UFFA skal leve

Tredve års aktivisme fikk en bråstopp i natt da Uffa-huset gikk opp i flammer.

Uffa-huset har helt siden 1982 vært et pulserende senter for alternative miljøer som pønkere, anarkister, dyrevernere, veggiser og rockere av ymse slag. Huset har ikke minst vært et viktig senter for progressiv musikk; berømte band som Dum Dum Boys, Motorpsycho, Tre Små Kinesere og Israelvis har sine røtter her. Plateselskapene Knallsyndikatet, Progress Records og Oh Yeah sprang ut av en lang tradisjon med kassettutgivelser på UFFA.

Det hele begynte med husokkupasjoner i kjølvannet av punkebølgen sist på 1970-tallet. Etter at et okkupert hus i Kjøpmannsgata brant ned fikk okkupantene en barnehage på Buran til disposisjon, og innredet den til sine formål. Her har det siden den gang foregått et bredt spektrum av stadig skiftende aktiviteter. Flere generasjoner har rykket inn og, etterhvert som alderen har seget inn og ansvarlig familieliv har blitt en realitet, veket plassen for nye og yngre mennesker med ferskt og brennende engasjement.

Tapir Forlag ga i 2008 ut ei bok om UFFAs historie, ført i pennen av Morten Haugdahl

En lang rekke mere eller mindre varige organisasjoner har hatt sin første tilhold i disse lokalene. Her har det vært planlagt aksjoner mot oljeselskaper og pelsbutikker, mens man har studert bøker og tidsskrifter i den anarkistiske bokhandelen Ivar Matlaus. Aviser og tidsskrifter som Folk og Røvere og Giljotin har kommet ut her. Kafeen har under skiftende navn servert veggis-burgere til byens laveste priser.

Det var også fra UFFA-huset husløse trøndere fant veien til Svartlamon, et par kvartaler lenger mot Nord. En hel generasjon av UFFA-aktivister bosatte seg etterhvert der og kjempet fram en avtale med kommunen som har lagt grunnlaget for en av Europas mest spennende alternative bydeler. Også det ga rom i UFFA-huset til nye søkende sjeler med stadig heftigere hårfasonger og mere og mere piercing.

Det er et vitnesbyrd til den posisjonen de alternative miljøene i Trondheim etterhvert har fått at politikere fra byens største partier, AP og Høyre, som selv aldri har besøkt UFFA, umiddelbart lover «å strekke seg langt» for å finne nye løsninger for UFFA-folket.

Sannsynligvis vil den beste løsningen være å oppføre et nytt, enkelt hus på den eksisterende tomta. I byutviklingskomiteen vil jeg arbeide for dette, så får vi se hvor mye de store partienes løfter er verdt når det kommer til stykket.

Reklamer

3 kommentarer (+add yours?)

 1. Einar lundemo
  des 29, 2010 @ 15:23:47

  Jan: Det er flott at du er på tå hev. Det må mange andre være også. No legges det planer og bygges for enorme forandringer fra Lilley Smelteverk til Nyhavna, i hele elveutløpet, sannsynligvis for Nerlamon/Svartlamon, fra Buranbanen over Rosendal og nord-østover. Slike branner kan medføre enda lettere adgang for ivrige » entreprenører «.
  Folk er tjent med mjukere levemiljøer. Få gjerne et skikkelig prosjekt som ikke ruinerer brukerne på UFFA-tomta. BYGG BOLIGER MED MER ENN ETT SOVEROM langt fra makspris over alt ellers. Dette skaper bedre demografi med barnefamilier, også for våre nye landsmenn, som ofte har mer enn to barn i familien. Det bremser hyblifiseringa og kan også bidra til flere anstendige boliger for studentene , bofellesskap.
  Og pass på at de skikkelige arbeidsplassene ikke mister et sted å være.

 2. Jan Bojer Vindheim
  des 29, 2010 @ 19:44:54

  Stort oppmøte på allmøte i kveld, stor vilje til egeninnsats og enighet om 4 krav:
  1) Uffa skal forbli på samme tomt.
  2) Det skal bygges nytt med like stor plass
  3) Huset skal være brukerstyrt
  4) det må ordnes midlertidige lokaler inntil et nybygg er på plass.
  Følg med!

 3. Einar lundemo
  des 29, 2010 @ 20:55:57

  Utmerket.
  Litt bruk i Rosendal Teater kan kanskje være aktuelt, men ikke la en brakkerigg slå seg ned på tomta.. Det kan fort bli en permanent løsning og en hvilepute for noen og enhver. Hvem ? BRUKERNE BØR SKAPE DET NYE I SITT BILDE.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: