Moralske ledere

Ateisme og materialisme er de rådende ideologier i vår del av verden. Med statslønnede prester som vier folk i telefonkiosker er det lett å miste respekt for geistligheten. Og i de løpende debattene om islam er det ingen mangel på skremmende eksempler.
Eksempler på maktovergrep i religionens navn er   heller ikke vanskelig å finne i de andre abrahamiske religionene – kristendom og jødedom   – eller i  religiøse systemer som hinduisme og buddhisme. Men religion er ikke bare overgrep eller dogmatikk; religion kan også være en kilde til moral.

Det er en underlig forestilling at det meste av verdens befolkning gjennom tidene skal ha lyttet til religiøse ledere bare av dumhet. Religionene springer ut av ekte forsøk på å finne åndelig innsikt, og mange religiøse ledere har gjennom sin innsikt og empati oppnådd autoritet og tillit. Vi må ikke glemme at det til alle tider har eksistert religiøse ledere som har søkt å bruke sin moralske autoritet på en god måte.

Et godt eksempel finner vi i en samtale som fant sted på biskop Desmond Tutus 80-årsdag nylig. Tutu har jo i en menneskealder brukt sitt embete til å kjempe for menneskeverd og rettferdighet. Han var et strålende eksempel på bruken av moralsk kraft mot apartheidregimet og har fortsatt å ta avstand fra overgrep begått av det nye ANC-regimet.

ANC har utviklet et nært forhold til makthaverne i Kina, og det var derfor ubeleilig for dem at Tutu ville invitere Dalai Lama til sin bursdagsfeiring. For å blidgjøre sine kinesiske venner valgte Sørafrika å  nekte buddhist-lederen visum.

Nå er jo Dalai Lama en høyt respektert mann i store deler av verden, både som leder av det undertrykte tibetanske folk  og som kanskje den mest kjente buddhistlederen. Det er derfor et førsteklasses eksempel på politisk nytale når Dalai Lama utnevnes til opprører og bråkmaker, som ikke  må få slippe inn i Sørafrika.

De to åndshøvdingene fant likevel en vei utenom; de valgte å snakke sammen på videolink via Google. Og i sin samtale viser de to vennene ingen tegn på bitterhet eller hat. De peker på det moralske fellesskap mellom oppriktige tilhengere av alle religioner, roser de tre kvinnelige vinnerne av Nobels fredspris og morer seg over sine respektive makthavere. Gjennom gleden og den gjensidige respekten skinner en respekt for menneskeverd. Når Dalai Lama sier «Gud er grenseløs kjærlighet», forstår vi at han mener det.

Ta en titt:

4 kommentarer (+add yours?)

 1. Ranja
  okt 11, 2011 @ 07:53:36

  Det var forfriskende å lese en annen innfallsvinkel til temaet religion (men jeg tror kanskje korrekturleseren din skulket i går).

 2. Konrad
  okt 12, 2011 @ 00:02:59

  Du er veldig diplomatisk når du kaller Dalai Lama en høyt respektert leder.

 3. Jan Bojer Vindheim
  okt 12, 2011 @ 08:27:44

  Tja. Kinas diplomater sier jo noe helt annet, og de er profesjonelle.

 4. Amund Lie
  okt 14, 2011 @ 23:15:10

  Tusen takk for vidoen-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: