Smarte Trondheim

Enkelte politiske prosesser går veldig fort. Slik var det da det gigantiske elektro-selskapet Siemens og miljøstiftelsen Bellona foreslo for Trondheim Kommunes ordfører at byen skulle bli prøveprosjekt for deres felles energikonsept Smart City. I løpet av få uker hadde Rita Ottervik fått formannskapet med på satsinga, og idag ble ettårs-jubileet feiret.

Kort fortalt går Smart City-konseptet ut på at Trondheim kommune skal bruke miljøkunnskapene hos Bellona og de teknologiske kunnskapene hos Siemens til å redusere elektrisitetsforbruket kraftig. Grunnen til at Trondheim ble bedt om å delta, var den viljen til innsats som bystyret allerede hadde vist, blant annet gjennom den nylig vedtatte klima- og energiplanen. Byen har også et viktig teknologisk miljø og sterk grønn representasjon i bystyret, som til sammen har gitt byen et lite forsprang på andre byer i Norge når det gjelder klimainnsatsen.

Målet er intet mindre enn at Trondheim skal bli verdens mest energieffektive by, og etter et år hevdes det at resultatene er oppløftende. Hver tiende husstand i Trondheim har generert sin egen energiplan på hjemmesida til Trondheim Smartcity, og en rekke bedrifter har redusert strømforbruket med gjennomsnittlig 20%. Særlig er det interessant at disse bedriftene ikke bare sparer strøm, de sparer også penger (noe som for næringslivet er atskillig viktigere). Olavskvartalet ble brukt som eksempel, og det ble hevdet at det her ikke bare var spart en million i årlige strømutgifter, men at strømsparinga også hadde redusert andre driftsutgifter med en liten million norske kroner. Slikt klinger godt i bedriftseieres og økonomisjefers ører. Nye klimavennlige byggeprosjekter er allerede på trappene. Både det private boligfeltet Granåsen og den kommende kommunale storsatsinga på lavenergibydelen Brøset ble trukket fram.

At det ligger finansielle og industrielle muskler bak, ble tydelig demonstrert av at den internasjonale toppsjefen for Siemens, Peter Löscher, tok seg tid til å delta i på årskonferansen. Vi fikk også innlegg fra Enova-sjefen Nils Kristian Nakstad, Bellona-sjefen Frederic Hauge og en rådgiver fra miljødepartementet, foruten Trondheims egen ordfører Rita Ottervik. Alle var fulle av lovord til prosjektet og mente det var rent utrolig hvor mye som allerede var oppnådd.

Sparer vi nok strøm i husene, kan vi vel alle kjøre elektrisk bil i framtida ?

Resultatene av Smartcity-satsinga er naturligvis flotte, men mens jeg lyttet til alle de vakre ordene fikk jeg likevel en liten mistanke om at forventningene kan være noe overdrevet. Da Frederic Hauge i velkjent tekno-optimistisk stil la ut om sin spesialimporterte elbil av luksusmerket Tesla(bildet!), og fortsatte med å fortelle at vi kan spare så mye strøm at alle bilene i Trondheim kan gå på elektrisitet, skjønte jeg hva det var.

Det bildet Smart City presenterer innebærer at alt skal fortsette som før. Boligene skal være like store og bilene like mange. Vi skal ikke spise gråstein i morgendagens miljøvennlige samfunn, sier Bellona. Det er vel omtrent det samme budskapet som Aslak Sira Myhre nå får hjelp av gamle Ml-ere i Dagbladet og sin egen kone i Samtiden til å spre. Myhre krever det må bli slutt på moralisering i miljødebatten.

Nå har jeg faktisk, liksom folk flest ikke fordøyelse til å spise gråstein, men jeg har heller ikke mage til å late som om dagens syke forbruksvekst kan fortsette inn i evigheten. Så har jeg da heller ikke noe imot å trekke en moralsk dimensjon inn i miljødebatten. Jeg mener faktisk at vi ikke har moralsk rett til å fortsette på den veien vi nå kjører. Heller ikke med elbil.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: