Den norske klimaspagaten

Ola borten Moe behersker ennå ikke klimasopagaten fullt ut.

Det mest imponerende med toppidrett er gjerne hvor enkle selv de mest ekstreme øvelsene ser ut når de gjennomføres av profesjonelle utøvere. Så også med den norske regjeringa sitt bravurnummer: klima-spagaten.

Den norske regjerings evne til å framstille seg sjøl som verdensmester både i oljeutvinning og i reduksjon av klimagasser er en svært avansert øvelse. Regjeringsmedlem etter regjeringsmedlem får anledning til å vise sine varianter av dette tilsynelatende ugjennomførlige kunststykket, men de fleste klarer etterhvert, riktignok med varierende smidighet og eleganse, å framstille økt utvinning av fossile brensler som et bidrag til lavere utslipp av klimagasser.

Vi har sett Jens Stoltenberg og Erik Solheim gjennomføre nummeret, vi har sett hvordan statsekretærer og politiske rådgivere som Audun Garberg har presentert nølende forsøk, og vi har i det siste kunnet se Ola Borten Moe gi sine første oppvisninger som olje- og energi-minister.

Ola Borten Moe er vel kjent for sin evne til å skift standpunkt, en verdifull egenskap i Senterpartiet, et parti som til enhver tid allierer seg der de får mest makt, uavhengig av alliansens politiske grunnlag. Den politiske grunntreninga for Borten Moe skulle derfor ligge godt til rette for prikkfrie oppvisninger i klima-spagaten.

Nå har det likevel har vært en viss usikkerhet hos den nye ministeren både i tilspranget og i gjennomføringa. Borten Moe gjennomførte nok oppvarmingsøvelsen «hente mere ut av de gamle brønnene i Nordsjøen» uten grove feil; her ble det som seg hør og bør pekt på at oljeutvinning mange andre steder kan ha større skadevirkninger enn i Nordsjøen, men ministerens framføring bar preg av rutine – her var lite nytt, og innlevelsen sviktet. Når det gjelder hovedøvelsen, «økt leiteboring i Barentshavet«, var det riktignok et forsøk på aktiv stemmebruk men ikke noen overbevisende argumentasjon for at oljen fra Barentshavet er et viktig miljøprosjekt. For å oppnå toppkarakter i denne øvelsen må Borten Moe med overbevisende mimikk kunne hevde at «norsk og russisk oljeutvinning i Nordområdene er nødvendig for å sikre to graders-målet». Her må det åpenbart mere trening til.

Nå skal det til Borten Moes forsvar påpekes at han har krevende forbilder å leve opp til. Det er ikke lett å opparbeide samme nonchalante sikkerhet som Jens Stoltenberg i slike øvelser som «Statoil må få drive med oljesand uten innblanding fra politikerne» eller «klimakuttene må tas i utlandet, der det er billigst». Fra publikumsgalleriet blir vi også imponert over hvordan både Stoltenberg og Borten Moe tilsynelatende uberørt klarer å hoppe elegant over Roar Flåthens angrep på klimaforliket.

Det er typisk norsk å være god, og ingen regjering kan måle seg med den norske i klima-spagaten. Det skal bli spennede å se om Borten Moe klare å hevde seg helt i toppen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: