Hatten til Thora Storm

Thora Storm: lærerinne og rødstrømpe

De videregående skolene i Trondheim er i stadig forvandling. Nye skoler bygges og gamle legges ned.  Et ledd i denne prosessen er at vi nå har fått en skole oppkalt etter Thora Storm, der det tidligere lå en skole oppkalt etter Gerhard Schöning.  Thora Storms skole skal erstatte både den tidligere Schöningskolen og  Adolf Øiens skole. Det er derfor behov for mer plass og fylkeskommunen ville  bygge nytt  i tilknytning til det vakre Adolf Schöning-bygget.

Etter å ha vurdert ulike alternativer, valgte utbyggeren en betongkloss av det mest moderne slaget, et forslag som ble godtatt av byplankontoret i Trondheim til tross for sin åpenbare konflikt med Midtbyplanen. (Det må innrømmes at de forkastede forslagene stort sett var enda verre.)

Rådmannens anbefalte forslag

Nå har jo ikke Midtbyplanen vært tatt på alvor av byplankontoret på mange år, men i dette tilfellet omfattes nybygget ikke bare av selve Midtbyplanen, men også av de enda strengere spesialbestemmelsene for ”Området sør for Vår Frue Kirke”.  Her heter det blant annet at ny bebyggelse ikke skal være mer enn 2 etasjer høy  og skal  ha en ”utforming som harmonerer med den øvrige bebyggelsen  i området”.

Når vi veit dette, kan det være interessant å se på det opprinnelige forslaget til nybygg som rådmannen fant å kunne anbefale: For en legmann er det vanskelig å se hvordan denne klossen harmonerer med den øvrige bebyggelsen, men som kjent skal man være arkitektutdannet for å forstå slikt.

Thora Storm med hatt

Etter protester fra blant annet Fortidsminneforeningen og Fylkesmannen i Sørtrøndelag, fant rådmannen ut at han ikke ville insistere på flatt tak (slik han vanligvis gjør). Men en arkitekt med selvrespekt kan jo ikke uten videre tegne et skråtak, så arkitektkontoret foreslo å  sette   en slags klovnehatt midt på taket. Først etter enda en runde med protester fra såvel fortidsminneforening som fylkesmann, ble det lansert en versjon med et tak som faktisk går helt ut til veggene.

Likevel er bygningen fortsatt høyere enn vernebestemmelsene tillater, og etter min vurdering atskillig mere i kontrast enn i harmoni med omkringliggende bygninger. Ved behandling i byutviklingskomiteen foreslo jeg derfor at  fasadeuttrykket skulle bringes i harmoni med eksisterende bebyggelse, noe som bare fikk støtte fra SVs Torleif Hugdahl og Demokraten Svein-Otto Nilsen. Men komiteen vedtok enstemmig å be rådmannen forklare hvordan han har vurdert det foreslåtte byggverket i forhold til vernebestemmelsene for området.

Nåværende versjon med valmtak

28. mars kom så et notat, der rådmannen forklarer at bestemmelsene for spesialområdet ikke er noe å bry seg om. Konkret hevder han at setningen Etter eventuell brann eller riving skal bebyggelsen på disse tomter fornyes med bebyggelse i 2 etasjer og med utforming som harmonerer med den øvrige bebyggelsen i området ikke er relevant, fordi resten av kvartalet har murbebyggelse (!).

Ytterst fornøyd med seg selv konkluderer byplankontoret med at » Planforslaget kan derfor ikke sies å være i strid med prinsippene i Midtbyplanen.»

Det er forstemmende at Midtbyplanen forvaltes av en myndighet som åpenbart mangler både evne og vilje til å forstå hensikt og innhold i en så sentral verneplan.

6 kommentarer (+add yours?)

 1. Tonje S. D.
  mar 29, 2011 @ 08:06:51

  Veldig godt skrevet!

 2. Ullern
  mar 30, 2011 @ 17:10:19

  Hatten av til kommentaren. Morsomt harsellas med Byplankontorets setning om at nybygg ikke gjelder som fornyelse (!).

  Ville det blitt tilstrekkelig areal for skolen med kun to etasjer og ellers harmonisering med omkringliggende bygg? – Det er vel et vesentlig spørsmål å forholde seg til også. Antar at en mulig løsning kunne finnes, men alle hensyn – plass, pris, tekniske løsninger o.a. må jo ivaretas, i en stor kabal.

  «Nåværende versjon» ser jo grassat stygg ut, trass i åpenbar bedring fra tidligere forslag. Hva med i det minste en farge-harmonisering til mursteins-brunt? – Bare det ser ut til å ville gjort underverker for å bedre inntrykket – sålenge Byplankontoret nekter å følge Trondheims Midtbyplan

 3. Jan Bojer Vindheim
  apr 01, 2011 @ 08:13:31

  Og da det kom til stykket ble det bare 4 stemmer mot byggeplanen- 3 fra MDG og Demokraten Svein Otto Nilsen.

 4. Ullern
  apr 01, 2011 @ 18:03:44

  Re kun 4 mot: Hadde det bare vært mulig å gi dem så hatten passa…

 5. Edda
  nov 01, 2012 @ 18:05:46

  Er det noen som vet noe om hvordan bygget kommer til å bli. Skoleoppgave så jeg trenger mest mulig fakta

 6. Jan Bojer Vindheim
  nov 01, 2012 @ 19:45:22

  Så vidt jeg veit er det lagt på is på grunn av høye kostnader med arkeologiske undersøkelser. Det blir med andre ord ikke bygd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: