Olje på opprørt lokalsamfunn

Ola Borten Moe

Ola Borten Moe

Innbyggerne i Ålen i Sør-Trøndelag er i sjokk etter at hele bygdesenteret ble rasert av flomvann. Meteorologene karakteriserer hendelsen som en hundreårs-flom, altså en flom som kan forventes å inntreffe hvert hundrede år, men peker samtidig på at vi nå må forvente hyppigere forekomst av slikt ekstremvær. Og en ekspert fra SINTEF nølte ikke med å knytte ekstremværet til klimaendringer.

Det pussige er at den trønderske stortingsrepresentanten Ola Borten Moe som dukket opp for å trøste innbyggerne i Ålen er en varm tilhenger av å øke utvinninga av fossilt karbon. Ikke bare lover han økt tempo i oljeutvinninga, han lover også økt satsing på norsk kulldrift på Svalbard.

Borten Moe representerer Senterpartiet som er et av partiene bak klimaforliket der målsettinga er å begrense temperaturstigningen i dette århundret til 2 grader eller mindre. Hvordan kan han så forsvare økt innsats for å pumpe drivhusgasser opp i atmosfæren?

Det viktigste argumentet later til å være den tvilsomme påstanden at norsk olje er mere miljøvennlig enn olje fra andre steder på kloden. I forlengelsen av dette argumentet hevder oljeindustrien gjerne at norsk olje og gass kan dempe drivhuseffekten ved å erstatte kullkraftverk i Kina. Tanken er altså at olje og gass er bedre for klimaet enn kull. Men når den samme Borten Moe også går inn for å øke utvinninga av kull på Svalbard nærmer det seg det absurde. Er det kanskje også slik at Svalbard-kull er mere miljøvennlig enn kull fra andre lands territorier?

Det er muligens forskjell på oljeminister Borten Moe og den omsorgsfulle lokalpolitikeren med samme navn. men uansett er han ikke noen klimafornekter. Han innrømmer, uansett hvilken hatt han måtte bære, at økte utslipp av karbon til atmosfæren øker drivhuseffekten. Det han ikke later til å ta inn over seg er at hans virksomhet som oljeminister fører til at han sannsynligvis stadig oftere  må trøste raserte lokalsamfunn. Men det er åpenbart en pris han er villig til å betale.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: