Verden i Oslo

Festivalen har importert en stivpynta pakistansk lastebil.

Det skal endel folk til for å fylle Rådhusplassen i Oslo, men arrangørene av årets mela-festival hadde klart det. Lørdag kveld var det iallfall stappfullt av folk fra rådhustrappa til honnørbrygga.

Hovedinnslaget i mengden var sørasiatiske familier i sin fineste stas. Det var åpenbart like mye en anledning til å treffes, som en konsert. Telt solgte mat fra sørasia og andre deler av verden og i utkanten av området var det tilmed stilt opp en pakistansk lastebil, pynta til trengsel.

Mye av musikken var også pakistansk, men her var det dessuten hentet inn kjente artister fra blant annet Sørafrika, Mali og Kurdistan; Folkemengden inneholdt da også folk med bakgrunn fra disse delene av verden. Samt en mengde mennesker som etter hudfargen og antrekket å dømme faller inn i kategorien «etnisk norske» og som definitivt så ut til å like seg. Det er likevel forbausende hvor liten dekning media gir til dette arrangementet, sammenliknet med noenlunde jamstore foreteelser som Øya-festivalen.

Foruten musikk var det barneprogram, litteraturdebatt og mye annet spennende. Melaen kombinerte altså i god sør-asiatisk stil det sosiale og det kunstneriske, men det var også mulig å finne en tredje dimensjon, nemlig den religiøse.

Qawwalisangeren Sain Zahoor

Pakistan er et muslimsk land, og de fleste norsk-pakistanere er da også muslimer, men som verdens nest største religion har Islam naturligvis et stort spektrum av tendenser, og i Pakistan brytes mange slike tendenser. Det burde være vel kjent at Talibans strenge religionsfortolkning, som fremmes med de mest brutale midler, anser musikk for å være i strid med religiøse krav. I den motsatte enden av spekteret finner vi sufier som synger lovsanger til Allah, qawwali-sangerne.

I Pakistan og India valfarter både hinduer og muslimer ofte til helgengraver og i flere tilfelle tilber de to religionenes tilhengere de samme helgenene. Slikt aksepteres ikke av ekstreme sunni-muslimer som Taliban. Moskeer som tillater sang og musikk og kanskje tilmed slipper inn hinduer har derfor blitt rammet av flere dødbringende bombeangrep.

Arrangørene av mela-festivalen står åpenbart (og gudskjelov) nærmere sufi- og nath-tradisjoner enn Taliban og al Qaeda. Fredag kveld fikk jeg med meg siste del av et arrangement kalt Filosufi, der de to eminente qawwali-sangerne Sain Zahoor og Javed Bashir delte scenen med en mengde andre artister, heriblant Frode Fjellheim fra Trondheim (som tidligere har forent joik og qawwali med stor kunstnerisk suksess). Finalen var av den sorten som gir meg gåsehud og ståpels.

Sarangi og tablas

Mens tilbudet på hovedscenen gjerne var tilpasset et stort publikum, med tekster og kroppsbevegelser som ikke nødvendigvis faller i smak hos den mere konservative delen av publikum, var det på søndagen også en intimkonsert der spesielt interessert kunne oppleve sørasiatiske kunstnere.

Noen snes mennesker fikk høre Waris Baloo spille tablas, fulgt av en lang sitar-raga med Ashraf Sharif Khan Poonchwale, fra et berømt dynasti av nordindiske musikere. Deretter fikk vi oppleve den indiske artisten Kamal Sabri som spilte på instrumentet Sarangi, og til slutt Javed Bashir sammen med en annen qawwalisanger, som jeg desverre ikke har navnet på, liksom jeg ikke kjenner navnet på den fabelaktige tablaspilleren som akkompagnerte (ogs sarangi-spilleren). Men mektig var det og formatet tillot dem å ta seg tid til å formulere uttrykket sitt. Så fikk det ikke hjelpe at jeg bare nådde ekstranumeret til Youssou N’Dour på hovedscenen etterpå.

Men minn meg på det: hvem var det som mente vi ikke har noe å hente fra innvandrernes kulturer?

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Konrad
    aug 10, 2010 @ 17:47:14

    Pføy! Vi nordmenn er perfekt, vi har ikke noe lære av disse utlendingene! Rare klær har de også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: