Ny krig i Kurdistan ?

Etter at bombene har falt.

Det  kurdiske selvstyreområdet i Nordirak  har lenge vært utsatt for artilleri-beskytning og luftangrep fra nabolandene  Iran og Tyrkia.   Angrepene har rammet mennesker og dyr i landsbyer langs grensa, mange er drept og såret og tusenvis av mennesker  har flyktet til andre deler av irakisk Kurdistan.

Nå spår observatører at begge de to nabolandene forbereder invasjon med bakkestyrker. Bakgrunnen er aktiviteten  til de to allierte geriljagruppene PKK  (i Tyrkia) og PJAK (i Iran). Disse gruppene gjennomfører angrep inne i nabolandene fra sine  baser i Qandil-fjellene i Nordirak.

Den kurdiske regjeringa  ønsker ikke å bekjempe disse gruppene militært, dels fordi mange irakiske kurdere sympatiserer med dem, og dels fordi en militær aksjon i de vanskelige fjellområdene vil være svært vanskelig og uhyre kostbar.
Men  regjeringa i Arbil er svært bekymret over virksomheten til geriljaen, som ved å utløse angrep fra nabolandene påfører sivilbefolkningen i området store lidelser.

Det foreligger en rekke formelle  og uformelle avtaler som regulerer geriljagruppenes virksomhet i Qandil-fjellene,  disse avtalene slår først og fremst fast at geriljaen skal holde seg i fjellene og ikke blande seg inn i lokale forhold. Fra tid til annen kommer KRG også med offentlige oppfordringer til PKK/PJAK om å avstå fra angrep på nabolandene. En slik erklæring  er pånytt sendt ut 21. august.

Inntil nylig var det særlig iransk artilleri som rammet landsbyene rundt Qandil, men de siste dagene  har tyrkiske fly angrepet området gjentatte ganger.  Dette skyldes at PKK har avblåst  sin langvarige våpenhvile i det  østlige Tyrkia, og drept mange tyrkiske soldater i en serie angrep.

PK begrunner sin militære opptrapping med å vise til at  den «kurdiske åpningen»  som regjeringa Erdogan lansert for noen år siden er iferd med å stanse helt opp. De små framskrittene har ikke ført til noen grunnleggende endringer for de tyrkiske kurderne, som fortsatt nektes politiske  og kulturelle rettigheter. Forsøkene på å nå fram gjennom politiske kanaler stanses igjen og  igjen med politi og militær. Folkevalgte kurdere arresteres og dømmes  for «støtte til separatisme». Den tyrkiske regjeringa har derfor selv skyld for at den væpnede kampen blusser opp igjen.

PKK har lenge hatt stor oppslutning blant kurderne i Tyrkia, men oppslutningen har de siste år vært fallende. Flere og flere søker etter politiske  heller enn militære løsninger. Den nye militære offensiven kan derfor forståes også som et forsøk fra PKKs side på på å reetablere  sitt  tidligere politiske hegemoni.

I Iran er situasjonen mer komplisert, det er flere væpnede grupper blant iranske kurdere, men også mange grupper som kritiserer geriljagruppenes aksjoner fordi de påfører sivilbefolkningen så store lidelser. Kurderne er dessuten ikke den  enste minoriteten  i landet; det er bare rundt halvparten av befolkningen som er persere, og regjeringa frykter derfor at hele landet skal gå i oppløsning  dersom de skulle gi innrømmelser overfor kurderne.

De irakiske kurderne følger utviklinga i nabolandene med stor interesse; det gjelder selvfølgelig også situasjonen i Syria der protestene nå for alvor har nådd de kurdiske områdene. Men de irakiske kurderne  har ofret mye for å nå dagens situasjon med selvstyre og økonomisk framgang. De ønsker ikke å miste alt de har vunnet for naboenes skyld, men en eventuell invasjon fra  tyrkisk  og/eller iransk side vil bli møtt med kraftig motstand  fra den veltrente  peshmerga-militsen .

Og når det kommer til stykket må også de iranske og tyrkiske makthaverne før eller seinere innse at deres problemer med de kurdiske befolkningsgruppene ikke kan fjernes med væpnede angrep på nabolandene, bare ved å innrømme kurderne fulle rettigheter

7 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  aug 23, 2011 @ 20:18:39

  og dødstallene blant sivile kurdere stiger ettersom angrepene fortsetter:
  http://www.rudaw.net/english/kurds/3925.html

 2. Aso Darin
  aug 25, 2011 @ 16:55:26

  veldig bra vi takker deg du er enste jornalister som skrevte om dette saken miede i norge er en nazist møt kurdiske nyhete og til nå kale kurdistan nord irak somtidig irakiska rigemer i grun loven kale dem kurdistan ..diktator sadam husen ågså kalet kurdistan irak vet ikke hvorfor norge kaler ikke kurdistan?????

 3. Jan Bojer Vindheim
  aug 27, 2011 @ 17:52:01

  og siden det er valgkamp:
  Kurdere støtter De Grønne

 4. sero
  aug 27, 2011 @ 19:08:12

  Ville bare dele mine innspill til denne artikkelen.

  Du nevner at Iran og Tyrkia har begynt å angripe områdene rundt Qandil-fjellene på grunn av at PKK har avblåst sin ensidige våpenhvile. Dette stemmer ikke helt, du har helt sikkert fått med deg at samarbeidet mellom Iran-Tyrkia-USA er å innføre en strategi lignende den som ble brukt mot Tamil tigrene i Sri Lanka. PKK har kun forsvart seg selv mot soldater som har vært operasjoner i fjellene for å «uskadeliggjøre» gerilja krigerne. PKK har kun den siste uken sagt at de vil utføre aksjoner mot Tyrkiske militære posisjoner så lenge operasjonene varer.

  Å si at PKK har avblåst en våpenhvile og at dette er konsekvens for at Iran og Tyrkia angriper med full styrke er derfor ikke riktig. Situasjonen blir fremprovosert av Iran og Tyrkia dette burde du forstå. Hva ville du ha gjort dersom fienden angriper deg med hypermoderne våpenteknologi både på bakken og fra lufta? Du må selvsagt beskytte deg selv når soldater kommer og er på jakt etter deg eller hva?

  Videre så snakker du om at PKK fører en ny militær offensiv for å klare å holde på sin militære hegemoni! Dersom du er belest i den kurdiske saken og særlig PKK så vil du forstå at PKK fra har søkt etter å løse saken på en diplomatisk måte. Det er PKK som har gjort det mulig for kurdiske politikere å prøve å skape en plattform der saken kan løses diplomatisk. PKK har i en årerekke motivert kurdere og ikke minst Tyrkere til å ta del i saken og løse problemet.

  Dersom PKK ikke hadde eksistert så ville nok det kurdiske folket blitt assimilert i en mye høyere grad enn det de er per dags dato. PKK har gitt kurdere en vekkelse på ett nivå der Tyrkiske staten må akseptere sin kurdiske befolkning. Det er ikke behov for en militær offensiv fra PKK sin side for å at PKK skal opprettholde sin «hegemoni» de der for å beskytte folket og er en makt for å gjøre det mulig for andre stemmer i det kurdiske samfunnet til å jobbe med saken på det politiske plan.

  Tror du BDP hadde fått 3.000.000+ stemmer i Tyrkia hvis det ikke hadde vært for kampen PKK har ført i mer enn 30 år? Skulle ikke da kurdiske partier som feks DEP, HADEP osv hatt større oppslutning dersom PKK var større før? Siden det er udiskutabelt at det er PKK som har skapt atmosfæren for at ett kurdisk parti har fått en slik oppsluting og det med alle tenkelige vanskeligheter de har blitt møtt med, valgfusk, m.m.

  PKK har ikke innført en militær offensiv, de blir dratt inn i en krig de ikke vil ta del i, men de må krige fordi dersom de ikke gjør det så vil deres eksistens opphøre i værste fall. Det er PKK som har gitt kurdere spesiellt i Tyrkia muligheten til å ta opp sin sak på nytt og skape muligheten til å løse saken ved forhandlinger.

 5. Jan Bojer Vindheim
  aug 28, 2011 @ 09:39:26

  Takk for det. Min innsikt i situasjonen i Nordkurdistan er begrenset, men jeg er slett ikke sikkker på at du har rett i at «PKK har kun forsvart seg selv «. Det er i alle fall åpenbart at dette ikke er oppfatningen til KRG; jfr dette sitatet fra Nechirvan Barzani :

  “In their fight they (PJAK) never take into account the interests of the Kurdistan region and they give excuses to those countries (Iran and Turkey) to attack the territories of the Kurdistan region,” Barzani said.

  Regarding PJAK and PKK armed activities along the border, Barzani said, “It is unacceptable and based on the international standards the Kurdistan region cannot tolerate it,”

  Når dette er sagt, så er jeg selvfølgelig klar over at PKK har betydelig støtte i Nordkurdistan og og er den uten sammenlikning viktigste forsvarer av kurdiske interesser der.

 6. sero
  aug 29, 2011 @ 21:18:56

  Det er helt naturlig at Barzani kommer med slike uttalelser siden de har selv interesser i å styre områdene PJAK og PKK styrer nå. Hvorfor har det da seg slik at Barzani (Masud) og styret i KRG er tause ovenfor angrep rettet mot deres folk i Nord Irak? Det er også slik at KRG har avtale med Iran og Tyrkia om at de skal forholde seg passive i denne saken fordi det gagner denne treenigheten. KRG vil plassere sine Peshmerge soldater i områdene PKK og PJAK har kontroll over, dette kan kun skje dersom Tyrkia og Iran klarer å knuse PKK og PJAK i sine respektive områder.

  Nå kan heller ikke Barzani støtte PKK fordi PKK er ett parti som er imot systemet. Som du vet så er Barzani i lomma til USA og lile Barzani kan vel ikke sto opp mot sin store «sjef» USA. Han for nok «sparken» som mange andre får og har fått. (Saddam, Ghaddafi, Osama, en rekke andre ledere i de arabiske land osv.) Det er da en selvfølge at Barzani skal komme med slike uttalelser med tanke på hvem han er alliert med og hva han kan tape ved å støtte PKK.

  Det gagner ingen i samarbeidet (Iran, KRG, Tyrkia og USA) at PKK eksisterer eller blir sterkere. Barzani har til og med ført offensiver flere ganger mot PKK med ordre fra Tyrkia og USA. Så i mine øyne så er ikke den retorikken som KRG talsmenn benytter seg av verdt mye. Handlingene deres sier mye mer enn slike «uskyldige» uttalelser.

  Han er en lamslått leder som ikke klarer å si noe mot sitt folks overgripere, tvert om så støtter han dem fullt ut.

  KRG er styrt av Klanherrer og deres politiske agenda gagner kun dem, ikke hele det kurdiske befolkning som en helhet.

 7. Jan Bojer Vindheim
  aug 29, 2011 @ 21:56:46

  All grunn til å være krtisk mot KDP/PUK-regimet i Sørkurdistan, men det er likevel signifikant at Nechirvan Barzanii mener PKK/PJAK gjennom sin virksomhet utløser angrep fra Iran og Tyrkia.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: