Amnesti for papirløse

Hundrevis av mennesker uten  oppholdstillatelse og/eller  legitimasjons-papirer lever uten håp i utkantene av velferdsstaten Norge.  Det er på tide å gjennomføre et amnesti for de papirløse. 

Den innvandrerfiendtlige retorikken som preger norsk offentlighet har ført til innføring av en innvandringsstopp.  Unntatt fra denne er mennesker fra EU/EØS og familiegjenforening. Norge tar også imot en del flyktninger, men for folk flest fra andre deler av verden er den eneste muligheten til å få opphold i Norge enten å bli gift med en nordmann eller å påberope seg retten til asyl. For og få asyl må du imidlertid bevise at du ikke bare har vært forfulgt, men at du også vil bli det i framtida.  Asylsøkere blir møtt med mistro og skepsis, ikke engang synlige merker etter tortur er godt nok bevis på at man faktisk er forfulgt. Den norske regjering sender mennesker tilbake til krigssoner som Afghanistan eller Irak og til tyranniske regimer som Iran.

Mange asylsøkere kommer av ulike grunner til Norge uten legitimasjon. Norske myndigheter innvilger ikke asyl før de har fastslått identiteten. Slike mennesker og andre som har fått avslag på sine asylsøknader frister en nedverdigende tilværelse i utkanten av det norske samfunnet. De får ikke jobbe, de får ikke legehjelp, de får ikke engang sosialhjelp. De blir henvist til å tigge, jobbe svart eller drive med kriminalitet.

Mange av de ureturnerbare asylsøkerne og andre papirløse er folk med god utdanning og høy kompetanse. De vil gjerne jobbe, tjene penger og gjøre nytte for seg i det norske samfunnet, men får ikke lov.

Miljøpartiet De Grønne mener at mennesker som har levd i mere enn tre år i Norge som hovedregel skal kunne innvilges opphold på humanitært grunnlag. Vi kan ikke være med på å gjøre forfulgte mennesker til en ny underklasse i veldestandsamfunnet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: