Wikileaks: Tyrkia, Irak og Usa

I forkant av den annonserte offentliggjørelsen av en ny runde wikileaks-dokumenter, sirkulerer sterke rykter om at disse skal avsløre at USA har støttet den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, og at Tyrkia på sin side har støttet Al Qaeda-tilknyttede opprørere i Irak. Hvilket hold det er i disse ryktene gjenstår å se, men hovedtesen er svært sannsynlig.

Tyrkisk motstand mot den amerikanske invasjonen i Irak kan meget vel tenkes å ha ført til at elementer i Tyrkia har sett gjennom fingrene med transitt av våpen og folk til terrorgruppene i Irak, herunder grupper som i større eller mindre grad anses å ha forbindelse til al Qaeda. Det som ikke går fram av de foreløpige meldingene er hvilke krefter i Tyrkia det dreier seg om. Dersom det er elementer i det tyrkiske militæret som støtter islamister i Irak samtidig som de aktivt søker å undergrave den lettere islamistiske regjeringa i Tyrkia er det ikke bare interessant, men ytterst avslørende for den tilpasningsdyktige pragmatismen som preger real- og maktpolitikk i dette området.

Dersom det skulle være andre deler av det tyrkiske statsapparatet, med mere direkte tilknytning til Erdogans regjeringsparti AKP, vil det enten tyde på at militæret og AKP samarbeider tettere enn tidligere antatt, eller at AKP har klart å omgå den militære kontrollen i de kurdiske grenseprovinsene. Pinar Tank fra Fredsforskningsinstituttet i Oslo hevder at det sannsynligvis dreier seg om irakere med opphold i Tyrkia som har støttet væpnede ekstremister i hjemlandet, uten at tyrkiske myndigheter er involvert.

Når det gjelder påstanden om at USA skal ha støttet PKK bør den utsettes for samme typen analyse. Hva betyr støtte? Det er vel liten grunn til å anta at amerikanske militære, på noe som helst nivå, aktivt har forsynt PKK med våpen eller annet utstyr. Derimot er det grunn til å tro at USA stilltiende aksepterer at den kurdiske regjeringa i Nordirak og dens peshmerga-styrker har latt PKK være i fred i Qandil-fjellene. Videre er det grunn til å tro at hverken amerikanske styrker eller peshmerga har grepet inn overfor PKKs bevegelser over den irakisk/tyrkiske grensa.

Som NATO-medlemmer burde selvfølgelig Tyrkia og USA gjensidig ha informert hverandre om paramilitære styrkers operasjoner, dersom dette ikke har skjedd må vi konkludere med at forholdet mellom Tyrkia og USA er atskillig kjøligere enn de offisielle versjonene vil ha det til. Og dersom de to partene ikke har kjent til hverandres oppførsel vil den annonserte lekkasjen iallfall kjøle forholdet betraktelig ned.

De siste dagene har det vært en hektisk aktivitet for å dempe de diplomatiske skadevirkningene av de kommende avsløringene.

Forholdet mellom Tyrkia og Usa og mellom Tyrkia og Irak kan nok bli dårligere dersom wikileaks-dokumentene går lenger enn det jeg her har antydet, men hverken i Ankara, i Bagdad eller i Washington innbiller man seg at krig eller politikk er noe teselskap, særlig ikke i midtøsten. Skaden vil derfor være størst overfor eventuelle deler av publikum som fortsatt måtte tro på krigens moralske begrunnelser.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    nov 29, 2010 @ 08:03:11

    Vladmir van Wilgenburg har studert hva dokumentene sier om kurdiske ledere i Irak:
    http://www.rudaw.net/english/kurds/3324.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: