De Grønne fosser fram

MDG-ere samlet til det største landsmøtet i partiets historie

Årets landsmøte i Miljøpartiet De Grønne er avsluttet. Med 137 stemmeberettigede delegater tilstede har det vært det største i partiets historie, og det første der man har lagt fram en meningsmåling som gir oss plass på Stortinget. Det er derfor ikke så underlig at TV2 hevder at møtet var preget av hallelujastemning.

MDG har vært inne i en voldsom vekstperiode i flere år,og tok etter fjorårets lokalvalg plass i en lang rekke nye kommunestyrer. Stemmeandelen på landsbasis endte på 1,3 %, dobbelt så mye som den tidligere rekorden på 0,6%. Veksten gir seg uttrykk i et stort antall nye medlemmer, mange med fortid i andre politiske partier.

Landsmøtet fikk også tid til å markere seg på Torgalmenningen sammen med Besteforeldernes klimaaksjon

Ulike bakgrunner til tross var enigheten om de politiske mål stor. Bente Bakke, som har åtte års fartstid bak seg som miljø-politisk talsperson for Høyres stortings-gruppe fortalte landsmøtet at hun følte hun var kommet hjem. Bjørn Økern med fortid i såvel Greenpeace som partiet Rødt hevdet det samme.

Nå har ikke de mange nye medlemmene ført til noen grunnleggende endringer i partiet. Som deltaker på de fleste av MDGs landsmøter til nå, kunne jeg derfor registrere at det meste av landsmøtets tid som vanlig gikk med til organisatorisk navlegransking. Bente Bakke kunne nok anbefale at vi skulle normalisere oss ved å velge en leder i stedet for våre to dyktige talspersoner Hannah Marcussen og Harald Nissen, men som vanlig (dette kommer opp hvert eneste år) ville landsmøteflertallet beholde strukturen med to talspersoner. Det er nemlig et poeng for flertallet å demonstrere vår visjon av et mindre hierarkisk og kjønns-segregert samfunn.

Og nok kunne forsamlingen juble over at dette var det største landsmøtet i partiets historie, men man satte straks igang med å endre reglene for valg av delegater slik at framtidige landsmøter ikke skal sluke for stor del av partiets ressurser.

Vi tar nemlig sikte på å fortsette veksten. En meningsmåling partiet hadde bestilt fra InFact tyder  på at vi har reelle muligheter til å innta iallfall én plass på Stortinget neste høst. Målsettinga er enda høyere: vi håper å bryte den magiske grensa på 4%. Skulle dette skje ville vi ikke bare passere Rødt og de andre småpartiene; vi ville også måtte gjøre store innhogg i velgermassen til de nærmeste naboene; Venstre og SV. Valgforskeren Frank Aarebrot pekte på at vi må understreke disse to partienes binding til sine respektive regjeringspartnere for å kunne oppnå dette.

Sjøl måtte jeg forlate landsmøtet før de politiske uttalelsene ble vedtatt, men jeg registrerer at landsmøtet har behandlet en klimahandlingsplan og vedtatt resolusjoner om bytog i Bergen, fjerning av moms på gjenbruksvarer og redusert oljeutvinning.

Aldri har MDGs landsmøtedelegater hatt større grunn til å skilles med fornøyde smil om munnen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: