Kunsten å samarbeide

Grønn valgkamp i Finland

Blant røttene til den grønne politiske bevegelsen er drømmen om den tredje vei, håpet om å bryte med den etablerte blokkpolitikken. De fleste steder har de grønne partiene funnet det naturlig å samarbeide til venstre, men det er også eksempler på samarbeide med konservative partier. Dette spørsmålet berører kjernen i grønn identitet. Skal de grønne være et parti for forandring ( og i så fall hvilken forandring) eller et parti for å forsvare verdier (og i tilfelle: hvilke verdier).

De siste månedene har tre grønne partier som har valgt samarbeide på høyresida møtt velgernes dom. I Irland fulgte De Grønne med i dragsuget fra landets økonomiske sammenbrudd, og mistet alle sine plasser i parlamentet i Dublin. I Finland ble også De Grønne / Vihreät rammet av tilbakeslaget for koalisjonspartnerne, om enn ikke i samme grad som søsterpartiet i Irland; de finske grønne mistet bare 2 av sine riksdagsplasser. En helt annen historie er det i Hamburg, der den grønne alternativlista gikk fram, mens den konservative koalisjonspartneren CDU gikk kraftig tilbake.

Dan Boyle, partileder for de Grønne i Irland

I alle disse tre tilfellene har De Grønne valgt pragmatiske løsninger som har gitt uttelling på hjertesaker som transport og miljø, men som også har bundet dem til de økonomiske prinsippene hos konservative samarbeidspartnere. De irske grønne framsto etterhvert som enda et grått og prinsippløst parti, og hadde åpenbart hverken vilje eller evne til å protestere mot en økonomisk politikk som gikk rett i avgrunnen. Da katastrofen var uunngåelig valgte de  å forbli lojale til siste øyeblikk, og velgerne så dem da også som medansvarlige for det økonomiske sammenbruddet.

Finland har ikke opplevd noen økonomisk krise av samme omfang som Irland, men det er tøffe tider også der og proteststemmene ved valget nylig gikk helt andre steder enn til regjeringspartiet De Grønne. De finske grønne har vært bevisst på faren ved et samarbeide til høyre og har holdt fast blant annet ved sine prinsipper for sosial rettferdighet, men har likevel ikke sluppet helt unna regjeringspartiene samlede nedtur.

Anja Hajduk

I Hamburg har den lokale grønne lista, GAL, kommet velberget ut av en koalisjon med kristendemokratene, Samarbeidet her var i stor grad personavhengig, da kristendemokratene skiftet sin toppkandidat i fjor sommer førte det i løpet av kort tid til at koalisjonen sprakk.   Ved selv å velge tidspunkt for å tre  ut av koalisjonen  klarte GALs populære frontfigur Anja Hajduk å sikre sin og partiets posisjon, og de ligger  an til å fortsette i delstatsregjeringa, men nå sammen med sosialdemokratene.

Også i Norge har MDG samarbeidet i ulike retninger; i Halden, der Arbeiderpartiet har vært dominerende parti i over hundre år, deltok De Grønne i en tverrpolitisk flertalls-allianse som i noen år få år klarte å avsette Arbeiderpartiet, men motsetningene i alliansen ble for store og Arbeiderpartiets inngrodde makt i Halden for stor til at dette samarbeidet var levedyktig over tid.

Det andre stedet der MDG har kommet i posisjon er i Trondheim, der vi siden 2003 har vært en del av en rød-grønn flertallkoalisjon. Vi har oppnådd større innflytelse gjennom dette samarbeidet enn vår oppslutning på fattige 2% skulle tilsi, men har også måtte venne oss til, som det heter, å spise kameler. Arbeiderpartiet har, som dominerende parti i samarbeidet, alltid det siste ordet, og velger de å høre på oss er det fordi de mener vi har noe fornuftig å komme med. Foreløpig ser vi ingen grunn til å bryte samarbeidet, men vi håper selvsagt på større oppslutning slik at den interne maktbalansen blir mindre skeiv.

MDG ligger an til å komme inn i mange flere kommunestyrer ved årets valg, og med knappe marginer mellom blokkene kan støtte fra MDG bli verdifullt  en rekke steder. Antakelig vil det være mest naturlig for oss å søke samarbeid på venstresida, men det kan være klokt å holde mulighetene åpne også for andre konstellasjoner.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: