Pedersen og proposition 19

Skjebnens ironi ville at Willy Pedersen lanserte sin bok ”Cannabiskultur” samme dag som resultatene fra mellomvalgene i USA ble kjent. Det interessante resultatet i denne sammenhengen er forslaget om legalisering av marihuana i California, proposition 19, som fikk 46 % av de avgitte stemmene ved folkeavstemning. Den som henger seg opp i at initiativet ikke oppnådde flertall risikerer å overse betydningen av at 3,4 millioner californiere stemte for et forslag som mange marihuana-brukere og ikke minst mange marihuana-dyrkere var imot.

Nyheten fra California la likevel ingen demper på stemningen hos Aschehougs forlag der et hundretalls mennesker hadde møtt opp til lansering av denne boka, som også var grundig forhåndslansert gjennom kronikker og intervjuer i et stort antall medier. Mange av de frammøtte var selv cannabisbrukere og flere fortalte engasjert om sine møter med norsk rettsvesen og helsebyråkrati. Professor Thomas Hylland Eriksen demonstrerte hvordan man røyker en joint uten at den berører leppene, som kommentar til Pedersens betoning av nettopp dette at jointen går fra munn til munn, og derved viser et viktig ledd i cannabis-kulturen, nemlig fellesskapet.

Pedersen og hans medforfatter Sveinung Sandberg har intervjuet et stort antall norske cannabisbrukere, og mener å kunne slå fast at det ikke er normalt å røyke hasj, men at det heller ikke er så farlig som mange tror. De viktigste skadevirkningene er etter Pedersens syn konsekvenser av forbudet; brukere av cannabis risikerer å bli straffeforfulgt, og derved få et rulleblad som kan gi dem varige problemer. Sannsynligheten for juridiske problemer øker når man blir viklet inn i cannabisøkonomien, noe Pedersen og Sundberg anser som en normal del av cannabiskulturen.

I cannabiskulturen lever hippietradisjonene videre

Det er kulturen rundt marihuana og hasj som er hovedtemaet i boka. Forfatterne mener omgangstone og holdninger blant cannabisbrukere har beholdt mange trekk fra sin opprinnelse i sekstitallets hippiekultur. De beskriver også hvordan mesteparten av omsetningen av hasj og marihuana forgår mellom kjenninger og preges av en forestilling om at selgeren gjør kjøperen en tjeneste, en vennetjeneste. Dette er også grunnlaget for at de fleste brukere også blir selgere i den forstand at de fra tid til annen overdrar hasj og marihuana til sine venner, ikke for å tjene penger men for å hjelpe dem å få tak i det begge parter anser som et positivt produkt.

Cannabismarkedet skiller seg på denne måten sterkt fra de markedene der for eksempel heroin og amfetamin omsettes, men på grunn av forbudet er det en viss overlapping, ikke minst på de høyere nivåene av omsetningskjeden, der man handler kiloer og ikke gram.

Cannabiskultur drøfter også framveksten av medisinsk bruk av cannabis, og har et langt kapitel om hjemmedyrking. Den kan derfor være til nytte ikke bare for røykere, dealere og dyrkere, men også for lovens håndhevere og for dem som forsøker å oppdra de kommende slekter.

Et sentralt poeng for Pedersen og Sundberg er at cannabiskulturen i vesentlig grad formes gjennom forbudet; røykerne finner sin identitet som opprørere nettopp ved å bryte forbudet. Dette mener Pedersen kan illustreres ved et blikk på kundene i Amsterdams coffeeshops; der er glamouren ved å bryte forbudet er fjernet og bare gamle og slitne dophuer sitter igjen.

Et annet eksempel som viser det tvetydige i mange cannabisbrukeres kampanjer for legalisering ser vi i debatten om proposition 19. I de områdene av California der marihuanadyrking har størst økonomisk betydning, for eksempel Humboldt County, ble forslaget nedstemt med stor margin.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: