Tyrkia straffer kurdiskhet

Noen av de tiltalte.

Det har ikke vakt synderlig oppmerksomhet i Norge at Tyrkia nå stiller 151 kurdere for retten, i byen Diyarbakir, som av sin kurdiske befolkning kalles Amed.

Ordføreren i Amed/Diyarbakir, Osman Baydemir, er blant de tiltalte som også omfatter flere andre ordførere, journalister, lærere osv. De fleste tilhører partiet BDP eller menneskerettighetsorganisasjonen HD. Bilder fra rettsaka finnes også på facebook

De tiltalte er først og fremst anklaget for å ha forsøkt å undergrave Tyrkias enhet. Anklagene går videre ut på at de skal tilhøre en væpnet gruppe som kjemper for å splitte den tyrkiske staten, eller at de skal ha støttet en slik gruppe. Den væpnede gruppa det er snakk om selvfølgelig den marxistiske geriljagruppa PKK, hvis leder Abdullah Öcalan sitter fengslet på ellevte året. Aktoratet krever straffer fra fem års fengsel til livstid.

For tyrkiske myndigheter, og store deler av den tyrkiske opinionen, er det nok å hevde at det finnes en kurdisk minoritet i Tyrkia for å være støttespiller for geriljaen. Bevisene mot de anklagede består da også hovedsakelig i det som i andre land ville være normal politisk virksomhet. Et av punktene i anklagen mot Baydemir er at han som ordfører har latt kommunen sende ut informasjon på kurdisk (som er morsmålet til de fleste av hans velgere).

De tiltalte blir nektet å snakke kurdisk. Dette er ikke overraskende siden det inntil for få år siden var forbudt å bruke kurdisk språk i noen som helst sammenheng i Tyrkia. Nå er loven lempet litt, men åpenbart ikke så mye at morsmålet til 20% av landets befolkning kan aksepteres i en rettssal.

Saksdokumentene sammenlagt rager godt over verdens høyeste bygning.

Anklagedokumentene er på 7 500 sider, mens den totale mengden sakspapirer er på over 13 millioner sider . I denne utrolige mengden dokumenter er det likevel ikke mye substans. En stor del av bevisene er referater av telefonsamtaler, der de tiltalte f. eks. har avtalt å kjøpe tomater eller andre grønnsaker, hvilket hevdes å være kode for terrorplaner.

En rekke utenlandske observatører er til stede under rettsaka, blant annet en gruppe britiske parlamentarikere som har sendt ut en pressemelding der det heter «Det egentlige problemet er at anklagen er av politisk karakter. Normale politiske handlinger som opinionspåvirkning, møter og demonstrasjoner vurderes som kriminelle fordi de hevdes å være til støtte for den forbudte organisasjonen PKK …»

Det er vanskelig å se hva statsminister Erdogan ønsker å oppnå med denne teaterforestillingen. Så seint som ifjor lanserte han med brask og bram en «kurdisk åpning»; en dialog som skulle bane veien for å gi den kurdiske befolkningen kulturelle og demokratiske rettigheter og dermed bringe den langvarige krigen i de sørøstlige delene av Tyrkia til opphør. Denne kurdiske åpningen lukker han nå med et smell.

Erdogan har også forsøkt å angripe den dype staten; et nettverk av kemalistiske elementer i hær, administrasjon og rettsvesen som utgjør Tyrkias skjulte makthavere. Det er mulig at han nå forsøker å gjenoppbygge sin tillit i hæren og de sekulære elementene i befolkningen, som frykter at hans AK-parti har en islamistisk agenda.

For kurderne og for Tyrkias søknad om EU-medlemskap er denne rettsaka et alvorlig tilbakeslag.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Konrad
    okt 20, 2010 @ 20:28:33

    13 millioner? Det er jo like absurd som det meste av tiltalen.

  2. Jan Bojer Vindheim
    okt 21, 2010 @ 10:58:05

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: