Ahmedabad

Narendra Modi

Det skal ha vært Mogulherskeren Ahmed Shah som grunnla denne byen, iallfall er det hans navn den er kjent under – skjønt det begynner visst å gli ut av folks hukommelse det også, for den vanligste uttalen av byens navn er Amdavad.

Byen er den største i delstaten Gujarat men ikke lengre hovedstad, etter at en ny administrasjonsby med navnet Gandhinagar er oppført like i nærheten.

Da jeg først kom til Ahmedabad for ei uke siden slo det meg hvor reint det var i gatene, i skarp kontrast til situasjonen i de fleste andre indiske byer. På vei til hotellet kom jeg da også forbi et større antall nye søppelbiler, ikke ulik dem vi bruker i Trondheim.

Mange av mine indiske venner vil hevde med styrke at det regjerende partiet BJP må få æren for dette. De ser på BJP som ei kraft til Indias beste, et parti som vil gjenreise nasjonens kulturelle og åndelige status. Men det er ikke alle indere som deler denne opfatningen.

Dommen som nylig falt etter togbrannen ved Godhra i 2002, der 69 hinduaktivister ble drept, har gitt BJPs kritikere anledning til å trekke fram de påfølgende massakrene på mer enn tusen muslimer i Gujarat. Disse massakrene hevdes å ha vært organisert av BJP under ledelse av delstatspresident Narendra Modi personlig, og å ha vært en viktig årsak til hans store valgseiere i ettertid.

Modi og hans parti har de siste åra forsøkt å framstå som M. K. Gandhis rettmessige arvtakere i politikken, en rolle Kongresspartiet (som Gandhi mange år ledet) tradisjonelt har hatt. Modi har støttet hjemmeindustri som tradisjonelt har stått sterkt i Gujarat og markerte nettopp hundreårsdagen for utgivelsen av Gandhis bok Hind Swaraj med flunkende nye utgaver på tre språk.

Sabramati Ashram idag

Gandhi selv var født i Gujarat, og hadde sitt hovedkvarter i utkanten av Ahmedabad fra 1911 til 1930. Jeg hadde idag gleden av å besøke Sabarmati Ashram, opkalt etter elva som deler Ahmedabad i to. Opprinnelig hadde Gandhi funnet et sted nærmere byen til seg og sine nærmeste medarbeidere, men han fant ut at de trengte større plass for å kunne bli sjølforsynt med grønnsaker og melk.

 

Verdien av fysisk innsats for å opprettholde sin egen tilværelse var sentralt i Gandhis program, beboerne på ashramen arbeidet mange timer hver dag, ikke bare med jordbruk men også med spinning og veving av materialer til egne klær og med produksjon av aviser og tidsskrifter der Gandhi flittig presenterte sine tanker om Indias framtid.

Ashramen er idag omgitt av havneanlegg og motorveier, og er gjort om til museum over virksomheten til Gandhi og hans nærmeste medarbeidere som Vinoba Bhave. Da jeg kjøpte noen bøker fikk jeg dem ikke i en plastpose (slik det var i den engelske bokhandelen jeg besøkte dagen før), men i en pose laget av gamle aviser.

Det slår meg at vi fortsatt har mye å lære av Gandhi. Og om jeg nok er kritisk til mange sider ved Nahendra Modis BJP. kan jeg vanskelig laste partiet for å revitalisere noen av Gandhis holdninger

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Sindre Buchanan
    mar 06, 2011 @ 13:07:04

    Dette var god lesning Jan! Synes det var spesielt interessant at «verdien av fysisk innsats for å opprettholde sin egen tilværelse var sentralt i Gandhis program». Har stor sans for filosofiske retninger som ikke bare er utelukkende åndelige, men som ser det i sammenheng med det praktiske og det fysiske liv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: