Høyre avblåser miljøsatsing

Merete Baustad Ranum

Det er urovekkende at Høyres kommunalråd Merete Baustad Ranum nå tar til  orde for å skrinlegge den planlagte miljøvennlige bydelen på Brøset. Begrunnelsen er dels at miljøprosjektet kan koste penger og dels en ubegrunnet antakelse om at ingen vil bo der. Hvis dette er et signal om Høyres holdning til miljøarbeide i kommende periode er det ytterst  beklagelig.

Den klimanøytrale bydelen på Brøset har vært en viktig del av Trondheim kommunes  klimapolitikk siden De Grønne fikk prosjektet inn i Lian-erklæringa  i 2007.  Brøset  er en hovedsatsing innen det nasjonale klimaarbeidet innen Framtidens Byer,  og et forskningsprosjekt  som involverer en rekke  fakulteter ved NTNU. Det er en sentral brikke innen et av NTNUs høyest prioriterte arbeidsområder og følges med stor  interesse av internasjonale forsknings-miljøer.

Hensikten er at den nye  bydelen på Brøset skal skal  vise hvordan det er mulig å utvikle bo-mønster  med langt lavere miljø-belastning enn det som er vanlig i Norge idag.  Mange faktorer skal trekkes inn;   bygningenes energibruk både under  oppføring og under  bruk er et viktig element, transportbelastningen er et annet, men det skal også legges vekt på tilrettelegging for miljø- og klimavennlig livsstil  generelt.  Fire arbeidsgrupper har levert ulike forslag til utforming av området,  og Trondheim kommune skal legge fram et utkast til  reguleringsplan tidlig i 2012.

(Illustrasjon fra Team COWI, laget av Placebo Effects).

I Adresseavisen 15. oktober går  altså en av Høyres kommunalråder  inn for at Brøset-jordene skal bygges ut uten «alle restriksjonene og planen om et skandinavisk pilotprosjekt».  Men dersom Brøset-prosjektet nå skulle skrinlegges ville ikke bare alt arbeide som hittil er nedlagt i være bortkastet, det ville også bety at  Trondheim (og Norge) mister et viktig verktøy  i arbeidet for  sine klima- og miljø-målsettinger. Det ville  innebære at NTNU skal oppgi en hovedsatsing  innen  et av sine mest prioriterte områder. Ikke minst ville det være et signal om at Trondheim neglisjerer sine egne klima- og miljø-målsettinger.

Nå er det selvsagt sant at Brøset-prosjektet står overfor problemer, blant annet fordi flere ulike offentlige grunneiere er involvert, og at de alle, i samsvar med Høyres ideologi, er pålagt å hente ut maksimal tomtepris fra sine eiendommer. Men  det har ikke vært noen forutsetning  for lavutslippsbydelen Brøset  at  boligene skulle subsidieres. Om Trondheim Kommune eksproprierer arealet og  forskutterer tomteprisen vil  det derfor ikke  måtte  belaste bykassa på sikt, men være en investering i en nødvendig og klimavennlig framtid.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: