Klimaendringene kommer

Virkninger av stormen Dagmar; fanget av NRKs Linda BjørganDet gamle året takket for seg med en serie voldsomme høststormer, og det nye året begynte med et leirras ved Esp på Byneset i Trondheim. De høyrøstede klimaskeptikerne er for en gangs skyld tause, eller nøyer seg med å mumle at det bare er naturlige endringer.

Det nytter ikke lenger å fornekte at klimaet endrer seg, eller at det endrer seg nettopp på den måten klimaforskerne har antatt. I tillegg til å dempe klimaendringene ved å redusere utslipp må vi derfor forsterke innsatsen for klimaberedskap. I bakgrunnen lurer forsikringsbransjen med trusler om avkorting og økte premier.

Det er likevel forunderlig hvor dypt motviljen mot å erkjenne et medansvar stikker: Frp’s stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug sier følgende til Uke-adressa’s nyttårs-utgave: » Å påstå at mennesket er herre over disse tingene (…) framstår for meg som et desperat forsøk på å skape en illusjon av kontroll.» I god Frp-stil setter stortingsrepresentanten her saka på hodet. Det er ikke menneskelig kontroll over naturen som er problemet; problemet er mangelen på kontroll.

Klimapanelets påstand er ikke at vi mennesker kontrollerer klimautviklinga; men at vi påvirker den på uheldig vis. I erkjennelsen av at vi har en påvirkning ligger også et ansvar for å styre denne menneskelige påvirkning. Dette er ikke overmot, hybris, men ydmykhet overfor de store sammenhenger i naturen.

Om Frp og tilliggende herligheter fortsatt trekker seg inn i sine virtuelle sneglehus, har forsikringsbransjen en langt mere pragmatisk tilnærming. Forsikringsselskapene har lenge forutsatt at klimaendringene kommer til å øke, og ser for seg økt hyppighet av situasjoner med ekstremvær. Dette vil føre til økt utbetaling av erstatninger, og bransjen har derfor i kjølvannet av de siste ukenes stormer varslet kraftig høynede premier.

For å redusere sitt eget ansvar har ulike representanter for forsikringsselskaper dessuten tatt til orde for å overføre det økonomiske ansvaret for skader etter ekstremvær dels til huseiere som bygger uten tanke på å motstå ekstremvær, og dels til kommuner som tillater bygging på utsatte steder.

Vi har i Trondheim Kommune lenge hatt fokus på klimaberedskap, men raset på Esp viser at det ikke er mulig å avverge alle mulige ulykker. Det er derfor i rette tid at vi i løpet av våren skal gjennomføre en ny høring om hvordan klimaendringene kan ventes å slå ut i Trondheim. Det er ingen grunn til føle seg trygg.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    jan 13, 2012 @ 11:42:26

  2. Jan Bojer Vindheim
    jan 15, 2012 @ 11:22:06

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: