Venstres klimamelding

Største punktutslipp av co2 i Trondheim er Heimdal Varmesentral.

Partiet Venstre fortjener ros for å ha bragt klimadebatten litt videre med sin alternative klimamelding. Når Arbeiderpartiet, og nå også Senterpartiets oljesjeik O B Moe, gang etter gang hindrer miljøminister Erik Solheim i å legge fram ei klimamelding for Stortinget, og Høyre mener hele meldinga kan skrotes, er det sannelig prisverdig at Venstre setter opp ei listeover tiltak ei slik melding burde inneholde.

Nå det er sagt er det grunn til å møte de 45 forslagene med både jubel og skepsis. Det er klart det er rett å avvikle subsidiering av fossile brennstoffer, og en grønn skattekommisjon kunne det sannelig vært fint å få. Videre er det åpenbart nødvendig å satse på forskning og utvikling av miljøvennlige teknologier på ulike felt. Det er riktig og nødvendig å sette iverk effektive tiltak for å redusere bilismen i byene, og mitt hjerte banker varmt for forslaget om mere støtte til bybaner.

Mn så begynner det å butte imot i noen av detaljene. Det er greitt å satse på miljøvennlige kjøretøyer, men jeg ser ingen framtid for hydrogenbiler; de er og blir en blindvei. Heller ikke ser jeg noe poeng i å forlenge spesialordningen som tillater lavutslippsbiler å kjøre i kollektivfeltene og å slippe bompenger.

De store motsetningene mellom venstrepolitikk og grønn politikk kommer likevel i de manglende punktene om oljeutvinning. Venstre har dessverre ingen planer om å begrense oljeutvinninga; men gjør i stedet et nummer ut av å elektrifisere virksomheten på norsk sokkel. Dette kan høres tilforlatelig ut (det er ikke bare Venstre som rir denne kjepphesten), særlig når det pyntes som et tiltak for å redusere utslipp på hjemmebane; men i virkeligheten er dette nok et tiltak for å maskere norsk eksport av klimautslipp. De fossile brennstoffene som ikke trenges for å drive installasjonene på sokkelen vil, dersom Venstres forslag blir gjennomført, bli eksportert til kontinentet og føre til like store utslipp av klimagasser der som de utslippene Norges klimaregnskap blir spart for. Det spørs nok om ikke både elektrisiteten og de store beløpene elektrifisering av sokkelen vil koste, kunne kommet bedre til nytte i Fastlandsnorge.

Men takk til Venstre for et nyttig og betimelig utspill i alle fall!

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Robin
    mar 07, 2012 @ 16:38:40

    Jeg tror det er urealistisk at miljøbevegelsen vil få støtte til å kutte ut oljeutvinning før olja har tatt slutt. Venstre gjør dermed lurt i å vinne de kampene som faktisk kan vinnes, og klargjøre overgangen til ett bærekraftig samfunn når olja tar slutt.

  2. Jan Bojer Vindheim
    mar 07, 2012 @ 18:29:30

    det innebærer å gi opp for tidlig og å leggeg tilrette for uakseptable klimautslipp

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: