avisa Rudaw.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: