Det er bevegelse i norsk narkotikadebatt. Mens temaet rus-reform lenge var forbeholdt jurister og dopere, er det i løpet av de siste åra åpnet for en bred debatt om mål og midler i ruspolitikken.
Over hele det politiske spekteret dukker det nå opp reflekterte resonnementer for å revidere forbudspolitikken.
I Adresseavisa skreiv Ina Roll Spinnangr fra Venstre en kronikk 5 mars under tittelen Debatten ingen vil ta. Tittelen er heldigvis noe misvisende, men det er interessant at Adressa dagen før hadde en artikkel om hvor bra det er for hasjrøykende ungdom å bli tatt av politiet (!), og dagen etter et stort oppslag om ei jente som hevder å være blitt dopet på en fyllefest.
I Dagbladet påpekte seniorforsker Ole Røgeberg fra Frisch-senteret, også den 5. mars, under overskriften Ikke faktabasert at narkotikapolitikken mangler vitenskapelig belegg, og de siste ukene har brakt flere interessante utspill i samme retning; Fremskrittspartiets Ungdom har gått inn for full legalisering av narkotika, og lokallag av såvel Venstre som SV på St Hanshaugen i Oslo har gått inn for det samme.
Rett før jul hadde det konservative tidsskriftet Minerva Legaliser Narkotika som hovedoppslag, og trykket i bladet flere interessante artikler som går i rette med den etablert politiske og juridiske praksis på området. Flere artikler om emnet står på tidsskriftets nettsider. Minerva hadde også sporet opp stortingspolitikere fra de fleste stortingspartiene, som står fram med sin støtte til å finne en ny politikk. Samtidig fortsetter forbudstilhengerne å stramme inn sitt kontrollapparat, blant annet ved narkotikakontroller inne i klasserom på skolene. Dette er faktisk i strid med norsk lov, men som kjent er bekjempelse av narkotika et formål som står over alle normale rettsbegrep.
Den raske utviklinga i norsk debatt er ikke enestående, den samme debatten foregår over hele verden. Ifjor kom en viktig rapport fra Den Globale Kommisjonen for Narkotikapolitikk og ikke minst i Latinamerika innser mange statsledere nå at forbudspolitikken er en viktig trussel mot lov og orden i deres land. Likevel er ikke endringer i politikken et tema når FN i neste uke avholder sin årlige spesialsesjon om narkotikapolitikken. Tenketanker som Transform og frivillige organisasjoner som ENCOD vil presentere sine forslag, men de vil nok en gang bli avvist av de sittende byråkrater med støtte ikke minst fra USA.
I den friske debatten om narkotikapolitikk som nå vokser fram i Norge er det viktig at også Miljøpartiet De Grønne tar del. Selv om vi har en mere restriktiv holdning på dette området enn våre søsterpartier, (med unntak av det svenske Miljöpartiet som ligger på ei unyansert forbudslinje) har vi programformuleringer som åpner for utskriving av såvel cannabis som heroin og for avkriminalisering av bruk og besittelse.
I dagens debatt er dette moderate posisjoner, men mange partimedlemmer ønsker likevel å snakke minst mulig om dem. Dette står i underlig kontrast til ønsket om å utvikle en faktabasert politikk på alle områder. Er det noe felt der forskning står i strid med praksis er det nettopp på rusfeltet, der det gang på gang påvises at forbudspolitikken forsterker problemene i stedet for å motvirke dem. En mere human narkotikapolitikk vil ikke bare samsvare med kravet om at politikken skal underbygges av vitenskap, men vil også bidra til å realisere de grunnleggende grønne målsettingene om å vise solidaritet – såvel med mennesker i andre land som med de svake og utstøtte her hjemme.
mar 06, 2012 @ 16:00:50
Enig, enig. Vi trenger en faktabasert debatt om alternativene til 50 år med mislykkede forsøk på forbud. Forbud fungerer ikke. Punktum. Nå må vi se videre, og en human rusreform bør vræe en viktig sak for et parti som har brukt slagord som ‘frisinnet, radikal og nytenkende’.
mar 06, 2012 @ 16:05:56
Viktig og bra du tar ta opp dette!
mar 06, 2012 @ 22:02:25
Og her ser vi at MDG har fremmet et veldig klokt forslag i Oslo Bystyre om å stanse narkohundenes vilkårlige skole(be)søk: : http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Flertall-vil-ha-slutt-pa-narkosjekk-pa-skoler-6778655.html
mar 07, 2012 @ 10:54:06
«Jasså Vindheim. Vil du at dine barn skal sitte på plata?»
Og så er den diskusjonen død. Nok en gang. Men kanskje, i Warloe sin hyklerske omgang med narko kanskje kan få en bedre debatt som faktisk flytter på grensene litt. For noen stor forandring tror jeg ikke skjer på mange år. Det må sikkert 20-30 år med politikk i andre land som fungerer før Norge så smått begynner å vurdere at jo andre land kan også faktisk tenke.
mar 09, 2012 @ 13:00:20
Norge og Nordmenn har vel like lite å si for legalisering, som de hadde i forbindelse med kriminaliseringen. Som medlemmer både av FN og EØS må vi vel innse at det er der dette avgjøres og ikke i stortingssalen. (Heldigvis)
Så det er bare å sette seg rolig ned og håpe at et samlet Europa og et Samlet FN innser at 50 års krig snart bør ta slutt. Selv USA er på glid.
mar 09, 2012 @ 15:01:19
Hamp ble dyrket av vikingene og gjennom hele middelalderen helt nord til det som i dag er Nordland fylke. Her er en meget interessant introduksjon til hvordan norskinger har forholdt seg til denne planten opp gjennom tidene. http://www.skogoglandskap.no/Artsbeskrivelser/hamp
Høyre vil innføre hamp på grunn av at det egner seg som alternativt drivstoff:
http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/03/06/hoeyre-vil-endre-narkoloven-gi-boendene-mer-inntekter
Jeg stemte på MDG i bystyret, og ser jeg mere av den innovative linja så kan det fort bli dette partiet til stortingsvalget også. Over 50 prosent av USA sin stemmeberettigede befolkning vil legalisere cannabis! Det sier seg selv at det er strategisk smart å markere seg tidlig som tilhenger, det er billig reklame. Det er mange som ville stemt MDG om det hadde vært en innovativ narkotikapolitikk.