Bin Ladens slagskygge

USA svarte på Al Qaedas angrep 11/9 2011 med massiv militær makt i Afghanistan og Irak. Amerikanernes kulturblinde brutalitet bidro til å underbygge budskapet fra al Qaedas leder, Osama Bin Laden, og utløste en bølge av islamistisk voldsbruk i Midtøsten og Europa.  Mange fryktet at vi sto overfor en ødeleggende konflikt mellom sivilisasjoner. 10 år seinere ser vi likevel at USA er ute av Irak og trapper ned sitt militære engasjement i Afghanistan, mens Osama bin Laden er død og al Qaeda ligger med brukket rygg.

Befolkningen i Midtøsten marsjerer i gatene og roper på demokrati. Forståsegpåere forkynner nok med skingrende røst at islamistene har gått seirende ut av den arabiske våren, men det bør være åpenbart at det iallfall ikke er bin Ladens variant av islamisme vi kan forvente oss når støvet fra de mange opprørene i Midtøsten har lagt seg.

I det hele tatt bør analysene av den arabiske våren, så vel som krigen mot terror, med alle sin uavklarte spørsmål, baseres på litt større nøkternhet og mere nyanserte vurderinger. Til dette er Jason Burkes nye bok «The 9/11 Wars» et utmerket hjelpemiddel. Boka har da også blitt møtt med rosende anmeldelser både fra høyreorienterte kommentatorer  og fra  venstresida i politikken.

Jason Burke

Burke er korrespondent for avisene The Guardian og The Observer og har skrevet flere bøker tidligere, blant annet om Al Qaeda. Han har nært kjennskap til både Midtøsten og Sørasia og krydrer boka med et stort antall intervjuer og øyenvitneskildringer.

Burkes framstilling er ment å vise hvordan krigføringa har grepet inn i vanlige menneskers liv. Først og fremst viser han hvor store forskjeller som ligger innenfor rammene for de store sivilisasjonene som hevdes å stå mot hverandre, og hvor mange personlige faktorer som ligger bak de valg individene foretar.

Det er et mange-fasettert og detaljert bilde som kommer fram, dominert av et stort antall lokale konflikter i området fra Marokko til Indonesia. Nettopp mangfoldet i kulturelle og historiske forutsetninger mellom land som Pakistan og Irak trekker Burke fram som årsak til at hverken USA eller al Qaeda har gått seirende ut av konfliktene.

Vi får detaljerte analyser av utviklinga i Pakistan, Afghanistan og Irak. Ikke minst får vi forklart hvorfor al Qaeda mislyktes med å trekke irakerne inn i sin globale strategi; vel var mange irakere rasende på resultatene av den amerikanske invasjonen, men de hadde liten smak for jordaneren Zarqawis blodtørstige angrep på vantro og frafalne, eller for de ytterliggående islamistenes strenge krav til antrekk og livsstil.

Burkes nyanserte framstilling av krigen sett nedenfra vil ikke tilfredsstille dem som har sterke forutfattede meninger om krigene i Irak og Afghanistan eller om den muslimske trusselen mot vestens sivilisasjon.  Heller ikke gir den ammunisjon til sære teorier om hvem som sto bak flykapringene og angrepene i Nordamerika den 11/9 2001. Men for dem som søker kunnskap basert på fakta og erfaring om konsekvensen av disse angrepene, finnes det knapt noen mere nyttig bok.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

  1. öyvinds
    jan 12, 2012 @ 16:40:44

    Det er litt sent å late som om Al Qaedas hadde noe med falsk-flag terroraksjonen USA utførte 11. september 2001 nå. Folk flest har fått med seg sannheten i årenes løp. Hvorfor du velger å late som om du ikke fikk vite det for lenge, lenge siden er ett interessant spørsmål.

  2. Jan Bojer Vindheim
    jan 16, 2012 @ 16:04:16

    Hvorfor jeg ikke tror på slike teorier er grundig diskutert både her på bloggen og andre steder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: