Solhjell varsler tøvær

Det er et godt tegn at SVs nestleder Bård Vegar Solhjell nå  slutter seg  til dem som vil ha en slutt på krigen mot  brukere av illegale rusmidler.

I et stort oppslått intervju med Aftenposten sier han:  Jeg ønsker ikke å legalisere bruk av stoff. Det skal fortsatt være forbudt. Men besittelse av brukerdoser av narkotika bør ikke regnes som en straffbar handling som kan utløse fengselsstraff, bøter og anmerkning på rullebladet.

Det er veldig bra at Solhjell knytter sin åpenhjertighet direkte til Stoltenberg-utvalgets rapport, og høringsfristen som går ut om noen uker. Positivt er det også at han viser til erfaringene fra Portugal . Ekstra positivt er det at han, i motsetning til f.eks. Venstre, ikke nøyer seg nøyer seg med å argumentere ut fra et stereotypt bilde av den stakkars hjelpetrengende narkotikamisbrukeren, men også (riktignok svært forsiktig) tør berøre spørsmålet om kontrollert omsetning av cannabis slik f.eks. Willy Pedersen har tatt til orde for.

At Solhjell på denne måten legitimerer en fordomsfri debatt om ruspolitikken kommer selvsagt ikke som et lyn fra blå himmel. Det har lenge vært klart at en nyorientering er på vei.  Der det før bare var noen få konsekvente jurister som Nils Christie som våget å si fra, er det nå en hel flokk mennesker med ulike bakgrunn som åpent står fram for å kreve endringer, Ikke minst den uredde og energiske Arild Knutsen har vært en overbevisende stemme som med Foreningen for Human Narkoitkapolitikk har bidratt til  så vel Stoltenberg-utvalgets rapport som Solhjells offentlige omvendelse.

Solhjell sier han lenge har kvidd seg for å si det han egentlig mener. Vi minnes hans partifelle Petter Nome som for noen år siden sa til et ukeblad han var tilhenger av legal cannabis. Nome ble utsatt for en så voldsom mobbekampanje i mediene  at han siden har holdt kjeft.

Vi kan også minnes hvordan den kjente politiker  Carl I Hagen har kunnet gå  inn for legal cannabis  i et foredrag for liberalister i California, mens han  stadig har ropt om strengere straffer her hjemme.

Det er selvsagt for mye å håpe at flertallet i norsk opinion umiddelbart vil akseptere en faktabasert narkotikapolitikk, men Solhjell har lagt tyngde til en raskt voksende gruppe mennesker som krever revurdering av den nåværende krigstrategien. Det gjenstår å se om Solhjell  får  flertallet i partiet sitt med seg; SV er jo fullt av autoritære  maktmennesker, ikke minst innen sosialpolitikken, men SV har også en frihetlig tradisjon som vi må håpe får overtaket i denne debatten. Og utspillet som presenteres  på toppen av partiets egne  nettsider er er selvfølgelig klarert med Kristin Halvorsen og resten av partiledelsen.

Signalet fra Solhjell er først og fremst dette: det er nå legitimt å være tilhenger av en liberal ruspolitikk i Norge. Men  det gjenstår  å vinne  kampen om opinionen.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Sondre
  des 14, 2010 @ 18:57:51

  Bra innlegg, Jan! Endelig er det mulig å skimte en faktabasert, human narkotikapolitikk i Norge!

 2. norskgoy
  jan 14, 2011 @ 12:06:58

  Desverre har man nok en god vei, Stavanger sa nettopp nei til gratis heroin til de tyngste misbrukerne.

  http://www.aftenbladet.no/lokalt/stavanger/1317900/Stavanger-nei_til_gratis_heroin.html

  Med kunnskap som Ekeli (H) presenterer så har man lang vei å gå;
  «– En støtte til utdeling av gratis heroin, er en støtte til livsgrunnlaget for aggressive narkotikakartell rundt om i verden, mente Ekeli.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: