Mer olje til de fossilavhengige

Pelikanene i Mexico-gulfen synes det kan bli nok olje etterhvert.

Mens et av verdenshistoriens største oljeutslipp går inn i sin tredje måned vedtar Unge Høyre i Norge at det er på tide å starte oljeboring i de mest sårbare områdene langs norskekysten. Dette er dessverre symptomatisk for situasjonen i et av verdens mest oljeavhengige land. Det kan nok være debatt om hvorvidt vi skal forsyne junkier med heroin, men prinsippet om at de oljeavhengige skal forsynes med sitt miljødop er ubestridt.

På en vanlig dag i Kongeriket Norge slår de såkalte rødgrønne partiene ring om en oljeminister som systematisk har servert løgn for Stortinget om muligheten for å redusere klimautslippene skapt av norsk oljeutvinning. Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Yngve Brox, kaller Unge Høyre verdens beste ungdomsparti og organisasjonen svarer med å be om raskest mulig oljeutvinning utafor kysten av Nordnorge.

Samtidig offentliggjør BP tall som tyder på at utblåsinga i Mexicogolfen kan vare i enda fire år. Oljeselskapet, et av verdens største, med en økonomi som overgår de fleste nasjoner på denne planeten, ikke hadde ikke sett for seg muligheten for en slik katastrofe, og hadde ikke noen adekvat beredskap. Det blir ikke bedre av at heller ikke andre oljeselskaper ville kunnet stanse en slik utblåsing som den vi nå ser fra Deepwater Horizon. (Det er vanskelig å overse den totalt utilsiktede ironien i dette navnet.)

Den manglende beredskapen kunne selvsagt forlede en til å tro at dette var en totalt uforutsigbar ulykke. Og fra BP sin side var det dessverre det, men hvor nærsynt er det lov for et oljeselskap å være? Sannheten er jo at BP og andre oljegiganter gambler med at ulykker ikke skal skje og kalkulerer med at de skal klare å ro seg ut av dem dersom de likevel intreffer.

Den store oppmerksomheten rundt Deepwater Horizon-utblåsinga skyldes at den rammer USA. Langvarige og enorme utslipp i land som Nigeria og Ecuador fører hverken til store presseoppslag eller til løfter om erstatning fra de ansvarlige oljeselskapene.

Derfor kan aktivister som Naomi Klein påpeke at oljeindustriens samviitighetsløse framferd har langsiktige økologiske skadevirkninger som vi ikke veit hvordan vi skal takle, mens klimaeksperter og andre forskere påpeker at verdenshavene – i likhet med atmosfæren – sliter med å håndtere de enorme mengdene klimagasser som daglig spys ut som følge av omfattende oljemisbruk. Dette hindrer ikke på noen måte oljeindustriens talsmenn i å kreve større tempo i utvinning av de begrensede forurensningene. Og det hindrer ikke den norske rødgrønne regjeringa i å slå ring om drømmeslottet sitt på Mongstad, alibiet som skal rettferdiggjøre uttapping av hver siste oljedråpe langs norskekysten.

Unge Høyres sentralstyre

Det er enkelt å forstå hvorfor oljeindustrien ønsker alle mann til pumpene, det er jo profitten fra olje-pushing de lever av, men det er også nødvendig å ta høyde for forbrukenes press på markedet. Ola og Kari Nordmann klager over bensinpriser og bompenger, og unge menn (spesielt) vil heller miste livet enn å miste lappen. Mange har lagt seg til en livsstil der «bilen er en nødvendighet». Omlegging til bærekraftige levemåter vil være smertefull og smerteskrikene forvandles lett til stemmer på FRP og Høyre.

Unge Høyres medlemmer har derfor en dobbelt motivasjon for å applaudere oljeutvinning i sårbare område. Høyre er jo næringslivets parti framfor noen, og ungdomspartiet er slett ikke fritt for unge menn i hormonenes vold.

Dessverre ser det ikke ut til at viljen til å bruke føre var prinsippet på norsk oljeutvinning, eller å spare noen dråper til framtidige generasjoner, er tilstede hos mere modne høyrefolk heller. e

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: