Skrudde identiteter (3)

Palestinsk flyktningeleir i 1948

En nasjonal identitet lar seg ikke låse fast med objektive kriterier: følelsen av å tilhøre et folk er nødvendigvis subjektiv.

Det kan være mulig å ramse opp noen elementer som kan inngå i det å være ”norsk”, men i virkelighetens verden vil få om noen faktisk besitte alle disse egenskapene. Og mye av det vi oppfatter som tidløs tradisjon er i virkelighet konstruert av nasjonalromantikere for mindre enn hundre år siden.

Det har vakt sterke følelser at den amerikanske presidentkandidaten Newt Gingrich har karakterisert palestinerne som en «oppfunnet nasjon».  Palestinere har følt seg såret, mens israelerne har tatt bemerkningen som en bekreftelse på sin enerett til landet mellom Jordan og Middelhavet.  Åpenbart ligger det her til grunn en forestilling om at «en nasjon» er noe som har oppstått i en fjern fortid og fortsetter å eksistere i overskuelig framtid. Men et raskt blikk på virkeligheten viser oss at det er annerledes.

Selve ideen om nasjonen er et relativt nytt fenomen; nasjonalstater kjenner vi ikke mere enn ca 200 år tilbake i tid.  Nasjonalfølelsen kan i mange tilfeller sies å ha oppstått etter at staten den besjeler ble til.  Regelen er kanskje at folket og staten utvikler seg parallelt og over tid. For å illustrere dette kan vi jo se på utviklinga av den tyrkiske nasjonen.

Fram til første verdenskrig var dagens Tyrkia, sammen med store områder i Midtøsten og Nordafrika, deler av det ottomanske imperiet. Etter at Ottomanene tapte krigen, overtok Frankrike og England de tidligere ottomanske provinsene i Midtøsten  og opprettet de nye statene Syria, Libanon og Irak, samt mandatområdet Palestina  – som den gangen hadde en overveldende arabisk befolkning .

Det var også meningen å opprette en kurdisk og en armensk stat nord for Irak, men general Mustafa Kemal organiserte resten av de ottomanske styrkene til motstand. Han klarte å etablere nye grenser og tok fatt på å konstruere en tyrkisk nasjonalstat. De kristne folkegruppene (grekere og armenere) ble fordrevet og de muslimske kurderne ble definert som «fjelltyrkere». Tyrkisk ble det eneste tillatte språket og det ble utviklet en historieskriving der tyrkerne hadde en sentral rolle i menneskehetens historie.

Hulda Garborg konstruerte viktige elementer i norsk tradisjon, blant annet de populære bunadene. Foto: Nasjonalbiblioteket

Til sammenlikning var det i Norge på samme tid stor interesse for det middelalderske Noregsveldet. Nasjonalistiske grupper forsøkte å okkupere Grønland i den norske nasjons navn, mens bunaden og norsk folkedans-tradisjon ble konstruert av Hulda Garborg.

Arabisk nasjonalisme var også iferd med å utvikle seg, Det språklige fellesskapet i den arabiske verden var en viktig sammenbindende faktor da som nå, men mot den panarabiske tendensen sto også begynnende nasjonsbygging i de enkelte ny-konstruerte statene i området, og begrepet palestinere var forlengst tatt i bruk.

Det er jo ikke noe i veien for at et menneske kan identifisere seg med flere –  bare delvis sammenfallende  – fellesskap: av for eksempel religiøs, etnisk, språklig eller kulturell karakter.  Arabisk  språk ble utbredt i store deler av Midtøsten gjennom spredningen av islam. Dette er grunnlaget for å hevde at befolkningen Vest for Jordanelva er arabere, men det forhindrer ikke at de også kan være palestinere.

Når innbyggerne i området fra Jordan til Middelhavet begynte å oppfatte seg selv som «palestinere» er mindre viktig enn at de identifiserer seg slik idag. Uten tvil har denne identiteten blitt forsterket gjennom «nakba «, katastrofen i 1948 og de mange traumatiske opplevelsen som har fulgt etter. Felles skjebne er en viktig kilde til fellesskap. I en viss forstand kan man si at det palestinske folk har oppstått som reaksjon på israelsk press; det betyr ikke at det palestinske folk og deres nasjonale identitet er mindre reell eller mindre verdifull enn andre nasjonaliteter.

Når det kommer til stykket er enhver nasjonalisme konstruert, den er et fellesskap skrudd sammen gjennom selektiv historieskriving og  nasjonal mytologi. Ikke dessto mindre oppleves den som en tidløs størrelse.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Zeugma
  des 19, 2011 @ 12:59:44

  Veldig bra innlegg. Nasjonar og nasjonalkjensler er jo ikkje noko som eksisterer i og for seg, eller som naudsynleg har lange røter. Den amerikanske nasjonen er jo eit døme i seg sjølv på ein relativt ny nasjonal fellesskap, men eg tvilar på at Gingrich vil kjempa for at alle med europeisk eller afrikansk avstamming skal reisa frå USA til fordel for dei «opphavlege» amerikanarane.

  Det interessante med nasjonale identitetar, er jo at dei ofte vert konstruerte i motsetnad til noko anna. Hulda Garborg og norskdomsrørsla var jo i opposisjon til det danske språket og riksmålskulturen. I den grad der finst ein europeisk identitet, oppstod han i seinmellomalderen, i opposisjon til den muslimske kulturen. Og eg har inntrykk av at eit av trumfkorta til Israel er at dei definerer seg som eit «demokrati» i motsetnad til statane rundt.

  Det verkar som at apologetane for folkerettsbrota til Israel stort sett har ymse typar metafysiske argument å stø seg på. Til dømes diskusjonen om palestinsk nasjonalitet, «retten til å forsvara seg», eller påstanden om at JHVH skal ha lova dei eit særskilt landområde. Alt saman er, slik eg ser det, berre avleiingsmanøvrar frå det konkrete faktumet at hordar av palestinarar er fordrivne frå heimane sine, og har like mykje rett på eit trygt liv som alle andre.

 2. Jan Bojer Vindheim
  des 30, 2011 @ 15:00:57

  en til tider interessant debatt om dette emnet foregår på på Øyvind Strømmens bloggside: http://oyvindstrommen.be/2011/12/17/mangfald/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: