Flåthens giftige bitt

LO vil konservere dagens industri.

Vi må forutsette at LO-leder Roar Flåthen har ryggdekning i det minste fra LOs sentralstyre når han går ut mot målsettingene i klimaforliket. Det som er mindre klart er i hvor stor grad utspillet er samkjørt med arbeiderpartiets sentralstyre. Stoltenberg har jo hatt vansker med å forsvare de store norske utslippsøkningene både overfor opposisjonen og overfor sine alliansepartnere i SV og SP.

Kanskje det mest interessante ved Flåthens utspill er likevel resonnementet bak, et resonnement vi tidligere har hørt en rekke ganger nettopp fra Jens Stoltenberg og andre AP-representanter: Utslippskuttene må tas der de er billigst. Tilsynelatende et logisk argument, men et argument som i verste fall vil øke den globale skeivfordelinga av velstand og i beste fall vil gi et teknologisk forsprang til dagens fattige land ved å stimulere utvikling av klimavennlig teknologi i for eksempel Zambia eller Thailand.

I begge tilfeller har Flåthen bommet. Hvis LO, proletariatets egen kamporganisasjon, med åpne øyne skal gå inn for å øke de globale klasseskillene er det en ideologisk snuoperasjon av anselige dimensjoner. Og dersom Flåthen mener at Norge ikke er stand til (og ikke en gang bør anstrenge seg for) å være pådriver i utvikling av miljøteknologi er det en total fallitterklæring det også.

Hansen og Nansen.
© André Martinsen

Det er interessant å sammenholde Flåthens og Arbeiderpartiets retorikk med det foredraget klimaforsker James Hansen holdt i Oslo lørdag 4. juni.

Hansen understreker nettopp betydningen av å redusere utslippene i de rike land; landene der utslippene både er og har vært størst. Han mener utslippene må reguleres gjennom lov, og at det må kraftige strukturendringer til i det norske samfunnet for å hindre dramatiske temperaturstigninger i dette århundret.

Arbeiderbevegelsen generelt og de fagorganiserte spesielt skulle vært pådrivere for de nødvendige endringene. Fagbevgelsen har historisk spilt en progressiv rolle, men Flåthens utspill i dag viser at den i avgjørende situasjoner kan slå over i reaksjonær modus. Det kan åpenbart være fristende å forsvare dagens trygge økonomiske samfunnsorden, men som ikke minst klimaforskere og oljeanalytikere er klar over, står den globale økonomien overfor dramatiske endringer. Vi finner ikke svarene på framtidas utfordringer ved å skue tilbake.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: