Husterroristen Krekar

Sterke budskap bak en blid maske. foto: VGnett

Mulla Krekar er på et underlig vis blitt en del av vår nasjonale identitet.  Han er vår helt egen internasjonale islamske ekstremist, den norske hus-terroristen så å si.

Krekar har tidligere unngått å bli dømt for terrorisme ved å hevde at han ikke visste at hans underordnede i Ansar al Islam praktiserte den versjonen av islam han lærte dem. Nå står han for retten nok en gang, og fortsetter å fraskrive seg ansvar for sine anbefalinger.

Aktor mener det må oppfattes som en mordtrussel når Krekar sier Koranen rettferdiggjør henrettelse av navngitte personer. Den tiltalte forsikrer dommerne og pressen at han ikke har gjort annet enn objektivt å fortolke Koranen  og muslimsk tradisjon. Nå veit Krekar selvfølgelig godt at andre muslimske skriftlærde fortolker tradisjonene helt annerledes enn han gjør, men  det kan synes som om norsk presse  ikke alltid husker på dette.

Det er et demokratisk paradoks at Norge holder fast ved ikke å sende ham til den kurdiske hovedstaden Arbil, der hans tilhengere har sprengt hundretalls medlemmer av regjeringspartiene i småbiter og der mange påståtte medlemmer av Ansar al islam er blitt hengt. Blir han utlevert vil Krekar naturligvis bli stilt for retten, og det er ikke mulig for  irakiske myndigheter  å garantere at  han ikke vil få dødsdom. En slik garanti ville i seg selv være udemokratisk, i og med at den  ville  forutsette at politiske myndigheter instruerte påtalemyndighetene i en straffesak.
Norsk presse er heller ikke flinke til å påpeke hvor begrenset støtte Krekar  har såvel i irakisk  Kurdistan som blant kurdere i Norge.  Når NTB melder at «kurderne vil hevne ham» dersom han skulle bli sendt ut av Norge, gir det inntrykk av at han støttes av mange i irakisk Kurdistan, noe som neppe er tilfelle.

Vi må belage oss på å beholde Krekar i Norge. Han vil fortsette å være til irritasjon og provokasjon og vil fortsatt spre sin morderiske innflytelse via internett og andre medier. Det er riktig at norske myndigheter holder mannen under tett oppsikt, men demokratiets pris er at han ikke kan stoppes.

7 kommentarer (+add yours?)

 1. Morten Sickel
  feb 20, 2012 @ 13:34:46

  Er han, eller vil han bli, en reell trussel for Norge, er det jo mye bedre at han er her, hvor vi har muliget til å holde et øye med ham enn å sende ham til et sted hvor vi risikerer han kan «forsvinne». Hvilke friheter han skal ha er, er jo en annen sak og om man i hans tolkning av Koranen kan se bort fra at han oppfordrer andre til å utføre det han prediker som guds vilje er vel tvilsomt.

 2. Konrad
  feb 20, 2012 @ 13:59:44

  Ikke bare eller først og fremst demokratiet, men rettsstaten. Gjør han noe straffbart kan han stanses og straffes, gjør han det ikke får han gå i fred.

  «Fjordman» står også fritt til å spre sin innflytelse i media og i undergrunnen. Det er demokratiets pris.

  Ellers er det viktige og balansert betraktninger du kommer med.

 3. borreli
  feb 26, 2012 @ 17:36:49

  Reblogged this on borreli's betraktninger and commented:
  Jeg har kommet til at jeg er fundamentalt imot alle som velger å bruke eldgamle historiebøker til å spre hat og undertrykkelse over andre.

  Syns det er en grei tanke å ha, at vi alle er i samme båt, og heller anstrenge seg for å se til at sidemannen har det bra.

  Forøvrig syns jeg uttrykket husterrorist var et flott og avvæpnende begrep. Stemmer det herved inn som ny tilføyning til den norske ordboka!

  B.

 4. Konrad
  feb 27, 2012 @ 17:18:40

  «Jeg har kommet til at jeg er fundamentalt imot alle som velger å bruke eldgamle historiebøker til å spre hat og undertrykkelse over andre.»

  Tiltredes. Tror det var Orwell (Eric Blair) som påpekte at fortiden er foranderlig og tilpasses nåtidens behov.

 5. norskgoy
  mar 05, 2012 @ 20:34:18

  Synes situasjonen ved internasjonalt hus i Stavanger for mange år siden (2003) og dets leder Petter Gilsvik er egentlig en god beskrivelse på hvordan det norske offentlig behandler «husterroristen». Der Gilsvik mener demonstrantene mot Krekar strøk i demokratitesten.

  Første og beste fly til Hewler er min tanke, så kan han prøve seg på kurdisk igjen. Lenge siden sist han pratet språket.

  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_rogaland/2600719.html

 6. Jan Bojer Vindheim
  mar 06, 2012 @ 11:52:37

  Var det der de kastet sko på ham?

 7. norskgoy
  mar 06, 2012 @ 12:00:20

  Skulle ikke forundre meg om det kom både en og to sko. Men det kan jeg faktisk ikke erindre. Isåfall må jeg spørre mine venner.

  Men de var iallefall rimelig harniske over Gilsvik påfunn og uttalelser om at Krekar var et godt eksempel på flyktning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: