Klima-nøling fra regjeringa

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjelll skal ha ros for at han har klart å levere den lenge etterlengtede klimameldinga få uker etter at han overtok.

Meldinga inneholder mange gode tiltak, men uansett hvordan man regner blir de ikke tilstrekkelige. Det står nok at målsettingene fra klimaforliket står fast, men de er jo som gummistrikk. Innenlandske klimautslipp skal reduseres med 2/3, javel – men 2/3 av hva? 2/3 av dagens utslipp er noe helt annet enn 2/3 av utslippene i 1999, og kutt idag er noe helt annet enn kutt imorgen.

For å få regnestykket til å se tilforlatelig ut, legger regjeringa vekt på å elektrifisere petroleumsvirksomheten på norsk sokkel. Tallene for innenlandske klimautslipp blir da riktig nok penere, men gassen og utslippene den medfører sendes til Tyskland og Holland, mens forbrukerne her i Norge  må betale for store investeringer i produksjon av elektrisk kraft. Noe forslag om å slakke på tempoet i norsk oljeutvinning, som ville ført til utslippsreduksjoner såvel innenlands som utenlands, blir ikke diskutert.

Og de vakre målsettingene maskerer i alle fall det grunnleggende spørsmålet: vårt akselererende overforbruk og de gigantiske utslippene dette forbruket forårsaker i andre land. Det er en floskel at utslippene i Kina vokser rasker enn i noe annet land; noe sjeldnere nevnes det at disse utslippene finner sted under produksjon av elektronikk og andre forbruksvarer som eksporteres verden over, – ikke minst til det som gjerne kalles «verdens rikeste land».

De som  hadde ventet at  meldinga skulle presentere grunnleggende kursendringer i retning av økologisk fornuftig samfunnsutvikling er naturligvis skuffet,   men det var aldri sannsynlig at  regjeringa Stoltenberg kom til å gå inn for et radikalt annerledes forbruksmønster enn det vi har idag.

Så ser vi da også at bilismen skal fortsette, men med alternative drivstoff  – herunder helsefarlig og miljøfiendtlig biodiesel så vel som hypotetisk hydrogen. En liten trøst er det at man fortsetter satsinga på elektriske kjøretøyer og på omlegging av kollektivtrafikken til elektrisitet og biogass.

Klimameldinga inneholder viktige og gode signaler om jernbanutbygging, bedre kollektivtrafikk i storbyene; redusert energibruk i bygninger og mye annet, men blir likevel puslete i forhold til de store ambisjonene ministeren tar utgangspunkt i. OG noen løsning på klimautfordringene fikk vi ikke denne gangen heller.

Noen miljøvernere synes klimameldinga er skuffende. Da har de hatt høyere forventinger enn meg. Jeg er gledelig overrasket over at den i det hele tatt kommer og at den er såpass konkret.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: