Inn i det gulgrønne

De Grønne har ført en effektiv og utradisjonell valgkamp, ikke minst i Oslo.

Miljøpartiet De Grønne har gjort et godt valg ut fra sine forutsetninger. Vi er nå omtrent på størrelse med Rødt, og langt større enn de øvrige partiene som gjerne grupperes under «andre». Vi har tatt skrittet fra mikroparti til miniparti, noe som har blitt lagt merke til av politiske kommentatorer på ymse hold.

Så lenge kommentariatet er trygt forankret i Oslogryta måtte det et gjennombrudd i Oslo til før de fikk øynene opp for vår eksistens.

De Grønne gikk fram over hele landet og erobret mandater ikke bare i Oslo, Bergen og Trondheim, men i et titall små og mellomstore kommuner i ulike deler av landet. Dessverre kom vi bare inn i ett fylkesting, nemlig Hordaland, og kommunemandatene er såpass spredd at det blir vanskelig å få til en rimelig koordinering mellom dem. Med bare ett mandat de fleste steder blir vi avhengig av ulike typer allianser for å få noen grad av gjennomslag for våre synspunkter.

De Grønne både i Norge og ellers i verden forsøker å bryte ut av den tradisjonelle blokkpolitikken, vi mener jo å forvalte en postmoderne ideologi der menneskets forhold til natur og miljø er utgangspunktet. Slik situasjonen er blir man likevel tvunget til å samarbeide med enten Høyre eller Arbeiderpartiet de fleste steder. (I Stavanger deltar MDG i et valgteknisk samarbeide der også Frp inngår. En tilsvarende manøver i Kristiansand for noen valg siden ført til rasende utmeldinger)

I Trondheim var MDG det eneste av de fire samarbeidspartiene som gikk fram ved dette valget. Både AP, SP og SV gikk tilbake i stemmeandel, selv om AP hadde en liten framgang i antall stemmer, et utslag av økt valgdeltakelse. For å sikre et tilstrekkelig flertall hentet Arbeiderpartiet nå også Kristelig Folkeparti inn i alliansen og etablert et grønt-gult-rødt flertall. Siden også KrF gikk tilbake ved valget var MDG fortsatt den eneste valgvinneren i selskapet, men måtte likevel se at det formannskaps-mandatet vi hadde regnet med å få, ble forært til kristenfolket.

Jan O. illustrerte situasjonen slik for Adressavisa. Fra venstre Knut Fagerbakke (SV), Geirmund Lykke (Krf) og Rita Ottervik (AP)

MDGs gode valgresultat sto såpass i kontrast til vår uttelling i forhandlingene at Adresseavisen også fanget det opp. Det skal innrømmes at vi flere ganger vurderte å bryte forhandlingene, som foregikk under sterkt press, men konkluderte likevel med at vi har mest å tjene på å bli.

Vi ser  positivt på alliansens nye profil, og har mye til felles med Kristelig Folkeparti politisk; vi deltar begge i samarbeidet om Transport- og Miljøpakka, deler et ønske om dialog mellom ulike religioner og kulturer og misliker den sosialistiske familiepolitikken.

Til tross for at vi kunne ønsket større gjennomslag i forhandlingene, vil nok de posisjonene De Grønne i Trondheim har oppnådd være de tyngste posisjonene partiet har på landsbasis i kommende periode. Min rolle som leder for Byutviklingskomiteen og Hilde Opokus rolle som nestleder i Komiteen for Kultur, Idrett og Fritid må benyttes både til å fremme vår politikk lokalt og til å fremme partiets profil i en bredere sammenheng.

Samarbeidet vil forhåpentlig gå seg til og den nye konstellasjonen kan vise seg å bli en like viktig banebryter som det tidligere rød-grønne samarbeidet har vært. Om vi ikke oppnår så mye hos de andre partiene, kan vi iallfall vise til at velgerne har belønnet oss med kraftig framgang ved begge lokalvalgene etter at vi ble med å styre Trondheim. Vi har satt spor etter oss i Trondheim, og skal fortsette med det.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Lars Gaupset
    sep 19, 2011 @ 10:05:11

    Hei Jan! Et annet interessant moment er at MDG i Halden har gått inn i en allianse med de borgerlige partiene H, Krf, V og Sp om å styre byen, som har valgt å samarbeide mot sentrum enn med Frp. En lignende situasjon kan oppstå i Bergen, hvor det for øyeblikket ser ut til at H,Krf og V foretrekker et samarbeid med det mer borgerlige Byluftlisten og hvor MDG kanskje framstår som litt for radikale, I Mandag avgjorde MDG ordførervalget til fordel for en ordfører fra Krf framfor Frp, og også i Ås havnet MDG på vippen. Det blir spennende å se hvordan MDG kommer til å bruke denne posisjonen framover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: