Statoil ut av tjæresand

Francois Paulette fra Denefolket i Canada forteller hvordan Statoils virksomhet rammer hans folk.

Det norske folk eier flertallet av aksjene i Statoil, og olje- og energiminister Ola Borten Moe pleier å skryte av at norsk oljevirksomhet er den reneste i verden. Da utelater han selvfølgelig den skitneste av alle oljevirksomheter; nemlig utvinning av olje fra tjæresand. Statoil er tungt involvert i denne virksomheten i Canada, noe den samme Ola Borten Moe tok klart avstand fra – før han ble olje- og energiminister.

Det er et pinlig paradoks at regjeringa nekter å bruk sin makt til å instruere Statoil om å stanse den skitne tjæresandvirksomheten, når vi nettopp har sett at næringsminister Trond Giske kan gripe svært direkte inn i virksomheten til et annet selskap der staten er majoritetseier – nemlig Telenor.

En lang rekke miljøorganisasjoner arbeider nå gjennom aksjonsgruppa Vi eier Statoil for å få selskapet til å trekke seg ut av tjæresandprosjektet i Canada. WWF, Framtida i Våre Hender, Greenpeace, Samisk Kirkeråd og Den Norske Kirke har engasjert seg. Miljøpartiet de Grønne støtter naturligvis denne aksjonen, liksom vårt canadiske søsterparti.

Det finnes bare ett eneste argument for at Statoil skal fortsette å arbeide med tjæresand – og det er ønsket om profitt. Argumentene mot tjæresand-virksomheten er derimot mange og spenner over et bredt område:

 • Klima: Skal vi klare å begrense global oppvarming til 2 grader i dette århundret må en betydelig del av petroleumsressursene forbli i jordskorpa. Det vil være naturlig at de minst attraktive oljeforekomsten, slik som tjæresand, får bli liggende.
 • Utvinning av olje fra tjæresand har betydelige negative konsekvenser for helsa til lokalbefolkningen. Norge kan ikke være bekjent av å ødelegge canadiske urfolks liv.
 • Virksomheten forutsetter kolossale naturinngrep; et område på størrelse med Hedmark fylke raseres bare for Statoils konsesjonsområde.
 • Tjæresand er den absolutt mest ressurskrevende og forurensende kilden til utvinning av olje. Det kreves tre liter vann og store mengder energi for hver eneste liter olje.
 • Vi grønne stiller oss bak den gruppa aksjonærer som på generalforsamling i Statoil 15. mai fremmer følgende forslag:

  “Det er ikke i aksjonærenes langsiktige interesse at Statoil fortsetter med utvinning av tjæresand.
  Svært høye klimagassutslipp fra utvinning av tjæresand er ikke forenlig med den internasjonale målsettingen om å hindre at den globale temperaturøkningen øker mer enn to grader. Dette, sammen med de lokale urfolkenes grunnlovsfestede rettigheter og lokale miljøkonsekvenser gjør utvinning av tjæresand som strategisk satsning uakseptabel.
  Statoil skal trekke seg ut av tjæresandutvinning i Canada.”

  Bli med i Facebookgruppen Vi eier Statoil – og vil ha Norge ut av tjæresanden! og legg press på regjeringen.

  Reklamer

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

  Twitter-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

  Google+-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

  Kobler til %s

  %d bloggere like this: