Tyrkia uten kurdere?

Mustafa Kemal Atatürk

Adresseavisen brakte 27/7 en interessant artikkel om det moderne Tyrkia, men påfallende nok klarte artikkelforfatteren å fylle to avis-sider uten å nevne det kurdiske spørsmålet. Kurderne har ikke dessto mindre vært en av viktigste knutene i tyrkisk politikk så lenge det moderne Tyrkia har eksistert.

Kurderne utgjør 15- 20 % av den tyrkiske befolkningen (12-15 millioner mennesker). De har tradisjonelt vært konsentrert i de østlige delene av dagens Tyrkia, men er nå spredd i hele landet. På begge sider av grensa mellom Tyrkia og Syria er befolkningen i stor grad kurdere, og hverken tyrkere eller arabere, slik artikkelen kan gi inntrykk av.

Grunnleggeren av det moderne Tyrkia, Kemal Atatürk definerte Tyrkia som tyrkernes land, et land der alle snakker tyrkisk og har tyrkisk kultur. Den største trusselen mot den tyrkiske nasjonalismen har vært og er landets største nasjonale minoritet, nemlig kurderne. Kurdisk identitet ble derfor undertrykt, og ulike kurdiske grupper har svart med vold.

Den mest effektive kurdiske opprørsgruppa har vært den marxistiske PKK, hvis leder Abdullah Öcalan idag sitter isolert på ei fangeøy i Marmarahavet. PKKs væpnede kamp har utløst brutal undertrykkelse. Flere tusen kurdiske landsbyer er rasert, og millioner av mennesker fordrevet fra sine hjem. Dette har igjen ført til stor vekst i den kurdiske befolkningen i tyrkiske byer. PKK har derfor idag stor støtte både i storbyer som Istanbul og Ankara og i det egentlige Kurdistan.

Abdullah Öcalan

En av grunnene til PKKs fortsatte popularitet er at forsøk på å fremme kurdiske interesser på fredelig vis også er forbudt. Partier som arbeider for kurdiske rettigheter blir jevnlig forbudt, og parlamentarikere kastet i fengsel på syltynne grunnlag. De kan være nok å bære de kurdiske fargene.

Lenge var det umulig i det hele tatt å nevne at Tyrkia hadde en kurdisk minoritet, men statsminister Erdogan lanserte for et par år siden et initiativ for å løse det kurdiske problemet. Han har lettet på forbudet mot kurdisk språk, og åpnet en statlig TV-kanal som sender på kurdisk. Undervisning i kurdisk er også blitt tillatt – men ikke i det offentlige skoleverket. Det derfor flere som lærer kurdisk på skolen i Trondheim enn i hele Tyrkia.

Ordfører Osman Baydemir i de tyrkiske kurdernes uoffissielle hovedstad Diyarbakir, har tatt til orde for en føderativ løsning med kurdisk autonomi innen rammen av Tyrkia, etter samme mønster som den autonome kurdiske regionen i Irak. Men Erdogans kurdiske åpning brukes idag mot ham av hans politiske motstandere, og prosessen later til å ha stanset. Dette er en av grunnene PKK oppgir for sin nye militære kampanje som ble startet for noen uker siden.

Det tidligere så gode forholdet mellom Israel og Tyrkia, som blant annet har omfattet felles terrorbekjempelse, har nå raknet, og konspirative tyrkiske medier hevder nå ikke bare at PKK får våpen og instruksjon fra Israel, men tilmed at Israel har planer om å innlemme hele Kurdistan i et framtidig Stor-Israel (!).

Fra EU sin side har Tyrkias mange grove brudd på menneskerettighetene, som særlig forekommer i de kurdiske områdene, vært et viktig diskusjonstema. Norske Kariane Westerheim leder organisasjonen EUTCC, som arbieder for å opprettholde presset mot Tyrkia på dette området. En fredelig løsning på det kurdiske problemet er en forutsetning for videre demokratisering av Tyrkia.

8 kommentarer (+add yours?)

 1. Konrad
  aug 04, 2010 @ 18:23:58

  Liten skrivefeil? «og KURDERNE ER hverken tyrkere eller arabere, slik artikkelen kan gi inntrykk av»

  Kurdisk språk er vel et indo-europeisk språk (i motsetning til tyrisk og arabisk) beslektet med persisk. Mulla Krekar er vel kurder, dog fra irakisk side.

  Det offisielle Tyrkias motstand mot å anerkjenne kurderne som en etnisk gruppe er og blir en pussighet (etter mitt syn), særlig tatt i betraktning hvor mange de er og hvor forskjellig språket er. Hva er grunnen til dette? Er kemalismen så rotfestet?

  For meg er dette like pussig som den intense motviljen mot å innrømme forbrytelser begått av ottomanene.

 2. Jan Bojer Vindheim
  aug 04, 2010 @ 18:50:35

  Under det ottomanske rikets siste dager ble kurdere mobilisert, som muslimer, til å bekjempe de kristne armenerne og grekerne. Etter at de kristne (stort sett) var fordrevet kom fokuset på nasjonens tyrkiske identitet. Den offentlige propagandamaskinen har lyktes i å overbevise de aller fleste tyrkere om at kurderne er mindreverdige og primitive, og at de bare er utenlandske krefter som kan få dem til å aktivisere seg Derfor f.eks. teorien om at Israel står bak PKK….

 3. Konrad
  aug 04, 2010 @ 19:23:10

  Ganske drøy konspirasjonsteori at Israel skulle stå bak PKK, i hvertfall i den hensikt å skape et stor-Israel.

  Ellers er det litt upresist å si at de kristne ble fordrevet. Armenerne ble fordrevet/massakrert, ja. Men den gresk-kristne befolkningen (i det nye Tyrkia) ble «byttet» mot den tyrkiske i det som skulle bli det nye Hellas. Dessuten er det viktig å merke seg at Hellas (den tidligere provinsen i det ottomanske riket) invaderte/angrep det som skulle bli Tyrkia. En ganske kaotisk situasjon altså etter den 1.vkrig.

  Det som for meg fortsatt er mystisk er hvordan det relativt liberale, multi-etniske ottomanske riket (der jøder, grekere og armenere hadde fremtredende posisjoner) ble forvandlet til et nasjonalistisk Tyrkia. Prof Bernt Hagtvet har vel sagt noe om at det nettopp er overgangen til nasjonalstat (til forskjell fra imperium eller stat ikke basert på en bestemt etnisk gruppe) som er farlig for minoritetene.

 4. Jan Bojer Vindheim
  aug 04, 2010 @ 19:41:40

  Det ottomanske imperiet var et stort multinasjonalt imperium, i likhet med det russiske, og det østerriksk-ungarske. Etter at imperiet brøt sammen ble det mulig å gjenoppbygge restene som en nasjonalstat. Det var dette Mustaf Kemal gjorde, og da var kurderne i veien. De var for mange til å kunne drepes eller fordrives, og ble istedet omdefinert til «fjelltyrkere». Offissiell tyrkisk ideologi hevder den dag i dag at kurdisk er en degenerert tyrkisk dialekt.

 5. Konrad
  aug 04, 2010 @ 19:54:56

  «degenerert tyrkisk dialekt», det er jo ganske meningsløst. Det er faktisk som å si «samisk er degenerert norsk «.

 6. norskgoy
  aug 04, 2010 @ 23:17:43

  De tyrkiske kurderne må føle et snev av ironi når man ser på historien, ref hva de drev med på veien mot Der Zor.

 7. Jan Bojer Vindheim
  aug 05, 2010 @ 08:14:25

  Man kan vel ikke legge ansvaret på de som lever idag, for at kurdiske ryttermilitser ble satt til å fordrive armenerne for over 80 år siden. OG den tyrkiske undertrykkelsen av dagens kurdere er slett ingen gjengjeldelse for tidligere overgrep mot armenere, snarere en videreføring av dem.

 8. norskgoy
  aug 05, 2010 @ 16:55:45

  Hvem har sagt at det skal legges på dagens kurdere? Foruten at de nøt godt av mye ledig bygningsmasse i den tiden. Eneste jeg poengterte er ironien i hvem kurderne allierte seg med den gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: