Miljøvennlig bygg-bransje?

Et tysk pluss-energihus.

Det kan ofte synes som byggebransjen stritter imot alle typer pålegg fra det offentlige; være seg krav om leikearealer for barn, universell utforming eller energiøkonomi. Det er derfor et gledelig tegn at landets største eiendomsselskaper har gått sammen om å opprette et organ for klima- og miljøvennlig byggeteknikk som tar mål av seg til å ligge i forkant av nasjonale krav. Så får vi heller leve med at det nye organet har fått engelsk navn – Norwegian Green Building Council– NGBC.

sin nettside skriver NGBC: Når bransjen satser på en frivillig og markedsdreven klassifiseringsordning er det for å øke miljøstandarden i norske bygg. Dette gir myndighetene bedre mulighet for å justere egne regler og forskrifter. Dette skaper en praktisk og kraftig dynamikk, som vil øke miljøstandarden i norske bygg på en merkbar måte. Viktige norske tradisjoner for kvalitetsbyggeri vil derved styrke sin ledende rolle.

Det nye initiativet ble presentert på eiendomsbransjens årlige konferanse i Oslo, Citykonferansen. Samtidig ble det presentert gjennom et eget bilag til Dagens Næringsliv med tittelen Grønn Revolusjon(!). Her understrekes det at målsettinga er at byggebransjen skal ligge i forkant av myndighetens krav for klima og miljø. Det er utarbeidet et sett med klassifiserings-kriterier for miljø- og klimavennlige bygg, BREEAM-NOR, som er en norsk tilpasning av det internasjonale BREEAM-systemet. Stig Bech fra NGBC oppfordret entusiastisk utbyggerne til å «glemme skogen av energimerking og byggtekniske forskrifter – hold deg til BREEAM-NOR.»

Bellonas nye kontorbygg.

Det nye systemet, som altså er ment å gjøre det enkelt for byggebransjen å bli miljøvennlig, omfatter ikke bare energi men også slike områder som helse, innemiljø og avfall, og Bech messet fromt at «miljøriktige tiltak skal være preferert, ikke gjennom forbud mot bil, men gjennom positive tiltak som gjør det attraktivt å droppe bilen»

Enda mere interessant enn de vakre målsettingene er likevel fokuset på lønnsomhet. Deler av miljøteknologien har vært kostnadsdrivende, men dette er iferd med å endre seg. Idag kan utbyggere regne med en positiv verdieffekt av høyere energi og miljøklassifisering. Leietakerne ønsker miljøvennlige bygg, hevdet Bech. Derfor er også det første praktiske resultatet av den nye samarbeidsordningen et system for Grønne leieavtaler. Disse avtalene forutsetter at eier og leietaker samarbeider om å vedlikeholde og helst øke bygningenes energieffektivitet og øvrige miljøfaktorer. Helse og innemiljø blir tillagt stor vekt.

Miljøstiftelsen Bellona som har vært en viktig pådriver for avtalen jubler naturlig nok for dette resultatet. Bellona har i et par år vært engasjert i prosjektet Smart City som systematiserer innsatsen for energisparing i norske og europeiske byer. Miljøstiftelsen har dessuten gått foran ved oppføring av sitt nye kontorbygg i Oslo som er ment å produsere mere energi enn det forbruker, blant annet gjennom snedig bruk av solfangere.

Dise utspillene fra Norsk Eiendom og Bellona er svært positive tegn på at bygg- og eiendomsbransjen er i ferd med å innse at miljø- og energieffektivitet er nødvendige elementer i alt framtidig byggeri. Nå venter vi spent på å se hva som skjer i praksis.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. kee
    feb 13, 2012 @ 21:00:12

    Er litt redd for at passivhusstandarden blir for enerådende i forhold til nye bygg. Særdeles krevende materialvalg og avhengighet av mekanisert ventilasjon ser jeg som viktige ankepunkter. Dessuten, om enn litt på siden: Det grønneste huset er som regel det som allerede står der, det er mye som kan gjøres med etterisolering og fornuftig fyringsstrategi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: