Svenska hampan

De norske gjestene studerer en åker full av Fedora 17.

Til tross for at jeg i mange år har interessert meg for hampeplanten og dens kulturhistorie var det først igår jeg fikk se en skikkelig hampeåker på nært hold. Det skjedde i Grästorp i Västra Götaland, der Roger Olofsson, innehaver av firmaet Hampaprodukter tok imot en gruppe interesserte som var fraktet ned fra Oslo av Foreningen for Norske Hampebønder.

Olofsson er en av sju bønder i Grästorp som inngår i en forsøksring for hampedyrking. Han har i år dyrket tre ulike sorter hamp som nå skal få stå til over nyttår før høsting. Fedora 17 heter den lengste sorten, som han dyrker for fibrenes skyld; mens sorten USO 31 gir store mengder oljeholdige frø. Den tredje sorten, Futura 75, blir også svært høy med lange fibre men bærer også mye frø. Problemet er blant annet å finne maskiner som kan høste frøene fra toppen av planten uten å skjære ned fibrene.

Olofsson har eksperimentert mye, og sier – med et snev av ironi – at det er mange som gjerne vil dyrke hamp, når bare han og hans venner har funnet ut hvordan det er best å gjøre det.

Økologisk dyrket hampeolje og hampemel er blant produktene bønder i Grästorp kan by på

Hampen i Grästorp brukes til flere ulike formål. Det er de lange smidige fibrene som er den mest verdifulle delen av plantene, men bruksområdene er mange. På en lokal kafe blir vi servert brød bakt med hampemel fra kjernene på hampestenglene og olje presset av de næringsrike frøene. Hampemel og hampeolje står til salgs i hyllene. Men dette er bare en liten del av avlingen; det meste av kjernemassen går til framstilling av husdyrstrø, som selges både i store kvanta til rideskoler og fjøs og via dyrebutikker i små poser til mere urbane dyr som katt, hund og hamster.

Tradisjonelt har hamp vært dyrket for de lange fibrene, som har vært anvendt til tauverk og grovere tekstiler. Helt siden middelalderen har svenske bønder kommet over norskegrensa med hamp til markeder både på Østlandet og i Trøndelag, men det har også vært dyrket hamp i store deler av Norge i tusenvis av år. Idag er Norge det eneste landet i Europa der det ikke dyrkes hamp, og årsaken er at norske myndigheter frykter hampedyrkinga skal bli et skalkeskjul for narkotikaproduksjon. Den mistanken har visst svenske myndigheter også, for det var først etter at bøndene hadde anket til EU at forbudet mot hampedyrking i Sverige ble opphevet.

Det er lett å gå seg bort i regelverket rundt hampedyrking

I EU har landbruksmyndighetene godkjent et antall sorter som har så lavt innhold av de psykoaktive substansene, først og fremst THC, at det ikke er mulig å framstille marihuana av dem. Olofsson og hans kolleger kjøper frø av slike EU-godkjente sorter fra Frankrike, men svenske myndigheter stoler åpenbart ikke på sine franske kolleger, for frøene må godkjennes en ekstra gang etter ankomsten til Sverige.

Og i Norge søker bønder, forskere og kulturinstitusjoner som Folkemuseet og Maihaugen forgjeves om tillatelse til å dyrke hamp. Regelverket som skulle regulere norsk hampedyrking ligger fortsatt i en skuff på landbruksdepartementet.

4 kommentarer (+add yours?)

 1. Ole Ullern
  okt 06, 2010 @ 22:40:55

  «…norske myndigheter frykter hampedyrkinga skal bli et skalkeskjul for narkotikaproduksjon»

  Dette er Norsk NarkotikaPolitiForenings (NNPF) påstand, ved siden av deres påstand om at rusmiddel kan utvinnes av industrihamp.

  Hampedyrking kan IKKE bli skalkeskjul for narkotikaproduksjon (de to typene av sorter er visuelt lett å skille). Av tre hovedgrunner:

  1. Dyrking av rushamp innimellom industrihamp vil ødelegge rusvirkningen av rushampen senere, fordi rushampen da ville bli bestøvet av industrihampen og halvere rusmiddelnivået.

  2. Av alle steder cannabis kan dyrkes i Norge – stort sett over hele landet både inne og ute – ville industrihamp-feltene være de mest utsatte for inspeksjon og dermed de MINST attraktive stedene for ulovlig dyrking av rus-cannabis.

  3. Dyrking av de kortere, mer buskete plantene av rushamp innimellom de høyvokste, bladstore industrihamp-plantene vil kvele rushampen. «Dekkevnen» til industrihamp-sortene er så god at planten nærmest er egen ugrassdreper – inkludert for slektningen rushamp.

  Dette er momenter som NNPF ikke VIL forstå. De nekter for realitetene, mot all saklighet.

  *

  I tillegg har vi påstanden fra NNPF om at industrihamp teoretisk – via en urealistisk møysommelig utvinningsprosess – kan gi rusmiddel: Hvem ville utvinne dette, sålenge cannabis i Norge stort sett kan kjøpes overalt døgnet rundt?

  Påstanden viser altså til en helt hypotetisk bruk av industrihamp, en bruk INGEN ville ha interesse av: Ikke de som søker rusmiddelet, ikke de som dyrker industrihampen. Hvem er da igjen til å utvinne? Svaret er NNPF og deres svenske kolleger. Men ikke engang NNPF kjenner til at andre har gjort utvinning.

  NNPF er sannsynligvis de eneste som vet om noen som har prøvd: «Droganalysenheten» til det svenske politiet fant i en ganske lettvint «intern rapport» at laboratorieutvinning med kjemikalier – aceton – kunne gi opptil 2,6 % THC i «inndunstet ekstrakt». (Aceton – til kr. 400,- pr. liter – gjør ekstraktet heller dyrt, i sammenligningen). Det er dette NNPF viser til som at «det skal svært lite til for å ekstrahere ut sterke rusdoser fra hamp som i utgangspunktet inneholder lite THC» – annet enn en underlig særinteresse for å lage substandard hasj, heller enn billig kjøp av vanlig hasj i en hvilkensomhelst by eller tettsted.

  Vanlig styrke for cannabis er 4 – 20 % THC. En styrke på 2,6 % – en tredel av styrken for de mest vanlige typene hasj – ville gi temmelig utilfredse brukere. Jeg kjenner ingen som ville brukt det.

 2. predikeren
  okt 08, 2010 @ 09:59:03

  Det gamle ordet om å være helt «bort i hampen» er vel en sannhet hentet fra en tidligere uregelrett bruk av kulturplanten.

 3. Jan Bojer Vindheim
  okt 08, 2010 @ 10:25:59

  uten sammenheng forøvrig; Grästorp er blitt beryktet for å ha valgt en rasist (som mener Sverigedemokraterna er for forsiktige) inn i kommunestyret:

  http://gt.expressen.se/nyheter/1.2146381/skammen-i-grastorp-nazisten-valdes-in
  http://www.gp.se/nyheter/valet2010/1.450874-nazist-invald-i-grastorp

 4. predikeren
  okt 12, 2010 @ 18:58:05

  Tja… så vet de hvor de har haml..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: