Arven fra folkemordet

Moderne kurdisk historie begynner 16. mars 1988, med gassangrepet på Halabja; den eneste gangen i verdenshistorien en hel by full av sivile er blitt angrepet på denne måten.

Flertallet av de 5 000 umiddelbare ofrene i Halabja var kvinner og barn – mannfolka var i fjellene. Ettervirkningene av de kjemiske stridmidlene er fortsatt tydelige både på mennesker og på planter og dyr. Mange overlevende har alvorlige psykiske skader i tillegg til de fysiske.

For kurdere over hele verden er denne dagen brent inn i kalenderen. Halabja står øverst på den lange lista over grusomme overgrep mot menneskeheten under krigen mellom Iran og Irak 1980 – 1988. Gass-massakren fant sted under den omfattende anfal-kampanjen som la hele den kurdiske landsbygda i Nord-Irak øde. Kurdere forstår ikke hvorfor etnisk rensing mot dem ikke får samme oppmerksomhet som kampanjer rettet mot armenere, bosniaker eller tutsier.

Den kurdiske regjeringa i det nå autonome Nord-Irak har en egen minister for martyrer og anfal-saker. Blant hans gjøremål er å prøve å å oppnå internasjonal anerkjennelse av at Saddam Husseins Baath-regime organiserte en folkemord-kampanje i skyggen av krigen mot Iran.

Konferansen i Brussel.

8. mars i år hadde den Kurdiske nasjonalkongressen KNK, med god hjelp fra den venstreradikale GUE/NGL-gruppa, organisert et møte om dette spørsmåleti Europaparlamentet i Brussel. Jeg hadde gleden av å delta blant innlederne.

Selv om materialet er godt kjent for meg fra før måtte jeg ta til tårene under de innledende vitnesbyrdene fra folk som hadde overlevd gassingen av Halabja. Nigar Nuri Arif fortalte for eksempel at hun fant sin mor med kroppen allerede i oppløsning av kjemikalier.

De irakiske flyene dykket mot oss. Hun sa: jeg tror jeg er forkjølet, så døde hun. Å Gud, kom regnet for å lindre de døendes smerter? For å rense giftgass fra lufta vi pustet?

Irak hadde allerede før 16. mars brukt giftgass ved minst 40 anledninger i Kurdistan. FN har produsert en rapport som går i detalj om hvilke gasser som ble anvendt, blant annet blåsyre, sarin og sennepsgass. Gassen var produsert i Irak med utgangspunkt i kjemikalier solgt av samvittighetsløse businessmenn fra Nederland og Tyskland. Et hundretalls tyske firmaer er fastslått å ha vært involvert i å levere ingrediensene til gassene.

Den nederlandske regjeringa har dømt en forretningsmann for å ha solgt slike ingredienser, men den tyske regjeringa har ikke reagert overfor de involverte. Et av kongressens krav var derfor at Tyskland må etterforske disse navngitte firmaene. Et annet krav er at 16 mars må bli erklært som internasjonal dag mot bruke av kjemiske og biologiske våpen. Begge disse kravene inngår i sluttdokumentet fra konferansen.

Kongressen brukte mye tid på å drøfte mangelen på internasjonal oppmerksomhet mot forfølgelsen av kurderne. Den irakiske nasjonalforsamlinga har riktignok vedtatt at anfal-kampanjen var folkemord, men andre nasjonalforsamlinger har ikke fulgt opp.

Ofte møter man en språklig reduksjon av folkemord ved hjelp av ordet «tragedie». Å karakterisere massemord som en tragedie er å fornekte det menneskelige ansvaret. Folkemord forberedes gjennom propaganda der de tiltenkte ofrene fratas sin menneskelige verdighet. Fornektelse og fortielse er utslag av maktpolitikk. Tausheten om det kurdiske folks lidelser er utslag av slik maktpolitikk.

Mange land, herunder Norge, motsetter seg kurdiske krav om selvstendighet, blant annet ved å hevde at endringer av grensene i Midtøsten ville skape ustabilitet. Men dagens grenser ble trukket opp av England og Frankrike etter første verdenskrig, uten hensyn til virkelige etniske og kulturelle grenser. Undertrykkelse av kurdisk identitet virker idag destabiliserende i store deler av regionen.

Det blir ingen stabilitet og ingen fred før kurdiske rettigheter blir anerkjent av de berørte statene. Erkjennelse av de overgrep kurderne har vært utsatt for er et nødvendig skritt i denne retningen.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    mar 10, 2012 @ 14:26:05

    AK-news har utførlig omtale av konferansen i tre deler. I del to blir jeg sitert, og i del tre er det tilmed bilde av meg.
    😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: