Krekar som demokrat

Dette huset skal Krekar ha bodd i da han var geriljaleder i Biyara.

Alle hjerter later til å glede seg over at den kurdiske islamisten Najmuddin Faraj Ahmed, kjent som mulla Krekar, hevder han vil reise tilbake til Nordirak.

Det begynner å bli noen år siden Krekar var geriljakommandant og kjempet mot de mektige kurdiske partiene PUK og KDP (det blir forresten påstått at Krekar selv ikke slåss, men bare kommanderte), noe overraskende er det likevel at Krekar nå hevder å være blitt demokrat, og å foretrekke stemmeseddelen framfor kalasjnikoven. Hans skifte av sinnelag har åpenbart mere sammenheng med utviklinga i Kurdistan enn med debatten rundt Maria Amelie.

Antakelig jubler både Siv Jensen og Jonas Gahr Støre for tidlig, for Krekar stiller som betingelse for å forlate landet at Norge skal få ham fjernet fra FNs terrorliste. Her kan det nok hende han har regnet feil. For det første blir han ansett som direkte ansvarlig for en rekke terrorhandlinger rettet mot de dominerende kurdiske partiene i tida rundt den amerikanske invasjonen i 2003, men wikileaks-dokumenter viser dessuten at amerikanske myndigheter mener han har hatt en finger med i de terrorkampanjene Ansar al-Islam, tildels under navnet Ansar al-Sunnah, har ført i store deler av Irak helt fram til idag.

Situasjonen i arabiske deler av Irak er fortsatt utrygg, men situasjonen i Nordirak har utviklet seg i demokratisk retning. Ved lokalvalgene i 2009 ble det etablert en sterk parlamentarisk opposisjon som omfatter både det sekulære partiet Gorran og flere små islamistpartier. Krekar oppfordret i 2009 sine tilhengere til å støtte Gorran, som han ganske riktig mente hadde best muligheter til å utvikle prinsipiell motstand mot regjeringspartiene PUK og KDP sine forsøk på å monopolisere makt og privilegier.

Men også flere islamistpartier gjorde det brukbart, og et av dem, KIM med to mandater i det kurdiske parlamentet, har tilbudt Krekar en plass i ledelsen. Det er kan hende dette tilbudet Krekar nå reagerer på ved hevde at han vil stille til valg i Kurdistan.

Fra et demokratisk synspunkt er det selvsagt gledelig at væpnet kamp erstattes med politisk debatt. Det er også krefter i Kurdistan som mener at fortida bør legges til side og kreftene samles om å utvikle et fritt og demokratisk safunn. Dersom Krekar har fått forsikringer om at han vil bli omfattet av et amnesti og dermed kan unngå både dødsdom og langvarig fengselsstraff, kan det forklare hans ønske om å vende tilbake til Kurdistan. I hjemlandet vil han da antakelig bli å finne på valglisten til KIM, som kjemper blant annet for skjerping av blasfemiparagrafer og mot vestlig kulturell innflytelse.

Det kurdiske Nordirak rommer en lang rekke religiøse og etniske minoriteter, og er blitt tilfluktssted for kristne og andre som føler seg utrygge i arabisk Irak. Et framtredende konfliktspørsmål for tida er kvinners rettigheter, og det partiet som har ønsket Krekar velkommen driver en heftig kampanje mot en foreslått likestillingslov.

Det kurdiske parlamentet har oppsiktsvekkende nok svart med et forslag om å forby politiske taler under fredagsbønnen, noe som neppe har minsket forargelsen hos islamistene.

Om det er mange her i Norge som gjerne vil bli kvitt Krekar, er det også mange i Kurdistan som gjerne vil slippe å ha ham tilbake.

2 kommentarer (+add yours?)

 1. norskgoy
  jan 21, 2011 @ 21:00:19

  Takk for en god oppdatering. Blitt en stund siden jeg har fulgt med på ting og tang i Hewler.

 2. Jan Bojer Vindheim
  mai 17, 2011 @ 19:47:18

  Her er et intervju der Krekar gir sin vurdering av den politiske situasjonen i Sør-Kurdistan idag:
  http://www.rudaw.net/english/kurds/3680.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: