Den nye klimavirkeligheten

Kuldeperioden over Nordvest-Europa de siste ukene skal visstnok ha fått flere til å tvile på at det foregår en global oppvarming, og av en eller annen grunn også til at den er menneskeskapt. Dette skyldes delvis en sammenblanding av vær og klima, men det skyldes også uvitenhet om hvordan klimaendringene forventes å slå ut. Det ligger jo faktisk inne i IPCCs prognoser at klimaendringene kan utløse ekstremvær av ulike sorter, og den strenge kulda i deler av Nordeuropa er etter alt å dømme forårsaket nettopp av de pågående klimaendringene.

Tvil om miljøkonsekvensene av menneskeskapte utslipp er ikke framtredende hos de tusenvis av diplomater og aktivister som flokker seg i det meksikanske feriestedet Cancun. De klamrer seg til håpet om at de kan finne felles holdninger til kutt i utslippene av klimagasser, ikke bare for å hindre en global oppvarming på 2 grader, men gjerne enda mere drastiske utslippskutt som begrenser oppvarminga til 1,5 grader fram mot år 2100.

De som enda tror det er mulig å stanse den globale oppvarminga helt, peker i mellomtida på at vi da måtte redusere konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren, noe som blant annet ville kreve full stans i bruken av fossile energikilder. Et fullstendig urealistisk mål.

Norges selvmotsigende klimapolitikk kritiseres i Cancun.

Den norske regjering hevder å ta klimaendringene på alvor; det brukes milliarder på vern av regnskog i fjerne verdensdeler og på tvilsomme månelandinger. Men samtidig er Norge en nasjon som lever høyt på eksport av fossilt karbon, selv om vi stort sett overlater til andre land å spy den ut i atmosfæren. Oljeboring langs norskekysten og investeringer i oljesand i Canada, sikrer at nye millioner tonn med CO2 vil flyttes fra jordskorpa til atmosfæren. De glatte smilene på den kjempestore norske delegasjonen i Cancun, kunne derfor ikke forhindre at Norge ble utnevnt til Dagens Fossil av det internasjonale klimanettverket CAN.

Hvor gjerne vi enn ville, er det nok dessverre umulig å hindre en økning i den globale middeltemperaturen på 2 grader i løpet av dette århundret. Tross den påtatte optimismen hos forhandlerne i Cancun, blir det mer og mere klart at vi ikke kan forhindre klimaendringer, men i høyden dempe dem. Vi kan ikke forutsi hverken konsekvensene eller omfanget av de kommende klimaendringene, men jo mere vi reduserer utslippene av klimagasser, jo mindre klimaendringer vil det antakelig bli, og jo lettere vil det sannsynligvis være å håndtere det endrede klimaet. Det brennende spørsmålet er derfor hva vi kan og må gjøre for å mildne effekten av de klimaendringene vi ikke kan forhindre.

Dette er en erkjennelse som har kommet til uttrykk i det norske miljøverndepartementets NOU om klimatilpassing, og som formuleres noe mer kortfattet i en større artikkel i finanstidsskriftet The Economist.

Som leder for det kommunale klimautvalget i Trondheim, tok jeg for flere år siden initiativet til en høring om lokal klimatilpassing. Høringa ble etter flere utsettelser arrangert våren 2007, og har blant annet ført til enkelte endringer i byggegrenser og til økt fokus på kapasiteten i avløpsnettet. Blant de mere overraskende konklusjonene var muligheten for lengre vekstsesong og generelt bedre betingelser for jordbruket på Byneset, som i areal utgjør store deler av Trondheim kommune. Vi kan også rose oss av en innsats for karbonfri kollektivtransport og karbonnøytrale bydeler, men dette vil ikke hindre klimaendringene hverken i Trondheim eller i verden forøvrig.

Arbeidet med å tilpasse siviliasjonen til en virkelighet uten karbonbrensel er knapt nok begynt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: