Krisemaksimering i Irak

Hashimi holder pressekonferanse i Arbil


Umiddelbart etter at de siste amerikanske styrkene forlot Irak, innledet statsminister Nouri al-Maliki et politisk oppgjør  ved å utstede arrestordre på visepresident Tariq al-Hashimi som flyktet til det kurdiske Nordirak. Og idag sprang bomber over hele Bagdad.

Bombene i Bagdad var antakelig utplassert av al Qaeda eller andre ekstreme sunni-grupper. Nok et tegn på at den amerikanske tilbaketrekkinga tidligere i uka betyr begynnelsen på en ny intern maktkamp i det krigsherjede Irak.

President Obama sa forleden dag det han måtte si, men trodde neppe i sitt hjerte at hans styrker forlot et fredeligere og mere stabilt Irak enn det landet de invaderte i 2003. Rett nok er volden betydelig redusert siden borgerkrigen for få år siden, men dagens bombeserie viser at landet fortsatt er fullt av våpen og folk som er villige til å bruke dem.

Nuri al-Maliki klarte for ett år siden å bli statsminister til tross for at det sunni-dominerte partiet Iraqiya hadde fått flere stemmer enn hans egen  sjia-allianse. Han  snekret sammen enn tverrpolitisk allianse der ulike sjia-grupperinger samt Iraqiya og de kurdiske partiene også var med. Mye tyder nå på at han ønsker å konsolidere sin makt ved å etablere en snevrere flertallsregjering i stedet for dagens brede allianse.

Arrestordren på visepresident Hashimi later til å være et ledd i en slik strategi, med støtte fra Iran. Iraqiyas statsråder har erklært  boikott av regjeringsmøtene  og Maliki erklærer nå at han vil benytte anledningen til å erstatte dem med sine egne folk.

Arrestordren på visepresident Hashimi var begrunnet med at han skal ha organisert en serie væpnede angrep i og utenfor Bagdad. Til støtte for anklagene har irakisk TV vist intervjuer med hans livvakter der de hevder å ha fått kontant betaling fra Hashimi for slike angrep. Mistankene mot Hashimi er ikke nye; de har vært luftet en rekke ganger tidligere. Amerikanerne har muligens hindret Maliki i å arrestere Hashimi, av frykt for sammenbrudd i koalisjonen. Et slikt sammenbrudd ser nå likevel ut til å være på vei, og dagens koordinerte bomber i Bagdad demonstrerer at det kan gå veldig galt dersom den arabiske sunnibefolkningen føler seg utestengt fra makta.

De siste månedene har Diyala og andre sunni-dominerte provinser ønsketå erklære selvstyre  etter mønster av den kurdiske regionen. Maliki føler kanskje derfor at makta nord for Bagdad glir ut av hendene på ham

I mellomtida har altså Hashimi søkt tilflukt i den kurdiske regionen. Det er i seg selv interessant, siden Hashimi har vært en erklært motstander av kurdisk selvstyre, men han hevder altså nå at sjansen for en rettferdig rettergang er større i Kurdistan enn i arabisk Irak. Den kurdiske presidenten Massoud Barzani er på sin side åpenbart fornøyd med å få en slik anledning til å demonstrere selvstendighet overfor Bagdad. Ingen tror at Maliki har hverken evne eller vilje til å tvinge  Barzani  til å utlevere Hashimi. Det er såvel en politisk som en militær umulighet.

Barzani understreker derfor at Maliki trenger kurdisk støtte for å kunne bryte med Iraqiya. Men heller ikke Barzani kan  føle seg for trygg. Rett nok leder han KDP, som er det største partiet i Kurdistan, men  Iraks president Jalal Talabani som leder det andre store kurdiske partiet, PUK, har uttalt seg atskillig mere forsonlig overfor Maliki. Og i bakgrunnen lurer kurdiske opposisjonspartier som Gorran, ledet av veteranen Nawshirwan Mustafa, og det islamistiske partiet KIU som for tida har svært liten vilje til å støtte Barzani. KIU anklager Barzanis folk for å ha brent ned deres partikontorer en rekke steder i Dohuk-provinsen.

Irakisk politikk balanserer stadig på kanten av en ny voldsbølge, men lite er tjent på å feie dype motsetninger under teppet. Vi kan fortsatt håpe at den krisa Maliki har manøvrert fram lar seg løse politisk. i

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    jan 10, 2012 @ 11:25:08

    De kurdiske opposisjonspartiene Gorran og KIU vil også ha et ord med i laget:
    http://www.rudaw.net/english/kurds/4309.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: