Mumbai

Mitt første skikkelige besøk i en av verdens største byer. Ingen planer om å nå over det hele, så jeg har holdt meg i turistenklaven Colaba. Dette var engang ei av sju øyer som er blitt bygd sammen til megabyen Mumbai. En langvarig landskapsomforming har jevnet ut fjell og fylt opp laguner til dagens bylandskap.

Om jeg bare har holdt meg i en bydel er det likevel nok av gater og smug å gå seg bort i (min favorittmetode for å bli kjent i byer). Indias lukter og lyder er overalt, og her er relativt få innpåslitne selgere og tiggere.

På forhånd fryktet jeg det skulle bli kvelende varmt, men det viser seg at en behagelig bris strømmer gjennom gatene og gjør det lett å holde ut. Det er også mange trær som gir skygge.

Mumbai har vært utsatt for flere stygge terrorangrep de siste åra, – mange vil huske det dramatiske og godt planlagte angrepet på Taj Mahal Hotell og andre mål for to år siden – og terrorberedskapen er høy. Den er ikke blitt mindre i påvente av det store idrettsarrangementet Commonwealth Games. Det er politisperringer i gatene og politi med automatvåpen bak sandsekker på sentrale steder. Terrorpolitiet har noen snertne panservogner som det åpenbart er kjøpt inn mange av. Antakelig en bra ordre for den indiske motorindustrien.

Mumbai har oppnådd sin status som Indias økonomiske sentrum først og fremst på grunn av havna. Mens havnevirksomhet systematisk ryddes ut av norske byer som Oslo og Trondheim, er havna her i høyeste grad levende. Det er bokstavelig talt tusenvis av båter i alle størrelser i bukta.

Som turist kom jeg meg idag til sjøs med ferje til Elephanta, ei stor øy med gamle omhyggelig utsmykkede huler. Ferja tok en god times tid utover og jeg fikk både sjøluft og sjøsprøyt, foruten god anledning til å se på det blomstrende havnelivet. Her er kraner og terminaler langs milevis med kystlinje. Militære installasjoner er det også, vi blei forbikjørt av et marinefartøy med en ikke helt miljøvennlig dieselmotor (vår egen motor holdt vel ikke norske miljøkrav den heller).

Hulene på Elephanta er et viktig turistmål. I gammel tid skal det ha vært et buddhistisk senter her, men for ca 1300 år siden ble øya erobret av hinduiske herskere,som lot et antall huler dekorere med fantastiske statuer og relieffer til ære for den store gud Shiva.

Som Mahesamurti har Shiva tre ansikter

Portugiserne erobret øya på 1500-tallet og en av de portugisiske kommandantene skal ha moret seg med å skyte på statuene med kanon. Andre huler ble brukt til oppstalling av hester.

Slikt har bidratt til at statuene idag ikke er hva de engang var. Mange er ødelagt, og jeg la merke til at kjønnsorganene til Shiva var hogd vekk med flid på en av statuene.

Det er likevel masse igjen, og høydepunktet er et Shiva-hode som viser alle hans tre aspekter, som skaper, opprettholder og ødelegger.

Tursitstrømmen har ført til at templene ikke er i aktiv bruk, men mange gjester legger igjen blomster og mynter foran Shiva og hans ledsagere. Såpass respekt fortjener denne store guden.

Om nama Shivaja.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  feb 24, 2011 @ 09:47:59

  Og samme dag som jeg forlot Mumbai ble dødsdommen mot Ajmal Kasab, den eneste gjenlevende av de ti terroristene som gjennomførte det blodige angrepet i 2008, stadfestet av en indisk appelldomstol.
  Den utbrente togvogna der 69 mennesker mistet livet
  Interessant nok falt det samme dag dom i en enda mere omfattende terroristsak. 31 muslimer ble dømt for i februar 2002 å ha satt i brann et tog fylt av hinduaktivister på stasjonen i Godhara i delstaten Gujarat. Hinduaktivistene var på vei hjem fra Ayodhya der de hadde deltatt i demonstrasjonene for å rive Babri-moskeen og erstatte den med et tempel til ære for den store hinduguden Rama. Angrepet på toget, som etterlot 69 døde og mange hundre sårede, ble oppfattet som et angrep fra muslimer mot hinduer, og utløste omfattende massakrer i Gujarat og andre delstater der rundt 1200 mennesker ble drept, hovedsakelig muslimer.

  Spørsmålet om i hvilken grad det dominerende hindunasjonalistpartiet BJP var involvert i disse massakrene er ikke avklart. De mest konspiratoriske hevder at BJP tilmed hadde organisert massakren i Godhara for å få et påskudd til å mobilisere hindustemmer til valget noen måneder seinere. Hvorom det er, vant BJP valget med god margin det året.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: