Induskulturen og den ariske invasjon

Ariske krigere (Krishna og Arjuna) klar til kamp.

Det sørasiatiske kulturelle mangfoldet har utviklet seg over tusenvis av år. Europeiske orientalister har i de siste par hundre år flittig systematisert disse kulturuttrykkene. Et resultat av dette var innføring av fellesbetegnelsen «hinduisme» på et stort antall høyst ulike religiøse former.

Et annet viktig resultat var kategorien indoeuropeiske språk, som oppsto etter at det ble avdekket store likheter mellom sanskrit, gresk og latin. På grunnlag av disse likhetene lanserte man en teori om at de gamle sanskrit-tekstene, vedaene, var forfattet av en gruppe krigerske nomader som hadde kommet vestfra til det indiske subkontinentet. Disse inntrengerne, arierne, ble forutsatt å være vakre og lyshudede og å ha fortrengt kortvokste, mørkhudede dravidiske folk som inntil da bebodde det indiske subkontinentet.

På et temmelig vilkårlig grunnlag tippet religionshistorikeren Max Müller at de eldste vedaene, som er samlet i Rig-Veda, var formulert rundt år 1200 fvt. Til tross for at Müller selv betegnet denne tidsangivelsen som tilfeldig har den blitt stående, og har blitt premiss for en lang rekke viktige konklusjoner om utviklinga av sør-asiatisk kultur.

Slik kan en by i Indusdalen ha sett ut for 5 000 år siden

Teorien om at høye, lyse ariere hadde kommet vestfra for å grunnlegge Sørasias første sivilisasjon for 3500 år siden, fikk et skudd for baugen da man fra 1920 og utover gravde fram restene av avanserte bysamfunn som var langt eldre enn dette. Siden de første funnene fra denne sivilisasjonen ble oppdaget i Harappa og Mohenjo Daro i Indusdalen, fikk den navnet Indus-sivilisasjonen.

Det er avdekket flere hundre byer og bosettinger ikke bare i Indusdalen men i et stort område som strekker seg fra Baluchistan i det sørvestlige Pakistan til Ganges-sletta i dagens India. Arkeologer har konstatert at denne Indus-sivilisasjonen har hatt en kontinuerlig utvikling gjennom flere tusen år. Den omfattet på sitt mest avanserte, rundt år 2000 fvt, mange velorganiserte byer (med bedre kloakksystem en de fleste indiske landsbyer har idag) og drev en omfattende internasjonal handel. Induskulturen etterlot seg også en mengde små brikker med bilder og tegn, som kan være et hittil ikke tydet skriftspråk.

En enhjørning og mystiske skrifttegn (?)

Som nevnt hadde europeiske akademikere bestemt seg for at vedaene var forfattet av innvandrere på et langt seinere tidspunkt enn Induskulturen. Det kunne derfor ikke være Induskulturens folk som hadde utviklet dem, og siden Rigveda skriver mye om krig og erobrede byer, bestemte man seg for at det måtte være de ariske innvandrerne som hadde ødelagt Induskulturen.

Et betydelig problem er imidlertid at Induskulturens byer ikke viser tegn på å ha blitt ødelagt i krig. Indiske akademikere og intellektuelle begynte derfor å trekke hele teorien om arisk innvandring i tvil. De mente det er mere sannsynlig at forfatterne av Rigveda tilhørte Induskulturen, som arkeologisk er påvist å ha utviklet seg i India gjennom mange tusen år.

Rigveda er først og fremst en samling bønner eller hymner, men inneholder også en mengde geografiske og astronomiske data. Astronomer hevder noen av observasjonene må være mere enn 4500 år gamle. Rigveda omtaler også flere steder den store floden Sarasvati, som man antar tørket inn omkring år 2000 fvt. Slike data plasserer vedaene samtidig som Induskulturen, og undergraver derved den hittil enerådende teorien om den ariske innvandring.

Tilhengeren av den ariske teorien støtter seg først og fremst på et fagfelt som kalles lingvistisk paleontologi. Studiefeltet for denne disiplinen er utvikling av ulike språk og språkfamilier. Lingvistene mener å ha påvist at sanskrit og andre nord-indiske språk har felles opphav med iranske og europeisk språk et sted utenfor det indiske subkontinentet. Man strides om hvor dette stedet kan ha vært, men det er på denne teorien antakelsen om en arisk innvandring hviler. Det finnes ingen arkeologiske eller historiske data som støtter innvandringsteorien.

Fra indisk hold hevder flere og flere at indisk kultur har oppstått og utviklet seg på subkontinentet. Noen hevder at Indus-sivilisasjonen er identisk med den vediske kultur, andre at de to var samtidige men ikke identiske. Vestlige akademikere anser slike teorier som utslag av reaksjonær hindu-nasjonalisme og vil ikke gå inn på noen diskusjon. (Dette er mere relevant for hinduer enn for muslimer; siden muslimene ikke respekterer pre-islamsk religion og kultur).

Men mye avhenger nå av indus-skriften. Dersom den viser seg å være basert på dravidisk språk har den ariske teorien vunnet en omgang, er den et språk i slekt med sanskrit går poenget til teorien om lokal utvikling.

Men de ivrigste tilhengerne av den ariske sivilisering av Sørasia avviser at tegnene på indus-seglene er skrift i det hele tatt. Det kalles helgardering.

5 kommentarer (+add yours?)

 1. Konrad
  sep 08, 2010 @ 14:49:52

  Her er flere ting.

  Slektskapet mellom de språkene som kalles indo-europeiske er jo uomtvistelig. Opphavet til dette slektskapet er imidlertid ikke opplagt, f.eks. i hvilken retning indo-europeisk har spredd seg (fra India eller til India? Fra Iran eller til Iran?)

  Det er vel heller ikke noen tvil om at på det indiske subkontinentet er folk noe lysere i huden/større av vekste i områder med indo-europeisk språk, mens de dravidiske språkene i sør og på Sri-Lanka korrelerer med mørk hud.

  Såvidt jeg har forstått er det også en tendens til lysere hud i «høyere» kaster.

  Disse fakta er alle forenlige med teorien om at subkontintentet ble invadert fra nord/vest og at disse mer lyshudete («ariske») ble den nye herskerklassen (og innførte samtidig indo-europeiske språk). Men det behøver slett ikke bety at India ble «sivilisert» av disse.

 2. Jan Bojer Vindheim
  sep 09, 2010 @ 09:11:16

  Konrad: som du påpeker er det ulike folkegrupper i India med ulike språk. iallfall noen av disse språkene har et slektskap med iranske og europeiske språk (=indoeuropeiske).

  Striden står imidlertid i stor grad om tidsperspektiver. Den tradisjonelle forståelsen er (på tynt grunnlag) at vedaene ble til for mindre enn 4 000 år siden, etter at Indussivilisasjonen fislet ut. Arkeologiske bevis for dette finnes ikke, og det hele er derfor basert på finurlige språkteorier.

  Dette er et innfløkt materiale, men jeg vil anbefale bøkene til Edwin Bryant:
  http://www.edwinbryant.org/

 3. Borgar Aspheim
  sep 10, 2011 @ 22:33:49

  Hei JBV.

  Jeg er er en pensjonert 66 årig bokhandler som for mange år siden snublet over
  induskulturen og nå har tid til å følge opp interessen. Har planer om å reise til Indusdalen og Mohenjo Daro. Har sammen med en fransk venn vært på «tidsreiser» til Luxor, Syria, og Ankor Wat. Alt på egen hånd og med stort utbytte.
  Det som gjør induskulturen så spennende for meg er at den tilsynelatende skiller seg fra de andre tidlige kuturene ved at det er færre templer, palasser, forsvarsverk, og at det er færre spor av krig og slaveri.
  For noen mnd siden kom jeg over et par artikkler om noen nye funn som er gjort fra luften over noen bystrukturer i havet. Noen objekter var tatt opp og datert til veldig langt tilbake. Desverre har jeg ikke funnet igjen artikkelen.
  Har du kjennskap til dette eller andre int. opplysninger om temaet?

  MVH Borgar Aspheim

 4. Jan Bojer Vindheim
  sep 11, 2011 @ 09:15:10

  Takk for det. Det er mange uløste problemer knyttet til Indus-sivilisasjonen, og den er dessuten blitt en varm politisk potet. De fleste indere jeg har snakket med avviser teorien om den arisk invasjon, iallfall i dens «sterke» utgaver,. Og det dukker stadig opp ny informasjon. (https://vindheim.wordpress.com/2011/03/07/lothal-siste-brev-fra-india/). De luftobservasjonene du nevner kjenner jeg dessverre ikke til.

 5. Jan Bojer Vindheim
  sep 24, 2017 @ 11:13:10

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: