Opprørsvind i Kurdistan

Demonstranter i Qamishlu. Teksten betyr "Lenge leve kurdisk-arabisk vennskap"- Foto: Massoud Akko.

Mange av de arabiske land i Midtøsten har de siste ukene gjennomlevd store politiske rystelser. Men rystelsen har ikke bare nådd araberne, også kurdere er berørt. For selv om kurderne har en distinkt kultur og snakker et helt annet språk enn araberne, bor mange av dem i arabiske land der de ofte blir brutalt undertrykket.

De siste dagene har uroen i Syria spredt seg til de kurdiske områdene i nordøst. President Bashir Assad har dels prøvd å spille på tradisjonelle motsetninger mellom arabere og kurdere, men har også forsøkt å komme kurdiske krav i møte ved å erklære at iallfall noen av de flere hundretusen statsløse kurdere i Syria nå skal kunne få fulle statsborgerlige rettigheter. Dette er et viktig signal, men det gjenstår se hva som virkelig skjer.

I mellomtida har kurdere i Qamishlu og andre steder demonstrert til støtte for opprørerne i Deraa og Aleppo med slagord som «Ikke araber eller kurder, syrere vil ha frihet».  Assads forsøk på å så splid slår åpenbart ikke an denne gangen.

På nordsida av grensa, i de kurdiske områdene av Tyrkia har ikke opprørsvinden ført til store forandringer; der har jo store deler av befolkningen vært i åpen protest mot sine tyrkiske herskere i årtier. De siste åra har imidlertid AK-partiet til President Erdogan innført forsiktige reformer, og mange framtredende kurdere, også den væpnede opposisjonen i PKK, har erklært at de ikke lenger kjemper for et uavhengig Kurdistan, men vil være tilfreds med autonomi innenfor et føderalt Tyrkia. PKKs innflytelse er imidlertid minkende, og mange frykter at partiets behov for å markere seg ligger bak den erklærte slutten på en lengre våpenhvile .

Forbildet for de tyrkiske kurderne er selvfølgelig den på mange måter vellykkede utviklinga av kurdisk autonomi i Nordirak. Der er kurdisk offisielt språk i skole og administrasjon, begge deler helt uhørt i både Tyrkia og Syria. Mange kurdere fra nabolandene reiser til Nordirak for å studere på universitetene der og får stipender fra den kurdiske regjeringa.

Men det er likevel i Nordirak den kurdiske opprørsvinden har blåst kraftigst. De kurdiske makthaverne har på samme måter som sine arabiske kolleger i nabolandene blitt mere og mere upopulære. En gang jeg kom til Kurdistan ble jeg møtt på flyplassen av et ungt par som sa: «Du må vite at vi har en regjering som stjeler!».

Ni demonstranter er drept av sikkerhetstyrker i Suleimania.

Den kurdiske administrasjonen får 14% av de irakiske oljeinntektene, etter antatt andel av den irakiske befolkningen. Dette er betydelige beløp og velstanden til partitoppene og deres slektninger er ikke vanskelig å få øye på. Det bygges kjøpesentre som bugner av luksusartikler og flotte hus med hager og vanningsanlegg. Derimot går det trått med å sikre stabil elektrisitetsforsyning, og de som er misfornøyd med vegnettet i Norge ville neppe likt seg på bakgatene i Kurdistan.

De siste ukene har demonstranter samlet seg på Azadi-plassen i den kurdiske storbyen Suleimania. Denne byen er kjent for sin liberale atmosfære, men demonstrantene er blitt møtt med brutal  makt fra politi og sikkerhetsstyrkers side. 9 mennesker er blitt drept og mange er banket opp. En uavhengig TV-stasjon er brent ned og mange journalister er mishandlet av sivilkledde bøller. Dette øker bare demonstrantenes raseri.

De har krevd at president Massoud Barzani må gå av, og Barzani svarte overmodig at det skulle han da sannelig gjøre, dersom de klarte å samle 50 000 underskrifter mot ham. Underskriftene er nå samlet inn, men Barzani viser selvsagt ingen tegn til å trekke seg.

I de delene av Kurdistan som Barzanis KDP behersker, byer som Dohuk og Zakho, godtas ingen demonstrasjoner. KDP har også hittil klart å hindre større demonstrasjoner i den kurdiske hovedstaden Arbil.

Suleimania er derimot kontrollert av partiet PUK, som lenge var jevnbyrdige med KDP, men som nå har mistet både medlemmer og velgere til opposisjonspartiet Gorran, som flertallet av velgerne i denne delen av Kurdistan støttet ved lokalvalgene i 2009. Det er PUK som har statsministeren i Kurdistan, Barham Salih, en mann som gjerne anses som en hederlig politiker med oppriktig ønske om å rydde opp i den svarte økonomien.

Massoud Barzani forsøker å bruke demonstrantenes krav om regjeringsskifte som et påskudd til å kvitte seg med Salih, og erstatte ham med sin egen nevø Nechirvan Barzani. Enkelte mener det kan gå mot et brudd i den langvarige alliansen mellom KDP og PUK.

Demonstrantene lar seg imidlertid ikke lure. De ser absolutt ingen forbedring i at Barzaniene får et sterkere grep om makta. Gorran og de to små islamistpartiene tar nok demonstrantene på pulsen når de krever at både regjering og presidenten må gå av og skrive ut nyvalg.

Det kan bli spennende tider i Kurdistan, og ringvirkningene kan også bli store i naboland med kurdisk nabobefolkning.

Reklamer

6 kommentarer (+add yours?)

 1. Zeki Emin
  apr 09, 2011 @ 09:18:29

  Kjempe bra Jan, det er på tida kurderne får eget stat. I bildeteksten står ikke vennsakp, brorskap.

 2. Jan Bojer Vindheim
  apr 09, 2011 @ 09:34:39

  Hei Zeki!. Beklager om jeg gjengir plakat-teksten feil. Jeg siterer slik det står oversatt på internett.

 3. Jan Bojer Vindheim
  apr 09, 2011 @ 10:26:09

  her er flere detaljer om Assads initativ overfor statsløse kurdere i Syria:
  http://www.middle-east-online.com/english/?id=45407

 4. Jan Bojer Vindheim
  apr 13, 2011 @ 07:48:00

  og her er en rapport fra Amnesty om den aktuelle situasjonen i Irak:
  http://www.amnesty.no/aktuelt/flere-nyheter/protest-og-undertrykkelse-i-irak

 5. Zeki Emin
  apr 27, 2011 @ 16:45:06

  Hei Jan, Takk skal du ha.

 6. KurdiskJente
  mai 19, 2011 @ 23:03:43

  Hei Jan. Så utrolig flott gjort av deg å skrive om Kurdistan, har lest gjennom artiklene dine som omhandler kurderne og må si jeg er imponert. Jeg blir så glad når jeg ser nordmenn skrive om kurderne og den elendigheten de har gått gjennom, om situasjonen for dem nå og så videre. Så nok en gang: TUSEN TAKK på vegne av alle kurdere!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: