Folkemord på Stortinget

Den kurdiske byen Qala Diza ble jevnet med jorda av Baath-hæren i 1989. Foto: Susan Meiselas

De siste ukene har media rettet mye oppmerksomhet mot Srebrenica, den bosniske byen der 8 000 muslimske menn ble massakrert av serbiske styrker under ledelse av Ratko Mladic i 1995. Mindre oppmerksomhet har vært rettet mot en tilsvarende hendelse i Nordirak i 1983. 8 000 menn fra den kurdiske Barzani-stammen ble arrestert og seinere drept og lagt i massegraver av den irakiske regjeringshæren. En lite hyggelig historie, men bare en liten forsmak på det som skulle bli Saddam Husseins endelige løsning på det kurdiske problemet; anfal.

Anfal-kampanjen, (som du kan lese mer om her), var en serie militære offensiver mot de kurdiske områdene i Nord-Irak som ble gjennomført i åra 1987-89. Kampanjen tok livet av et sted mellom 100 000 (Amnesty) og 182 000 (Kurdistans regionale regjering) mennesker. Det forunderlige faktum er at dette klare eksempelet på folkemord – baath-partiet la ikke skjul på at hensikten var å utslette den kurdiske kulturen i Nord-Irak – ikke får den samme internasjonale oppmerksomhet som andre folkemord. I Bernt Hagtvets bok om folkemord fra 2008 nevnes for eksempel ikke undertrykkelse av kurdere en eneste gang.

En massegrav fra anfalkampanjen.

Den Kurdiske Regionale Regjering i Nordirak (KRG) har lenge arbeidet for å få anfal-kampanjen og det samtidige gassangrepet på byen Halabja anerkjent som folkemord. Mandag 6. juni 2011 arrangerte KRG en konferanse på Stortinget i Oslo sammen med SV. Møteleder og drivkraft var Heikki Holmås. Fokus var nettopp på anfal som folkemord.

Første del av møtet gikk med til å presentere fakta om anfal-kampanjen. Vi fikk rystende skildringer av ufattelige overgrep, som hos tilhørerne ikke etterlot tvil om at det nettopp var en folkemordkampanje som ble gjennomført.

Annen del av møtet gikk med til kommentarer fra ulike norske organisasjoner og politiske partier, herunder Amnesty, Helsingfors-komiteen, Norsk Folkehjelp og Røde Kors. Vi fikk tildels svært personlige vitnesbyrd fra  folk som hadde opplevde resultatene av folkemord-politikken på nært hold.

Jurist hos Norges Røde Kors, Mads Harlem, gikk igjennom de juridiske sidene av saka. Han pekte på at det var uheldig at Saddam Hussein hans militære kommandant Ali Hassan al-Majid («kjemiske Ali») ble tiltalt, dømt  og henrettet i Irak,  uten internasjonal deltakelse. Han anbefalte de tilstedeværende representantene for den kurdiske regjeringa å sørge for at Irak ratifiserer  Roma-avtalen  som ligger til grunn for det internasjonale krigsforbryter-tribunalet. Bare ved en internasjonalt kontrollert prosess kan anfal-kampanjen få jurdisk stempel som folkemord.

Hvis hensikten med møtet var å vinne støtte i det norske politiske miljøet var resultatet dessverre nokså magert. Ingen norske medier rapporterte fra konferansen med ett eneste ord. Bare tre stortingspartier deltok, nemlig SV, KrF og Venstre. De to første var godt representert av Audun Lysbakken og Øivind Håbrekke. Venstre kan få kred for at de stilte (i motsetning  til AP, Sp, Høyre og FrP) men venstremannen Even Stiksrud holdt en temmelig kunnskapsløs og dårlig appell. I tillegg deltok selvfølgelig den drevne kurdervennen Erling Folkvord fra Rødt.

Selv holdt jeg appell for Miljøpartiet De Grønne og kunne påpeke at vi har fått den europeiske paraplyorganisasjonen European Greens til enstemmig å vedta at Anfal-kampanjen må anerkjennes som et eksempel på folkemord. Måtte andre partier snart følge etter.

1 kommentar (+add yours?)

  1. a
    jun 10, 2011 @ 01:20:31

    flott innlegg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: